Let dit weekend op een meteorenregen en maansverduistering

(CNN) Vrijdag is de tijd om naar de lucht te kijken voor een dag vol spectaculaire hemelse gebeurtenissen, met heldere meteoren die de lucht verlichten vanuit de Aquarites meteorenregen en een kans om een ​​maansverduistering te zien.

Iedereen die tijdens de Aquariids-show van dit jaar meteoren probeert te spotten, kan tot 20 meteoren per uur zien, maar je moet vroeg opstaan ​​- vrijdag, zaterdag of zonsopgang zijn de beste tijden om een ​​meteoor te spotten. Zondag. De Piektijd voor het evenement is zaterdag 11.00 uur ET.

Met regen komt de bloemrijke meimaan, “De eerste volle maan van de bloemenmaand“en zijn bijna perfecte uitlijning met de zon en de aarde. Die uitlijning creëert wat een penumbrale maansverduistering wordt genoemd, wanneer de maan de buitenste schaduw van de aarde binnengaat. Deze gebeurtenis ET vrijdag tussen 11:13 uur en 15:31 uur Maar in Amerika is het niet te zien omdat de maan dan niet opkomt. Maar het kan verduistering van het maanoppervlak veroorzaken voor mensen in Afrika, Azië en Australië.

Een botsing van hemelse gebeurtenissen kan opwindend zijn voor ruimteliefhebbers, maar samen kunnen ze je zicht belemmeren. Aangezien de maan volledig vol is, moeten aquarieten concurreren met wat heldere lichtinterferentie om aan de nachtelijke hemel te worden gezien.

“Ik raad aan om om 3 uur ’s nachts uit te gaan. Pak een tuinstoel en zet de maan achter je”, zegt Robert Lunsford, Fireball-rapportcoördinator voor de American Meteorological Society. “Kijk uit naar deze snelle meteoren die vanaf de oostelijke horizon omhoog komen. Niet alle meteoren die je ziet zullen Eta Aquarids zijn, maar Eta Aquarids zijn zo snel dat ze gemakkelijk te zien zijn.”

READ  Reddingspogingen zijn aan de gang nadat een flatgebouw gedeeltelijk is ingestort in Davenport, Iowa

Meer over maansverduistering

De schaduw van de aarde valt tijdens een zonsverduistering Verdeeld in twee secties: Umbra, het donkere centrum en penumbra, de vage buitenste schaduw. Tijdens een penumbrale zonsverduistering blijft de Maan in deze buitenste ring en lijkt zwak, maar niet helemaal donker zoals bij een totale maansverduistering.

“De maan gaat door een deel van de schaduw van de aarde en omdat hij langs de schaduw strijkt, is het niet erg ver als hij door de hele schaduw van de aarde gaat”, zegt Noah Petro, NASA’s directeur planetaire geografie, geofysica en geochemie. Het laboratorium merkte op dat het voor iedereen moeilijk te zien zou zijn. “Het dimmen van de maan is erg laag, maar als iemand zich op een donkere plek bevindt, kan hij merken dat de volle maan niet zo helder is als normaal.”

Pedro moedigde mensen in Azië en Australië echter aan om naar buiten te gaan en naar de maansverduistering te kijken.

“Mensen gaan naar buiten en kijken naar de maan als een geweldige kans om contact te maken met onze maan. Verduisteringen (penumbraal of totaal) zijn een geweldig excuus om naar de maan te kijken en er regelmatig naar te kijken!”

Meer over Eta Aquarits

Elke jaarlijkse meteorenregen bevat een halo, het sterrenbeeld waaruit de meteoren afkomstig zijn. Het sterrenbeeld Waterman, vandaar de naam Regen, bevindt zich op de ecliptica, het pad van de zon langs de hemel.

Aquarieten zijn Alleen bekend voor zonsopgang Omdat de stralen een paar uur voor de zon opkomen, beperkt dit de tijd dat je ze ’s avonds kunt zien.

READ  Jack Dorsey zegt dat Elon Musk Twitter niet had moeten kopen

Mensen in noordelijke gebieden zoals Canada zullen een kleiner venster hebben om de activiteit te zien, zei Lunsford van de American Meteorological Society, terwijl mensen op het zuidelijk halfrond straling zullen hebben en de zon er iets langer zal zijn. Blijf liggen.

Aquariids produceren meestal snellere meteoren dan andere, waaronder de laatste gebeurtenis van de Lyrids in april, die de neiging hebben om meer continue treinen te vormen, wat resulteert in rooksporen. Verval van brandende snelle meteorieten. Omdat de snelheid van een meteoor wordt bepaald door de hoek waaronder hij naar de aarde is gericht, botsen aquaria vaak met de atmosfeer, zei Lunsford.

Lunsford merkte op dat de piek van dit jaar iets meer dan een uur aan meteoren zal zien, en volgend jaar zelfs nog meer, vanwege de verstoring veroorzaakt door het puinspoor dat dichter bij de aarde komt. Lunsford schat dat mensen in de zuidelijke tropen tegen 2024 tussen de 75 en 100 meteoren per uur kunnen zien.

“Je hebt geen dure apparatuur nodig, het is een manier om deel te nemen aan astronomie zonder veel geld uit te geven, en het is leuk”, zei Lunsford. “Je kunt eigenlijk nuttige wetenschappelijke bijdragen leveren door het aantal meteoren dat je ziet te tellen en ze te classificeren als lyrids of niet-lyrids.

“Trouwens, de vroege viering van Fourth of July… is als het zien van een vallende ster. En wie weet, als je er een stelletje ziet, maak je misschien een heleboel keuzes.”

En er zullen meteorenregen zijn

De Eta Aquariids zullen er zijn tot 27 mei, maar als je hun hoogtepunt mist, is er nog genoeg gelegenheid om een ​​meteoor te spotten.

READ  De economische groei in de VS vertraagt ​​in het eerste kwartaal doordat bedrijven hun voorraden afbouwen

Dit zijn de resterende meteorenregen van 2023 en hun piekdata:

• Zuiddelta Aquarits: 30-31 juli

• Alfa Steenbokachtigen: 30-31 juli

• Perseïden: 12-13 augustus

• Orionides: 20-21 oktober

• Zuidelijke Tarits: 4-5 november

• Noordelijke Tarits: 11-12 november

• Leoniden: 17-18 november

• Tweelingen: 13-14 december

• Ursits: 21-22 december

Zons- en maansverduisteringen

Een penumbrale maansverduistering kan alleen worden gezien door mensen in bepaalde delen van de wereld, maar er zijn andere mogelijkheden om de zonsverduistering in uw omgeving te zien:

Als u in Noord-, Midden- of Zuid-Amerika woont, Een ringvormige zonsverduistering Op 14 oktober zal de maan een scherpe, vurige cirkel in de lucht maken terwijl hij voor de gezichtslijn van de aarde naar de zon beweegt.

Op 28 oktober A Gedeeltelijke maansverduistering Het is te zien in Europa, Azië, Australië, Afrika, delen van Noord-Amerika en het grootste deel van Zuid-Amerika.

Ook volle manen

Er zullen dit jaar 13 volle manen zijn, waaronder twee in augustus. Hier is de lijst met resterende volle manen in 2023: Volgens Boerenalmanak:

• 3 juni: Aardbeienmaan

• 3 juli: Buck Moon

• 1 augustus: Steurmaan

• 30 augustus: blauwe maan

• 29 september: oogstmaan

• 28 oktober: Jagersmaan

• 27 november: Bevermaan

• 26 december: koude maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *