Luang Por Uttam, de monnik achter de langste houten brug van Thailand

Monnik Luang Por Uttam, een bijzonder persoon

Uttama heette als kind A-Mong, hij werd geboren in de zesde maanmaand van het jaar 1910 ( 7 juli tot 29 augustus 1910) in het dorp Mokkanan. Mokkanan ligt in het district Klaasa, provincie Mawlamung, in Myanmar. Uttama was het oudste kind van een Mon famillie. zijn vader heette Ngo, zijn moeder Thongsuk. Hij had nog 12 broers en zussen.

Vanaf zijn negende was hij leerling bij de leraar Mok Ka Niang. Op zijn veertiende vroeg de abt van de tempel van Kelasa of hij Uttama als novice mocht inwijden. Daar heeft hij Pali gestudeerd en een master gehaald in boeddhistische geschriften.

Na zijn studie is hij monnik geworden in de Khaosa tempel. Daar heeft hij ook zijn bijnaam Utham Rammto gekregen. Wat vertaald kan worden als  ” Persoon met de hoogste toewijding “.

Lode Engelen, Luang Por Uttam

Utham Rammto is ook als monnik blijven studeren. In 1934 is hij geslaagd voor het examen van de school van de Prasat Thong tempel, Ye District, in de provincie Mala-mye. Later, in 1941, slaagde hij voor de acht-zinnige theologie, het hoogste niveau van de geestelijkheid in Myanmar.

Daarna trok hij verder om Vipassana-meditatie en zwarte magie te studeren aan Wat Tong Joy en Wat Pa Lelai. Hij hield er ook van om door de natuur in Myanmar te wandelen.

Utham op zijn trektochten

Bij een lange wandeling in het regenseizoen is hij de grens met Thailand overgestoken en is hij naar Chiang Mai gewandeld. Daar verbleef hij een tijdje in de Suan Dok tempel. Later is hij weer vertrokken en is hij naar Mae Hong Son, Nan, Tak, Chiang rai en naar Kanchanaburi gewandeld.

Vanuit Kanchanaburi is hij terug naar Myanmar gegaan. Maar de troebele politieke situatie in Myanmar in die tijd heeft hem weer naar Thailand gedreven.

Lode Engelen, Luang Por Uttam

Utham is dan naar Sangkhla Buri getrokken, omdat er al veel Mon uit zijn geboortestreek naar daar geëmigreerd waren. Hij heeft toen een Mon gemeenschap gesticht in Ban Wang Kalang.

Lode Engelen, Luang Por Uttam

In 1956 heeft Utham een verblijfplaats voor monniken gebouwd met behulp van de lokale bevolking, de Mon en Karen. Officieel was het geen tempel maar dat belette de lokale mensen niet hem Luang Pho Uttarakhand Tempel te noemen. In 1962 kreeg hij toestemming van de religieuze afdeling om de naam “Wat Wang Wiwekaram” te gebruiken, genoemd naar het district Wang Ka. In 1975 is hij begonnen met het bouwen van een Viharn (tempel gebouw). Het gebouw is een replica van de Maha Pho-tempel in Bodh Gaya, India. De bouw is voltooid in 1986.

Lode Engelen, Luang Por Uttam

Door de bouw van de Vajiralongkorn-dam in 1986, steeg het water. De Mon-dorpen en de tempel kwamen daardoor onder water te staan. De tempel is daarom verhuisd naar de flank van de heuvel langs het stuwmeer. De regering heeft geholpen bij de evacuatie van ongeveer 1.000 huishoudens in de omgeving van de tempel.

Lode Engelen, Luang Por Uttam

In 1993 is Utham gepromoveerd tot abt van de tempel als beloning voor zijn inzet voor de lokale gemeenschap van Thai, Mon en Karen.

Lode Engelen, Luang Por Uttam

De brug van Utham

Door de bouw van de dam is het water in de rivier zo sterk gestegen dat de mensen ook niet meer konden oversteken om naar de tempel te gaan. Utham heeft toen de mensen aangezet om een brug te bouwen van het dorp naar de andere oever. Dit is de langste houten brug van Thailand geworden. Na de bouw kwamen de monniken en de lokale mensen ’s morgens op de brug samen om de bedelnappen van de monniken te vullen.

Lode Engelen, Luang Por Uttam
Foto van de houten brug in de avondschemering. Foto Patchaneeboon

Lode Engelen, Luang Por Uttam

Lode Engelen, Luang Por Uttam

Het overlijden van Utham

In november 2004 heeft Utham een infectie in de bloedbaan opgelopen. Hij is opgenomen in het Siriraj-ziekenhuis onder de hoede van een medisch team en als patiënt onder patronage van koningin Sirikit. Oktober 2006 was de infectie verdwenen, maar de dokters waren niet in staat de koorts te verdrijven. Utham stierf vreedzaam op een leeftijd van 94 jaar op 18 oktober 2006 om 07.22 uur.

Normaal wordt het lichaam 100 dagen bewaard om de mensen allemaal toe te laten om het te komen begroeten. Na deze 100 dagen bleek het lichaam nog in zeer goede staat te zijn. Daarom is besloten om het lichaam in een sarcofaag te bewaren, zodat iedereen nog respect kan komen betuigen aan het lichaam.

Lode Engelen, Luang Por Uttam

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Sangkhla Buri op 01.10.2019 en 16.10.2014.

 

Informatie over de monnik gedeeltelijk ontleend van de website Sangkhlaburi2559

Lode Engelen
Over Lode Engelen 219 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*