‘Like’ op Facebook kan Thai tot complotteur maken

vraagtekenlikeEen like, het bekende duimpje omhoog op Facebook, onder een controversieel of smadelijk geacht bericht is een misdaad. De ‘like’ wordt beschouwd als steunbetuiging aan de inhoud van het bericht.

Dat betoogt hoofdinspecteur Olarn Sukkasem vandaag in het Engelstalige dagblad The Nation. Olarn staat aan het hoofd van de Technology Crime Suppression Division, Central Investigation Bureau. Deze dienst is belast met controle op de naleving van de sinds 2007 van kracht zijnde Computer Crime Act. Deze wet is onder het militaire bewind herhaaldelijk in stelling  gebracht tegen Thaise Facebook-gebruikers.

Olarn waarschuwt dat mensen die op de like-knop klikken niet de illusie moeten koesteren geen instemming met de inhoud van een posting te uiten. Iedere vorm van reageren op zo’n bericht maakt deel uit van de inhoud ervand, aldus Olarn. Hij vergelijkt een like onder een bericht dat wordt beschouwd als majesteitsschennis of kritisch over de junta met het toejuichen van iemand die een moord heeft begaan. ,,Mensen die dit soort posts online zetten moeten tevens beseffen dat die lange tijd op het internet kunnen blijven staan“, waarschuwt hij.

Olarn preciseert dat zo’n duimpje omhoog onder een bericht strijdig met artikel 14 van de Computer Crime Act hetzelfde betekent als vergaren en verspreiden van valse informatie, wat ”een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid en stabiliteit.’’ Datzelfde artikel maakt ook het naar je computer halen en verspreiden van ‘’obscene informatie’’ strafbaar.

De krant werpt tegen dat gezien het toenemende aantal arrestaties van sociale-mediagebruikers de indruk kan ontstaan dat de huidige regering de wet naar eigen goeddunken en voordeel interpreteert. Olarn stelt dat de politie nu eenmaal niet de bevoegdheid heeft om wetgeving te interpreteren. Volgens hem is een en ander het gevolg van de toegenomen populariteit van sociale media en omdat ‘meer mensen zich schuldig maken aan acties die strijdig zijn met de wet’’.

Er worden, zo geeft de hoofdinspecteur toe op een opmerking van de krant over rechtsongelijkheid, slechts enkelen vervolgd voor commentaren of likes onder ‘inappropriate posts’. We kunnen niet alle overtreders arresteren, we hebben slechts beperkte middelen, legt hij uit. Maar we stellen wel prioriteiten. Als er duizend mensen een duimpje geven aan een lasterlijke posting maar een van hen zet er een eigen laster-bericht of foto onder, dan wordt die persoon eerst gearresteerd. Volgens de hoofdinspecteur geldt dan het principe dat „sommige mensen meer schuldig dan anderen, hoewel in feite alle duizend Facebook-samenzweerders in juridische zin schuldig zijn“. Maar, zo voegt hij er aan toe, mensen die eigen tekst of foto’s toevoegen zijn potentieel ‘gevaarlijker’ dan de anderen.

Het is Olarn niet ontgaan dat er buiten Thailand negatief naar de ‘’draconische wetgeving“ wordt gekeken, zeker na de arrestatie van Thanakorn Siripaiboon, die onder meer beschuldigd werd van majesteitsschennis voor het ’’liken’’ van een kennelijk beledigend geachte posting over de lievelingshond van de monarch. Hij zegt zich ook bewust te zijn van buitenlandse kritiek dat extreme reacties als de Facebook-gerelateerde arrestaties onwaarschijnlijk zijn in andere landen. ‘’Maar andere landen hebben ook wetgeving tegen laster en de criticasters van Thailand moeten zich op dit punt niet overgevoelig tonen,’’ meent hij.

Volgens Olarn was het Thaise volk gewend geraakt aan ‘onbeperkte vrijheid, die ertoe heeft geleid dat de samenleving gedesorganiseerd raakte. Er moest iets worden gedaan om mensen te weerhouden hun vrije mening te uiten zonder enige consideratie voor anderen, betoogt hij.

„De belangrijkste taak van de politie is rechtsgelijkheid te handhaven onder alle sociale lagen, inclusief de regering en het Koninklijk Instituut (Monarchie).. Regering noch monarchie was gewoon om publiekelijk te reageren op kritiek, daarom moest de politie ingrijpen om hen te beschermen’’.

Olarn komt aan het slot van het interview met deze uitsmijter: ,,De huidige socio-politieke situatie in het Koninkrijk is abnormaal en stringente naleving van de wet moet worden afgedwongen om het land ordelijk en georganiseerd te houden.’’

 

Bron: The Nation  http://www.nationmultimedia.com/politics/A-like-constitutes-an-act-of-conspiracy-30275797.html

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

1 Comment

  1. Wanneer Olarn met zoveel woorden zegt dat Thailand niet de enige is die een dergelijk beleid voert; het monddood maken van welke vorm van oppositie dan ook, vraag ik me af of hij wel beseft in welke kringen Thailand zich vandaag de dag begeeft. En of dat op de lange termijn niet zal leiden tot watervrees van inversteerders en toeristen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.