Filipijnse volksverhaaltjes (15). Dogedog de luie man

Erik Kuijpers, Lui, Leopard Cat, Filipijnse Volksverhaaltjes

 

Te lui om te werken: Dogedog

Een luie donder, die Dogedog. En nu zijn ouders dood zijn moet hij voor zichzelf zorgen en dus is hij arm. Hij heeft weinig te eten want hij voert niks uit.

Zijn hut is oud, klein en armoedig, het heeft niet eens een vloer. Toch voert hij de hele dag geen donder uit. Maar nu hij de winter voelt naderen met stormen en kou wil hij toch een vloer in zijn hut maken.

Hij gaat naar het bos en neemt gekookte rijst mee in een bananenblad en legt dat in een boom. Met zijn mes wil hij bamboe kappen voor de vloer. Maar een kat steelt zijn rijst en hij moet hongerig naar huis. En die hut ziet er steeds troostelozer uit……

En zo gaat het de volgende dag ook.

Erik Kuijpers, Lui, Haan, Filipijnse Volksverhaaltjes

De derde dag zet hij een val en vangt de kat. ‘Ik heb je en ga je doden” zegt hij. Maar de kat miauwt dat hij hem van dienst kan zijn. De kat wordt als bewaker in zijn hut vastgebonden.

Maar als hij weer naar de kat kijkt ontdekt hij dat de kat veranderd is in een haan. ‘Mooi, nu kan ik naar de hanengevechten in Magsingal’ roept hij. Hij is blij want dit is beter dan werken. Want hij is lui.

Op weg

Hij denkt niet meer aan de vloer en gaat op weg met de haan onder zijn arm. Dan roept een alligator naar hem: ‘Waar ga je heen, Dogedog?’ ‘Naar de hanengevechten in Magsingal’ roept hij. ‘Wacht, ik ga met je mee’ roept het dier en klimt uit het water.

En zo gaat het maar door. Een hert, een mierenhoop en een aap volgen hem nu ook. En ze spreken af wat ze gaan doen als Dogedog wordt uitgedaagd.

De krokodil beweert langer dan wie ook onder water te kunnen blijven, niemand zal zo hard lopen als het hert, niemand is zo sterk als de mierenhoop en de aap neemt alle weddenschappen aan om te klimmen.

De veldslag

Het wordt een veldslag. De haan van Dogedog doodt alle hanen die in de ring komen en hij wint heel veel geld. Maar nu zijn er geen hanen meer! En de mensen willen wedden.

Dan treden de alligator, het hert, de mierenhoop en de aap voor hem op en winnen alle weddenschappen van de mensen in Magsingal.

Dogedog barst van het geld en moet twee pakezels kopen om met die last thuis te komen. Hij koopt een nieuw huis en gaat er in leven, dolgelukkig met zijn geld want nu hoeft hij nooit meer te werken! Want lui ben je voor het leven!

 

Toelichtingen

Magsingal, stad in het noorden van Luzon.

Foto’s en prenten

Bengaalse tijgerkat, Eng: leopard cat, in heel zuidoost Azië voorkomend; wikimedia, curid, 3330815.

Haan; wikimedia, curid, 531441.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland