Thaise rechtbank: luchtvervuiling moet worden aangepakt


Het moest er een keer van komen. Een inwoner uit de provincie Chiang Mai spande een proces aan tegen de staat vanwege het veronachtzamen van de luchtvervuiling in Noord-Thailand. In haar uitspraak gelastte het Administratieve Gerechtshof dat de Nationale Milieu Raad het gebied binnen 30 dagen moet verklaren tot een zone, waarin het luchtvervuilingsprobleem wordt aangepakt.  Dit is in overeenstemming met Artikel 59 van de Nationale Milieu Wet, deze stipuleert dat de provincies Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son en Lamphun gebieden zijn waar luchtvervuiling onder controle dient te worden gebracht.

De aanklager, Phum Wachara Charoenpalitpol, beschuldigde de Nationale Milieu Raad ervan haar plicht in deze te verwaarlozen. Phum, die woont in het dorpje Ban Pong, nam geen advocaat in de hand maar behartigde zelf zijn zaak bij de rechtbank. Hij zei zwaar te lijden onder de rookontwikkeling veroorzaakt door de bosbranden in verschillende provincies in Noord-Thailand. Jaarlijks komen duizenden mensen in ademhalingsproblemen betoogde hij, en de Nationale Milieu Raad is daar wel van op de hoogte.

De rechtbank oordeelde dat de Nationale Milieu Raad moet handelen overeenkomstig artikel 59 van de Nationale Milieuwet, en de luchtvervuiling moet terugdringen. Ze krijgt daarvoor 30 dagen de tijd.

Welke maatregelen de Nationale Milieu Raad daarbij gaat inzetten is nog niet bekend. Inmiddels heeft forse regenval de luchtvervuiling behoorlijk teruggedrongen. Bovendien is over een maand de afbrand periode weer voorbij en begint het regenseizoen. Te bezien is of deze gerechtelijke uitspraak volgend jaar als de afbrand periode weer begint, enig effect zal hebben.

Lees ook: Luchtvervuiling smoort Chiang Mai


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Antonin Cee
Over Antonin Cee 200 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*