Lekker belangrijk wereldnieuws uit Chiang Mai


Wat Phra Dat nog aan toe, mensen. Alweer wereldnieuws uit Thailand! Ga je als argeloos buitenlands paartje de Doi Suthep op om de toeristentempel te bezoeken, raak je zomaar je exclusief Thaise nephorloge kwijt. Gestolen! Op klaarlichte dag. Vakantie-investering van 500 baht (€15) naar de ratsmodee. Dankzij twee van die doortrapte Thaise loedertjes die in leuke klederdracht met je op de foto willen.

Hans Geleijnse, wereldnieuws, Nephorloge
De actiefoto (even ehh geleend van Reddit)….Wat doet die blanke arm met dat horloge daar?

Hmong meisjes, eentje van zeven, ander al tien. Achteraf, zo blijkt,  ‘op heterdaad’ betrapt door het mannelijke deel van het koppel die vrouwlief met meisjes voor de lenshad genomen. De vakantiekiek toont duidelijk hoe de techniek van de gangstertjes werkt. Eentje houdt de linker arm vast, de andere de dure arm met het nephorloge. En maar lachen en lief vasthouden. Goed te zien is hoe de kleine dieveggevingertjes zich in verdachte positie bij het horlogebandje bevinden. Je hebt niet veel fantasie en geen tweede foto nodig om zekers te weten dat de grijpgrage klauwtjes het horloge 2,57 seconden na de opname van de toeristenarm hebben geritst.

Eenmaal thuis van vakantie bekijken de gedupeerden de foto’s en, ah, kijk die eens! Onmiddellijk verstuurd naar Reddit en sociale media. Als waarschuwing aan andere argeloze bezoekers van de toeristenfuik zeer waakzaam te zijn. Voor je het weet ben je ook je arm kwijt!

De plaat wordt een hit. Minstens zesduizend keer aangeklikt op Reddit en met bijbehorend bloedstollend verhaal overgenomen door websites van en voor Thailand-liefhebbers. Van zoveel lawaai schrikt zelfs de politie wakker. Of de familie maar even van hun Hmong-nederzetting in de bergen naar het bureau wil komen.

Hans Geleijnse, Wereldnieuws, Nephorloge
Het ‘kruisverhoor’ bij de politie…
Foto Khaosod

Dat doen ze. Volgens het nieuwsagentschap Khaosod zijn vader en moeder  en de meegekomen stamhoofdman geschokt. En boos. Hun kinderen hijsen zich in hun vrije tijd in klederdracht om het karige gezinsinkomen wat op te vijzelen. Met poseren, daar krijgen ze dan ‘donaties’ voor, want bedelen doen ze niet. vertellen ze aan Khaosod. Zijn die buitenlanders al gevlogen? Jammer, want anders had ik ze voor de rechter gesleept, zegt pa Hmong.

De politie is na een ‘kruisverhoor’ eveneens van onschuld overtuigd. De kinderen die bij de tempel optreden zijn absoluut criminelen, vertelt de dienstdoende politiefunctionaris. Dat moet Khaosod later rectificeren. Hij had juist gezegd dat die kids absoluut geen criminelen zijn…..

Enfin, de rectificatie staat, maar niet bij de media die het sappige alarmbericht met foto publiceerden. Waarom ook. Die lui zijn voor geen baht te vertrouwen. Liegen van jongsaf aan, daar komen ze als ze eenmaal groot zijn niet meer van af.

OK, we waren een beetje dronken, vertelde de fotograaf later. Zijn tuthola staat er inderdaad wat schaapachtig lachend bij, handtas (vol met nephorloges?) wagenwijd open. Het ‘gestolen’ polsklokje schijnt intussen gevonden te zijn. Kan het stel maar beter niet komen ophalen. Met een slok op  Boeddha’s Heiligdom onteren, dat kan vervelende gevolgen hebben. Levensgevaarlijk land, dat Thailand.

 

 


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 345 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

4 Comments

    • In Thailandblog.nl staat nu ook de waarheid: de ouders hebben het klokkie teruggevonden. Zouden ze de ballen hebben naar hier te komen en hun excuus te maken? Maar die mevrouw kan haar lol op: haar gezicht staat nog jaren op de media…..

      • ThaiVisa en nog wat andere sites doen het correct: niet reageerders laten corrigeren, maar zelf een redactioneel stuk plaatsen ter aanvulling of correctie op het eerder gepubliceerde redactionele bericht. Nog beter is natuurlijk wat je overschrijft eerst eens goed te lezen en af te wegen of je wel moet publiceren….

  1. Tot youtube aan toe en een groot blog, allemaal spreken ze schande van deze zware criminaliteit. De ouders zullen zich vet in hun vuistje lachen met deze bron van inkomen, in hun luxe plaggenhut met wc ‘op de cour’: een gat in de grond onder een golfplaten dakje met spinnenwebben en kakkerlakken.

    Tot nu toe zie ik alleen maar beschuldigingen, geen enkel bewijs behalve het bewijs dat je alle blingbling beter van je lijf af kunt laten. En dat laatste geldt in de hele wereld.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.