Lesbisch én moslima én voetbalster: wen er maar aan…

LGBT-gemeenschap, Buku FC, Erik Kuijpers

Sommigen mét de hijab aan de aftrap…..

In 2016 werd in het diepe, onrustige zuiden van Thailand op de Pattani-campus van de Prince of Songkhla University (PSU) een boekwinkel geopend. Met progressieve literatuur vooral over de gelijkheid van seksen en met informatie voor de LGBT-gemeenschap (Lesbisch, gay, bi, transgender). Het moest een ‘safe haven’ worden voor alle studenten en andere burgers die een andere seksuele voorkeur hadden dan de overgrote meerderheid en die toch in alle rust wilden studeren en ontspannen.

Dit initiatief zou uitgroeien tot een voetbalclub waarin ook lesbische moslima’s een duidelijk signaal afgeven: wij bestaan ook, mensen!

‘Vrouwenvoetbal, is dat niet slecht voor je?’

In de westerse wereld is voetbal, beter: deelname aan alle sporten, heel gewoon voor vrouwen en meisjes en men draagt tenues die bij de sport passen. Maar in de moslimwereld wordt met name tegen de sportkleding anders aangekeken. In Iran zit een bodybuildster in de bak omdat haar t-shirts en tanktops niet in overeenstemming worden geacht met de regels van de streng islamitische overheid.

Het diepe zuiden van Thailand, de provincies Pattani, Yala en Narathiwat, is overwegend islamitisch en de vooroordelen werden snel duidelijk: voetbal is toch een mannensport?, mogen vrouwen wel in het stadion komen?, is tegen een bal trappen wel fatsoenlijk voor moslimvrouwen?, voetbal maakt je benen kapot, deinende borsten is toch geen gezicht!

Buku FC, Erik Kuijpers

Spelers uit de LGBT-gemeenschap en moslima’s

Uit de boekwinkel met de naam boekoe, Maleis voor boek, in het Thais geschreven บูคู, ontstond de voetbalclub Buku FC, voluit Buku Football Club for Lesbian, Bisexual and Queer. De vereniging promoot ‘futsal’, in onze taal zaalvoetbal, en een team bestaat uit 5 veldspelers.

Een lid van deze club: Voetbal maakt me vrij en los van thuis, ik kan mezelf zijn, en geef een signaal af aan bullebakken die sportende moslima’s of lesbiennes afbekken. Dat laatste is in strijd met de Thaise wetgeving die al in 1956 discriminatie van de LGBT-gemeenschap heeft verboden. Maar lesbiennes hebben er nog steeds last van.

LGBT-gemeenschap, Buku FC, Erik Kuijpers

‘Football for peace and equality’

Een andere dame: LGBT mensen worden, buiten Bangkok en omgeving, nog steeds gediscrimineerd en afgewezen door hun families. Zij is naast moslima lesbisch maar ziet geen enkel conflict met haar geloof.

Haar vader, een imam, was het er niet mee eens dat ze ging voetballen en voor haar voorkeur uitkwam dus ze verliet het huis, knipte het haar kort, voetbalt in korte broek en Buku-shirt en draagt de hijab alleen op haar werk en bij religieuze bijeenkomsten. ‘Dat ik lesbisch ben en voetbal is niet verboden in mijn geloof’ zegt ze.

Men heeft hoge verwachtingen van het wetsvoorstel ‘Civil Partnership Bill’ dat het kabinet aan de kamers gaat voorleggen om same-sex relations in de wet vast te leggen en bepaalde rechten te verlenen zoals adoptie van kinderen en erfrecht. Mensen uit de LGBT-gemeenschap hebben hun entree gedaan in de landelijke politiek en verhogen daarmee de acceptatie van hun groepering. Maar dat is in Bangkok; op het land is acceptatie nog steeds een probleem.

LGBT-gemeenschap, Buku FC, Erik Kuijpers

De LGBT-gemeenschap en Buku FC

Het houden van voetbalkampen en toernooien, met steun van de lokale overheid, moet de acceptatie en bekendheid bevorderen in dit moslim-gedomineerd deel van Thailand. De club doet het goed, het ledental stijgt en meer en meer moslima’s komen rond uit voor hun behoefte aan sport en voor hun seksuele voorkeur. Vaak staan ze met de hijab op het hoofd aan de aftrap op zaterdag en zondag.

Maar niet in de Ramadanperiode. Dan heerst er rust. Je bent nu eenmaal moslim….

 

Bron:

South China Morning Post, Prachathai website, Facebook Bukuclassroom.

Foto’s

Buku FC logo en spelers; Facebook.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Lees ze graag deze stukjes van je Erik. Bij dit verhaal moest ik aan Wim Sonneveld denken: Het is de nieuwe tijd, meneer, zo zei hij toen al…..:)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*