Lombok en Flores, parels van Nusa Tenggara

Bert Vos, Indonesische eilanden, Lombok
Kelimutu vulkaan
Door Bert Vos

Het is koud. Wij klauteren, met de slaap nog in de ogen, in de vroege ochtend het steile pad op. Op weg naar de top van de Kelimutu vulkaan op Flores. Een van de parels van Nusa Tenggara. De zuidoostelijke eilanden van Indonesië. Een tengere dame met op haar hoofd een groot pak en in elke hand een grote thermoskan volgt ons soepeltjes. Ze haalt ons in, met snelle passen en blote voeten in haar slippers, slechts gekleed in een lange jurk. Ze mompelt wat en verdwijnt uit het zicht. Haar koffie zal ons een half uur later goed smaken.

Als de zon even na zessen opkomt. De eerste stralen achter de top aarzelend tevoorschijn komen en de temperatuur snel stijgt, begrijp je waarom deze plek de belangrijkste toeristische attractie is van Flores. Een fantastisch landschap ontvouwt zich voor zijn gasten als de dageraad ontwaakt. Onder ons liggen de ‘Kelimutu driekleuren meren’ die telkens van kleur veranderen. Vandaag zijn ze blauw en zwart. Een reiziger rapporteerde onlangs een chocoladebruine kleur gezien te hebben. Maar het water kan ook ineens melkwit of scharlakenrood zijn. Een kleurenpalet dat wordt veroorzaakt door mineralen in het water. Volgens de lokale overlevering leven hier de zielen van de overledenen. En daarom is het een heilige plek.

Maak kennis met de KomodovaraanBert Vos, Indonesische eilanden, Lombok

Flores hoort tot de 155 Nusa Tenggara eilanden, verdeeld in twee provincies. In tegenstelling tot Bali is dit eiland meer ingesteld op de avontuurlijk ingestelde reiziger die van trekkings houdt in de nationale parken voor een ontmoeting met de Komodovaranen. Ze lijken zo uit de prehistorie te zijn weggewandeld. Je komt er nog traditionele dorpen van het Ngadavolk tegen, gebergten grommen je tegemoet en de jungle omarmt je. Rivieren en ravijnen, actieve vulkanen en maagdelijke stranden. Dit alles maakt van Flores een indrukwekkende belevenis.

Bert Vos, Indonesische eilanden, Lombok
Flores

Mijn tourgids Johannes vindt het jammer dat de meeste mensen alleen voor de Kelimutu en een paar traditionele dorpen komen, terwijl er nog zoveel te zien is.

“Als de enige verharde weg hier over drie jaar verbeterd is zullen er meer toeristen komen, hoop ik. Helaas is er nog te weinig accommodatie voor grootschalig toerisme zoals in het westen waar wij prachtige witte zandstranden hebben.”

In dit oostelijke deel van Indonesië staat het toerisme nog duidelijk in de kinderschoenen. De infrastructuur is inderdaad onvoldoende ontwikkeld, afstanden tussen bezienswaardigheden afmattend lang door de slechte wegen, hotels sober ingericht en de meeste restaurants kunnen zonder aankondiging geen grote groepen aan. Maar er zijn geen rijen uit de grond gestampte strandresorts.

De kokosnootpalmenbaaien van Lombok

Bert Vos, Indonesische eilanden, Lombok
Kuta, Lombok

In de Nesu Tenggara archipel, is het schilderachtige Lombok nog het meest ontwikkeld. Het ligt een half uur vliegen van Bali. De eerste indruk is een kust die verrassend ongerept is met zijn fijne witte zandstranden, die zich als een parelketting aan elkaar rijgen en indrukwekkende kokosnootpalmenbaaien met helderblauw zeewater. Het zusje van Bali wordt het eiland genoemd. Maar de omwenteling staat snel te gebeuren als het aan touroperators, projectontwikkelaars en hoteleigenaars ligt. Vooral nu er een nieuwe internationale luchthaven is gebouwd zal het toerisme gestaag toenemen is de verwachting.

Een busrit over een smalle bobbelige weg langs ‘Lombok Kutabeach’ aan de zuidkust gaat langs een sliert van kleine pensions, restaurantjes, strandbarretjes, wisselkantoortjes, cafeetjes, winkels en huizen. Vlak bij de luchthaven wijzen de skeletten van kraampjes doelloos in de warme lucht. Hier wordt een kunstmarkt gebouwd is de optimistische uitleg.

Wat grote zus Bali te bieden heeft, met zijn stranden, rijstvelden, vulkanen, zee, natuur, cultuur, gastvrijheid en eenvoudige pensions tot luxehotels, dat vindt je ook op Lombok. Zoals de bountystranden aan de zuidkust, het magische meer Segara Anak op de berg Rinjani en bergachtige gebieden met regenwouden. Op Lombok heerst echter nog de sfeer van Bali ruim twintig jaar geleden.

Oase van rust Gili Trawangan

Bert Vos, Indonesische eilanden, Lombok
Zonsondergang Gill Trawangan

Voor de Noordwestkust kust van Lombok liggen de Gili-eilanden. De grootste van deze paradijsjes heet Gili Trawangan. Naast ‘Trawangan’, met zijn twee kilometer lengte zijn er nog Gili Air en Gili Meno. ‘Air’ is de kleinste, ligt het dichtst bij de kust en telt hoogstens 2000 inwoners. Het heeft fantastische poedersuikerstranden, palmbossen en koraalriffen.

De charme van deze parel is de gemoedelijke levensstijl. Iets groter is het nabijgelegen Gili Meno en geldt als de rustigste van de drie. Er wonen maar een paar honderd mensen, de prijzen zijn hoger dan op de andere twee parels en de accommodatie is beperkt. Voor snorkelaars en duikers zijn de zeediepten met hun zeldzame blauwe koraal een feest voor de ogen.

Autoloos net als Vlieland

Bert Vos, Indonesische eilanden, Lombok
Proost!
Foto ©HansG

Gili Trawangan, een kwartier varen vanaf het vasteland, is vooral geliefd bij jonge vakantiegangers die er feest vieren. Het is, net als Vlieland, een autoloos gebied. Het openbaar vervoer gaat er met paard en wagen. De guesthouses en hotels liggen bijna allemaal in het zuidoosten dicht bij het strand. Het eiland heeft een waar snorkel- en duikparadijs aan de oostkust en de sfeer is er zeer relaxed. Langs de enige ‘uitgaansstraat’ is er vertier in disco’s, gemaakt van bamboe, en barretjes waar onder meer magic mushroom wordt aangeboden.

Wil je rust aan je hoofd ga dan naar het afgelegen Ombak Sunset Hotel met zijn privé-strand, bestel twee cocktails voor de prijs van een en geniet van een spectaculaire zonsondergang.

 

©Aziatische Tijger
Bert Vos
Over Bert Vos 106 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.