Luxueus shoppen op andermans kosten in Bangkok


 

Hans Geleijnse, Shoppen, Energieverbruik
Beetje dimmen graag!
Foto van thaicatwalk.com

 

rsz_thai-malls-vs-provincesElk van drie luxe tot zeer luxe helverlichte consumptiepaleizen in Bangkok vreet maandelijks meer elektriciteit dan alle inwoners van kleinere Thaise provincies verbruiken. De energie voor deze ‘shopping malls’ gaat bovendien ten koste van het milieu. Dat valt te lezen (en in een infographic te zien) in een publicatie van milieugroep Mekong Eye, overgenomen door website Bangkok Coconuts.

Thailand koopt veel energie van het buurland Laos. Die wordt opgewekt door middel van een stelsel van stuwdammen. Voor de aanleg ervan zijn natuurgebieden van de kaart geveegd. Bovendien betekent de aantasting van het milieu groot verlies aan inkomen voor de straatarme populatie van boeren en vissers in het gebied.

De Thaise hi-so clientèle van de ‘high end shopping malls’ zal zich door dit soort gegevens niet laten beteugelen in consumptiedrift naar echte Louis Vutton-tasjes en andere producten met een merknaam waar je mee voor de dag kunt komen. Maar het kan geen kwaad buitenlandse toeristen en expats die deze winkelcentra frequenteren ook met de neus op de feiten te drukken.

Graag gedaan!

 

Hans Geleijnse, shoppen, bKk energieverbruik
Theun Hinboun dam in Laos
Foto Wikimedia

 

Hans Geleijnse, shoppen, bKk energieverbruik
Mekong. schatkamer van milieu, levensader voor Laotiaanse vissers en boeren. Wie betaalt prijs voor  ‘vooruitgang’?
Foto van shutterstock.com

 

Originele tekst Bangkok Coconuts/Mekong Eye


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

1 Comment

  1. Interessant en in zekere zin bedroevend. Daar komt nog bij dat 76 procent van alle staatsinkomsten naar Groot-Bangkok gaat waar maar 14 procent van de Thaise bevolking woont.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.