Luang Pho Phra Sai en zijn geschiedenis


Luang Pho Phra Sai muurschildering

Wat is de Luang Pho Phra Sai?

Luang Pho Phra Sai is het meest vereerde Boeddhabeeld in Nongkhai. Het beeld staat in de ‘bot’ (centrale hal) van de dekenale Wat Phochai in Nongkhai stad. De Wat Phochai is Nongkhai’s meest bezochte tempel en de hoogste monnik van de provincie heeft daar zijn huis en kantoor. De geschiedenis van dit beeld is lang en bewogen al is een deel van die geschiedenis een sage uit lang vervlogen tijden.

Lan Xang tijdperk

Het koninkrijk Lan Xang bestond van 1354 tot 1707; het werd gevormd door het huidige Laos, delen van de Isaan, delen van het huidige Cambodja en het huidige Vietnam. Laos stond toen bekend als het land van een miljoen olifanten. De uitspraak is Laan Chaang. De X in de vertaling van het Lao maar ook van Chinese talen is ch van chocola. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lan_Xang

Het koninkrijk moest voor zijn voortbestaan oorlogen voeren met de geburen maar ook afrekenen met interne twisten; twisten die tenslotte leidden tot de afsplitsing van onder meer het Koninkrijk Vientiane. Dat koninkrijk had een reeks vorsten. Een van hen was Koning Sai Setthathirat

Deze koning (1534-1571) had voor zijn dochters drie Boeddha beelden laten maken. De Luang Pho Phra Sai, Luang Pho Phra Suk en Luang Pho Phra Soem. De beelden zijn van brons maar het hoofd is van goud. Het hoofd is versierd met een ornament met robijnen. Het ornament geeft weer een staande haarversiering in de vorm van een vlam. In het Sanskrit heet zo’n ornament Usnisa, in het Pali Unhisa, in Thais ‘gewoon’ chedi/tjedi. Dit ornament staat voor de wijsheid van Boeddha. Het ornament is de pinakel op het hoofd van Boeddha.

Wie iets wil lezen over de versieringen op en rond het hoofd van Boeddha kan deze weblink raadplegen.

Diefstal van de beelden

In 1778 werd Vientiane ingenomen door de Thais. Het Thaise leger plunderde Vientiane op bevel van Koning Rama I (1737-1809). De drie beelden werden gestolen en naar Thailand gebracht.

Er ligt een rivier tussen beide landen: de Mekong. De beelden werden op vlotten naar de overkant gebracht en het beeld Phra Suk ging verloren in een storm op de rivier. Er zijn echter ook bronnen die het ongeluk laten plaatsvinden in de rivier Ngum, een zijrivier van de Mekong op Laotiaans gebied. Hoe de overtocht en het verlies van het beeld in zijn werk ging is te zien op de vele muurschilderingen die de Wat Phochai rijk is.

Het beeld ligt nog steeds op de bodem van de rivier, zegt men. De andere beelden werden een tijd in Nongkhai bewaard. Pas onder het bewind van Koning Rama IV (1804-1868) werden de beelden naar Bangkok gebracht, alhans, dat was het plan. De Phra Soem is in Bangkok aangekomen en staat in de Wat Pathum Wanaram. (http://de.wikipedia.org/wiki/Wat_Pathum_Wanaram) Maar het beeld Luang Pho Phra Sai wilde niet naar Bangkok!

De sage van het beeld Luang Pho Phra Sai

Het beeld had een plaats in de Wat Pradit Thammakhun, lokaal bekend als de Wat Ho Kong. Die ligt aan de rivier en is in Nongkhai bekend vanwege het Yak beeld.

Toen de Luang Pho Phra Sai op een kar werd gezet en de Wat Phochai passeerde blokkeerde de kar. Nog niet met olifanten kreeg men de kar van zijn plaats. De gouverneur nodigde het beeld uit in de Wat Phochai te blijven en daar staat hij tot op heden nog.

En voor altijd, reken maar. Met songkran, Thais nieuwjaar, is het beeld het middelpunt van processies. Zie deze sites…


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland