Lula belooft partnerschap met China om ‘wereldwijde geopolitiek in evenwicht te brengen’

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zei dat hij met Peking wil samenwerken om “de mondiale geopolitiek in evenwicht te brengen”, terwijl hij een driedaags bezoek aan China afrondt om de banden tussen de twee landen te verdiepen.

“We willen het niveau van strategisch partnerschap tussen onze landen verhogen, handelsstromen uitbreiden en, samen met China, de mondiale geopolitiek in evenwicht brengen”, zei Lula, in een poging de rol van Brazilië te herhalen sinds zijn terugkeer in januari voor een derde termijn. In de internationale arena.

Met name thema’s die de internationale diplomatie van Beijing na aan het hart liggen – de 77-jarige heeft een multipolaire wereld gecreëerd en multilaterale instellingen vernieuwd.

Lula werd hartelijk welkom geheten in China, waar ze kinderen aanmoedigde die dansten op een Braziliaans lied. Nieuwe tijd Hij prees ook de Chinese president Xi Jinping als zijn “goede oude vriend”. De twee partijen tekenden meer dan een dozijn deals ter waarde van $ 10 miljard op gebieden variërend van infrastructuurinvesteringen tot het bouwen van satellieten en handelsfaciliteiten.

Zowel Brazilië als China zijn lid van het BRICS-blok, een groepering van ontwikkelingslanden, waaronder India, Rusland en Zuid-Afrika, die Lula sinds zijn terugkeer in zijn ambt heeft proberen nieuw leven in te blazen.

Tijdens een toespraak in Shanghai op donderdag riep hij de groep op om met een alternatieve valuta te komen voor gebruik in de interdollarhandel.

“Elke avond vraag ik me af waarom alle landen handelen op basis van de dollar”, zei Lula met opgetrokken wenkbrauwen bij beleidsmakers in Washington.

READ  Wordt Nikola Jokic geschorst na een aanvaring met Suns-eigenaar Matt Ishbia? Wat we van de NBA verwachten

De Braziliaanse leider uitte een uiting van verzet tegen Washington in een andere toespraak die hij samen met Xi hield, toen hij opmerkte dat Lula het Chinese telecommunicatiebedrijf Huawei had bezocht, dat onderworpen is aan Amerikaanse sancties.

“We hebben gisteren Huawei bezocht om de wereld te vertellen dat we geen vooringenomenheid hebben in onze relatie met de Chinezen en dat niemand ons ervan zal weerhouden onze relatie met China te verbeteren”, zei Lula. gezegd.

Tijdens een eerdere ontmoeting met Zhao Leji, het hoofd van het parlement van het land en de op twee na hoogste functionaris van de Communistische Partij, onderstreepte Lula zijn ambitie om de wereldorde te herschikken.

“Onze belangen in onze relatie met China zijn niet alleen commercieel. We hebben politieke belangen en we hebben belangen bij het creëren van een nieuwe geopolitiek om het wereldbestuur te veranderen door meer vertegenwoordiging te geven aan de Verenigde Naties”, zei Lula.

De multilaterale focus wijkt duidelijk af van de benadering van zijn voorganger Jair Bolsonaro, die prioriteit gaf aan bilaterale banden met de Verenigde Staten onder voormalig president Donald Trump en andere landen geleid door populistische leiders zoals Hongarije en Israël.

“Het is een mondiaal buitenlands beleid”, zei de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira vorige maand tegen de Financial Times.

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Peking had Lula gezegd dat hij met Xi de oprichting van een “vredesclub” van landen zou bespreken om het conflict in Oekraïne te bemiddelen.

In een gezamenlijke verklaring op vrijdag benadrukten de twee landen dat dialoog de enige uitweg uit het conflict in Oekraïne is. Maar hoewel het nieuws over Oekraïne enkele punten uit China weerspiegelt, weerspiegelt het niet volledig de positie van Peking, die door het Westen is bekritiseerd als pro-Rusland.

READ  Mawar wordt supertyfoon na het raken van Guam: Laatste stormupdates

In korte commentaren op de media op zaterdagochtend herhaalde Lula een idee dat hij eerder had geopperd om een ​​club van gelijkgestemde niet-oorlogvoerende landen op te richten om over vrede te praten, waarbij China waarschijnlijk een rol zal spelen. Hij riep de VS op om te stoppen met het “promoten” van de oorlog.

“Een ander belangrijk land zijn de Verenigde Staten. Dat wil zeggen, de Verenigde Staten moeten stoppen met het aanzetten tot oorlog en beginnen te praten over vrede”, zei Lula. Europa moet ook praten over vrede, zei hij, zodat Rusland en Oekraïne geleidelijk beginnen in te zien dat de de hele wereld wil een einde aan de oorlog.

“Lula gelooft dat Brazilië iets kan bijdragen, vooral als het gaat om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Velen begrijpen dat als naïef. [but] “Lula begrijpt dat China een belangrijke rol speelt bij het proberen druk uit te oefenen op Rusland”, zegt Felipe Loureiro, professor internationale betrekkingen aan de Universiteit van São Paulo.

“Het probleem is dat China, hoewel het zichzelf positioneert als een neutraal land, een duidelijke pro-Russische houding heeft.”

Tijdens een persconferentie op de Braziliaanse ambassade op vrijdagavond zei minister van Financiën Fernando Haddad dat het land niet van plan was de Verenigde Staten te vervreemden van China.

“Land [Brazil] Het kiezen van partners is enorm’, zei Haddad tegen verslaggevers. “Brazilië heeft de capaciteit om samen te werken in bilaterale overeenkomsten met deze grote conglomeraten en andere landen. Het heeft geen zin om jezelf te dwingen een keuze te maken om afstand te nemen van een ander wanneer je dicht bij iemand komt.

READ  Het VK zegt dat een nieuw Russisch offensief in Oekraïne waarschijnlijk geen vooruitgang zal boeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *