Het Verhaal van de Week: Thailand, Lockdown lessen


Na twee maanden thuis zitten heb ik één ding kunnen vaststellen: je conditie wordt er van een lockdown niet beter op. Maar om nu te gaan “sporten”. Met dit weer? Veel Thais bij ons in de ‘moo baan’ denken daar anders over en begeven zich rond een uur of zes ‘s avonds,  wanneer de temperatuur gezakt is tot een graad of vijfendertig, op straat om te gaan “slow joggen”. Ik kruip sneller, dat kan ik U, oh lezer, wel verzekeren.

De erbarmelijke staat van mijn conditie kwam pijnlijk aan het licht tijdens een partijtje voetbal in het parkje vlakbij ons huis. Daar wordt elke dag, laat in de middag, volop gevoetbald door jongens en meisjes uit de buurt. Een paar dagen geleden dacht ik ‘laat ik eens gek doen, ik doe mee’. Op blote voeten, in de achterhoede, hebben mijn splijtende, Koemanesque passen kunnen voorkomen dat we maar met 7-1 verloren. De volgende dag had ik pijn op plaatsen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Dat slow joggen is wellicht helemaal niet zo’n gek idee voor een aankomende bejaarde zoals ik.

Cor Verhoef, Lockdown, Thuiszitten
Teacher Cor vóór en na lockdown

Nu moet U, oh lezer, niet denken dat ik als doorbetaalde leraar Engels, de hele dag een beetje onderuit zit te zitten. Driewerf neen. Er moest een paar weken geleden ineens gewerkt worden in de vorm van het verzorgen van online lessen. Online lesgeven heeft twee kanten: 1. Ik vind het niks. 2. De leerlingen vinden het ook niks. De eerste paar klassen die ik had, waren wel grappig, “teacher, are you wearing any pants?’, maar aan het eind van de twee weken van online klassen, was het nieuwtje er wel van af en kregen lessen steeds meer weg van het trekken van weerbarstige kiezen: leerlingen die hun microfoon allemaal uit hebben staan wat het beoogde twee-richtingsverkeer van de lessen natuurlijk niet ten goede komt. Het voelt dan alsof je een muur aan het lesgeven bent.

Voorlopig blijven de scholen tot 1 Juli gesloten en worden de online klassen – in het geval van de school waar ik werk – half juni weer hervat.

Cor Verhoef, Lockdown, Alchoholban
Lockdown nachtmerrie

Toch nog even over het, inmiddels voorbije, maar wellicht weer terugkerende, drankverbod. Dat was wel even schrikken. Heel even maar. Mijn vrouw Ning keek op van haar telefoon en riep, net iets te triomfantelijk naar mijn smaak, “Cor, no more beer till the end of the month. ‘Naam soda’ will be your middle name from now on’. Ik googelde “Booze Ban Thailand” en ja hoor, daar stond het verbijsterende nieuws, op Thaivisa.

Ik hief mijn handen ten hemel en verzuchtte “Heer, ze weten niet wat ze doen”. “Ning, Ploy’s vader is toch sales manager bij ThaiBev? Uitgelezen tijd om zijn sales richting huize Verhoef te managen”. En zo geschiedde. Een telefoontje richting Ploy’s pappa en twee uur later was ik bezig om zes dozen Leo uit Ploy’s auto te laden. Ning vond zes wel wat veel, maar ik bracht daar tegenin dat in deze onzekere tijden je niet ver genoeg vooruit kunt denken. En de visite natuurlijk. Die kun je met goed fatsoen toch geen ‘naam soda’ serveren?

Foto homepage: ©Tieland to Thailand, teacher in Thailand


Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 40 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.

3 Comments

  1. Ooh Cor, had je maar mijn dochter Robin in de klas, die wil wel, liefst Engels, leren …;) Maar het gaat hier op haar school via het programma Line, 1-richtings-verkeer dus en de inzet van moeders is vereist. Van de 30 kinderen uit de klas doen er overigens nog geen 10 mee, allerlei uitvluchten maar volgens mij hebben de moeders er gewoon geen zin in.

    Berthy, Chiang Mai.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*