‘Loopgraven’ bij grensovergang Ban Nor-Lae

Loopgraven in Thailand

 

11540251763_ac40f0ee31_o

Indien je bij je Thailand-bezoek iets meer wilt zien dan de platgetreden toeristische paden en overbekende attracties, dan moet je zeker een kijkje gaan nemen in Ban Nor-lae, boven op Doi Ang khang in het district Fang van Chiang Mai.

Ban Nor-Lae is een dorpje boven op een bergtop, die de grens vormt tussen Thailand en Myanmar. Er is nog steeds een kleine eenheid van het leger gestationeerd om de grens te bewaken, en ook aan de overkant in Myanmar zijn er nog  soldaten die de grens in het oog houden. De met zandzakjes opgebouwde stellingen zijn11540244706_23a2bf6733_o ondertussen een toeristische attractie geworden, maar worden zeer goed onderhouden door de militairen. De eigenlijke grenslijn is afgebakend met puntige bamboe stokken en prikkeldraad.

IMG_2440Een 200 meter verder zie je de stellingen van de myanmarese soldaten. Het dorpje en de grenspost liggen op ongeveer 1900 meter hoogte, dus in de winterperiode kan er een lichte vorst aan de grond voorkomen.

 

Waar mensen samenkomen, zijn er ook altijd souvenirstalletjes in Thailand, dus hier ook.

11540198796_767ca5a584_oDe, voornamelijk vrouwen, die de souvenirs verkopen zijn etnische Palong, zoals de Thai ze noemen, maar ze noemen zichzelf Dara Ang. Palong is de etnische groep waar ook de langnek Karen toe behoren, de wel bekende vrouwen met de koperen ringen rond hun nek. De Dara Ang zijn van oorsp11540216256_e7495e31df_orong van Myanmar, maar wonen nu ook aan de thaise kant van de grens, ze leven van landbouw, en van de mooie stoffen die de vrouwen weven.

 

 

 

Als de nood hoog word, kan je gebruik maken van de sanitaire voorzieningen van de militairen, tenminste, als je een V.I.P bent….

IMG_2448

 

 

 

Gerelateerde berichten

Lode Engelen
Over Lode Engelen 151 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België). In zijn actieve carrière hield lode zich bezig met röntgenapparatuur vroeger de analoge toestellen, en later de Digitale, waarbij hij zowel de hardware als de software beheerste. Zijn huidige partner Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. is antropologe, en kwam in 2002 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is het tweetal naar Thailand afgereisd, en hebben daar in Sansaikom ( Chiang Mai) een huisje gebouwd. Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van 'gewone mensen' en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.