Leslie Van Houten: voormalig lid van de Manson-familie vrijgelaten uit de gevangenis in Californië, zegt de ambtenaarCNN

Leslie Van Houten, een voormalige volgeling van Charles Manson en veroordeelde moordenaar, is dinsdag vrijgelaten uit een gevangenis in Californië, vertelde een woordvoerster van de gevangenis aan CNN.

Van Houten Vrijgelaten onder toezicht van voorwaardelijke vrijlating, zei Mary Jimenez, woordvoerster van het California Department of Corrections and Rehabilitation. Van Houten krijgt een maximale voorwaardelijke vrijlatingsperiode van drie jaar, met een herziening van het ontslag na een jaar, zei Xjimenez.

Van Houten, nu 70, was 19 toen ze Manson ontmoette en zich aansloot bij de moorddadige sekte die bekend staat als de ‘Manson Family’.

Voor zijn vrijlating op dinsdag zat hij een gelijktijdige straf van zeven jaar tot levenslang uit nadat hij in 1971 was veroordeeld voor zijn rol bij de moord op supermarktmanager Leno LaBianca en zijn vrouw Rosemary in hun huis in Los Angeles.

Het kantoor van de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, kondigde vrijdag aan dat het een uitspraak van het panel van het staatshof van beroep in mei niet zal aanvechten die de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating voor Van Houten opende en de weg vrijmaakte voor zijn vrijlating.

“Meer dan 50 jaar nadat de Monson-sekte deze wrede misdaden heeft gepleegd, voelen de families van de slachtoffers nog steeds de impact, net als alle Californiërs. Gouverneur Newsom heeft de voorwaardelijke vrijlating van mevrouw Van Houten drie keer omgezet en heeft die beslissingen voor de rechtbank aangevochten. ‘, zei de woordvoerster van de gouverneur, Erin Mellon, vrijdag.

“Mevr. De gouverneur is teleurgesteld over het besluit van het gerechtshof om Van Houten vrij te laten, maar zal geen verdere stappen ondernemen omdat verder beroep waarschijnlijk niet zal slagen. “Het Hooggerechtshof van Californië accepteert in zeer weinig gevallen beroepen en kiest over het algemeen geen zaken op basis van dit soort feitspecifieke vaststellingen,” zei Melton.

Familielid van de beroemde kapper Jay Sebring werden gedood In 1969 zei de Manson-sekte dat hij het niet eens was met het besluit van het gouverneurskantoor om de voorwaardelijke vrijlating van Van Houten niet aan te vechten.

“Ik heb zeker respect voor gouverneur Newsom en de procureur-generaal”, zei de schoonzoon van Sebring, Anthony DiMaria, dinsdagavond tegen Laura Coates van CNN. “Maar onze families zijn het absoluut niet eens met hun beslissing om niet in beroep te gaan.”

DeMaria noemde Van Houten “de ergste seriemoordenaar in de geschiedenis van de Verenigde Staten” en zei dat zijn vrijlating een “gevaarlijk, gevaarlijk precedent” schept.

De advocaat van Van Houten, Nancy Detrault, vertelde dinsdagavond aan John Berman van CNN dat haar cliënt een “40 jaar psychiatrische evaluatie” had ondergaan om voorwaardelijk vrij te komen “om onder ogen te zien wat ze deed – om de verantwoordelijkheid te nemen voor wat ze deed.”

“Ik begrijp waarom… de familieleden van de slachtoffers hier emotioneel over zouden zijn en wraak zouden nemen, maar dat is niet de wet”, zei Detrault tegen Berman. “Volgens de wet heeft ze recht op vervroegde vrijlating als ze aan de norm voldoet, en de norm is dat ze geen gevaar meer vormt voor de samenleving.”

Detrault zei dat hij niet probeerde de onschuld van Van Houten te bewijzen, maar stond erop dat Van Houten “de volledige verantwoordelijkheid voor de misdaad moet accepteren en accepteren”.

Na 53 jaar in hechtenis zal Van Houten deelnemen aan een tijdelijk huisvestingsprogramma dat haar een beroepsopleiding zal geven en haar zal leren hoe ze een baan kan vinden en in haar levensonderhoud kan voorzien, vertelde Detrault vorige week aan CNN.

“Als je erover nadenkt, gebruikte ze geen geldautomaat en had ze geen mobiele telefoon”, zei Detrault vorige week. De advocaat vertelde CNN dat zij en haar cliënt de mogelijkheid bespraken dat ook zij een overdosis zou nemen als ze terugkeerde naar normale dagelijkse bezigheden, zoals naar de supermarkt gaan.

De advocaat zei dat Van Houten een baan zal zoeken met de bachelor- en masterdiploma’s in geesteswetenschappen die hij in de gevangenis heeft behaald. Maar voorlopig begint ze eraan te wennen.

“Na al die decennia probeert hij te wennen aan het idee om niet in de gevangenis te zitten, en probeert hij te wennen aan zijn nieuwe leven buiten de gevangenis”, zei Tederault dinsdag.

Na zijn veroordeling werd Van Houten ter dood veroordeeld, maar de doodstraf werd vernietigd nadat Californië de doodstraf had ingetrokken, en zijn straf werd omgezet in levenslange gevangenisstraf. Hij kwam voor het eerst in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating in 1977 en een panel van de voorwaardelijke vrijlating in Californië adviseerde zijn vrijlating in 2016 na 22 optredens voor de raad, meldde CNN.

Maar dat besluit Vijf keer gewijzigd door gouverneurs van de staat – Voormalig gouverneur van twee ambtstermijnen, Jerry Brown, noemde de wrede aard van de moorden en de enthousiaste deelname van Van Houten, en Kevin Newsom, gouverneur van drie ambtstermijnen.

In 1994 beschreef Van Houten zijn rol bij de gevangenismoorden Interview met Larry King van CNN.

“Ik ging naar binnen en mevrouw LaBianca lag op de grond en ik stak haar neer”, zei Van Houten, die 19 was ten tijde van de moorden. “Onderrug, ongeveer 16 keer.”

READ  Koning Charles III en koningin Camilla gekroond in Londen: NPR

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *