Oekraïense functionarissen en de liefdadigheidsinstellingen van het land hebben een sterke staat van dienst in het omgaan met crises, en hun hard aangeleerde vaardigheden – die soms ontbreken in door rampen getroffen landen – zijn al gebruikt als reactie op de vernietiging van een dam in de rivier de Dnipro, zeggen humanitaire leiders.
De hulpdienst van de staat, die naar eigen zeggen bijna 2.000 mensen uit het onmiddellijke overstromingsgebied heeft gered, heeft gereageerd op duizenden Russische raketaanvallen sinds Moskou 15 maanden geleden een grootschalige invasie lanceerde. Het redde burgers, bluste branden en hielp mensen te evacueren.
Een netwerk van vrijwilligersgroepen is snel gegroeid sinds de invasie, velen wilden solidariteit tonen met de oorlogsinspanningen.
Mensen zijn niet de enigen die vastbesloten zijn.
De transportinfrastructuur van Oekraïne heeft standgehouden ondanks verschillende directe aanvallen tijdens het conflict – en transport zal waarschijnlijk een sleutelfactor zijn bij elke rampenbestrijding. Toen dinsdag de Nova Khakovka-dam brak, kon de regering mensen uit het overstroomde gebied per trein naar de stad Mykolaiv evacueren.
“Het lokale maatschappelijk middenveld, de autoriteiten, de particuliere sector – deze worden in een crisis ondergewaardeerd”, zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van de Norwegian Refugee Council en voormalig humanitair coördinator van de Verenigde Naties. “Ze zijn daar van de bovenste plank.”
Oekraïne, dhr. Egeland zei dat er “meer logistiek, meer opgeleid personeel en meer volume op de markt” is voor hulpwerk.
Donderdag riep de president van het land, Volodymyr Zelensky, op tot een grootschalige wereldwijde reactie op de vernietiging van de dam. Tot op heden hebben de Verenigde Naties meer dan 100.000 flessen water uitgedeeld en voedselhulp verleend aan 18.000 mensen en geldelijke hulp aan 3.500 mensen, zei Jens Lark, woordvoerder van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken.
Evacuaties uitvoeren en zorgen voor schoon water is een van de belangrijkste behoeften in een overstromingsgebied, maar de taak is complex. Russische troepen beschieten nog steeds door Oekraïne gecontroleerde gebieden op de oostelijke oever van de Dnipro. En sommige bewoners, die al maanden onder vuur liggen na een maandenlange bezetting, hebben geen zin om te vertrekken.
Selena Kozakijevic, regionaal manager van de internationale hulporganisatie CARE in Oekraïne, zei dat veel van de mensen die in de buurt van de rivieroever wonen, ouderen zijn en lijden aan een slechte gezondheid en handicaps.
“Velen weigeren nog steeds hun huizen te verlaten, ook al staan ze onder water”, zei hij. “Dit is de bevolking die er is sinds het begin van het conflict.”
Zelfs nadat de overstromingen zijn afgenomen, blijven er nog maanden of jaren andere gevaren bestaan, waaronder vervuild water en landmijnen die van hun oorspronkelijke posities afdrijven.
Oekraïense hulporganisaties en de meeste internationale humanitaire organisaties die in Oekraïne werken, werken voornamelijk met onderdanen die het voordeel hebben dat ze de taal spreken, het land begrijpen en vaak bekend zijn met het getroffen gebied.
Oekraïense hulpverleners in de directe omgeving worden echter vaak geconfronteerd met de extra uitdaging om meegesleept te worden in de ramp waarop ze reageren.
Zelfs de best voorbereide landen hebben moeite om grote rampen alleen te beheersen, zegt de heer. Hij noemde Turkije als een voorbeeld van een land met een sterke sector voor paraatheid bij noodsituaties die het moeilijk had om het hoofd te bieden na de aardbeving in februari die 60.000 mensen het leven kostte.
Er komt meer geld.
Door rampen getroffen landen hebben financiële hulp nodig om de onmiddellijke crisis te boven te komen en steun op de lange termijn te bieden. Op deze manier heeft de internationale zichtbaarheid die de oorlog Oekraïne al heeft gebracht, het voor hulpgroepen gemakkelijker gemaakt om geld in te zamelen.
In een poging de aandacht te vestigen op andere crises waarbij grote aantallen mensen gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten, heeft de Norwegian Refugee Council vorige week een lijst gepubliceerd De 10 meest verwaarloosde migratiecrises ter wereld Alle 10 landen lagen in Afrika of Latijns-Amerika, met Burkina Faso bovenaan de lijst.