Lin Da de Mol: Germaanse Glorie in Roodwitblauw

Lin Da de Mol: een biografie

Lin Da de Mol werd geboren op 8 juli 1964 in Hilversum, destijds een onbetekend gat geteisterd door stofstormen, tsee-tsee vliegen, cholera-epidemieën en wekelijkse vulkanische uitbarstingen, rampen die het gehucht later goed zouden uitkomen tijdens de liefdadigheidsprogramma’s die er vele decennia later, vanaf de plaats van de geboortehut van Lin Da de lucht ingeseind zouden worden.

“Mijn geboorte was een bloedbad” zou Lin Da ooit bekennen tegenover de boomlange, begripvolle, botergeile Hennie Huisman. Beiden zijn overigens intimi van een populaire Aziatische staatsman die op jeugdige leeftijd bij Huisman een cursus play me back

Cor Verhoef, Biografie De Mol
…..Kimmie kreeg iedereen aan het pleebekken. Geweldig...

volgde. ‘Kimmie had zoveel talent en charisma dat hij zijn hele bevolking aan het pleebekken kreeg. Geweldig,’ wist da Mol, jaloers op zoveel succes, nog te melden.

Terug naar haar prille jeugdjaren, toen Lin Da nog niet op zulke invloedrijke vrienden kon bogen. Na een kortstondige carrière als heftruckchauffeuze, welk nobele beroep ze moest verlaten vanwege hardnekkige slaapziekte, werd zij opgemerkt door niemand minder dan haar vader, John de Mol Sr. die actief was als zanger.

“Die slaapkamerogen, die blozende wangen, het Hitlerjugend-blonde haar en die lachende tandjes, ze had het allemaal om het ver te schoppen ” zou John Sr. later kreunen op zijn doodsbed, nauwelijks waarneembaar door de irritante vitrage gordijnen die over de Louis XVI vensters van het verpleeghuis “De Eeuwige Jachtvelden” te Hattum gedrapeerd waren.

Cor Verhoef, biografie De Mol
Lin Da met Knol

Om een lang verhaal kort te maken – ik sta als blogger binnenkort op straat en heb al mijn tijd nodig voor het speuren naar een vriendelijk omscholingstraject – Lin Da ging bij de televisie werken.

Op 13-jarige leeftijd werd ze voor de leeuwen gegooid als Assistente van Ron Brandsteder in diens Showbizzquizz, waar ze met miljoenen punten liep te zeulen en een spiermassa ontwikkelde die haar later van pas zou komen tijdens het huwelijk met Andre Leuter, de Larense vrouwenhandelaar en cabaretier.

Gedurende haar huwelijk met Andre werd het even stil rond Lin Da. Pijnlijk stil haast, maar het duurde echter niet lang voordat de melkblonde televisieprinses op 44-jarige leeftijd haar carrière hervatte met haar eigen talkshow “Lullen met Lin Da”, een stofopwaaiend realityopbiechtpraatprogramma waar Bekakte Nederlanders dingen onboezemden en donkere daden bekenden, waarmee Lin Da meteen weer in het Hilversumse voetlicht stond.

De AVRO, ja, die was het, trok echter tot groot verdriet van tientallen televisiekijkers de stekker uit het programma na de uitzending waarin Gerard Joling bekende ooit een relatie te hebben gehad met een vrouw, maar “nooit geinhaleerd had”.

Linda probeerde nog een come back bij RTL 48a.  Maar zelfs bij de commerciëlen werd niet gelachen om haar bij wijze van experiment op 1 april uitgezonden peepshow ‘Mijn Achterkant’, een tien minuten onbeweeglijk in beeld gevangen foto (zie foto).

Cor Verhoef, Biografie De Mol

Vanwege de gigantische kosten werd Mijn Achterkant op 1 april vorig jaar en 1 april volgend jaar herhaald, maar de Grote Mollenvanger had toen al toegeslagen.

“Het was gewoon over en sluiten” brulde Lin Da naar de microfoon vanachter haar marktstal op de Albert Cuyp, toen haar gevraagd werd om een reactie op de treurige afloop van haar televisie-loopbaan.

 

Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 41 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.