Leider justitieel onderzoek Van Laarhoven geschorst

Uit de NRC van zaterdag 6 februari

Hij is de meest ervaren aanklager voor de aanpak van de zware, georganiseerde misdaad van het arrondissementsparket Zeeland West-Brabant. De afgelopen acht jaar vervolgde officier van justitie Lucas van Delft (43) leden van motorbende Satudarah, groothandelaren in drugs, moordenaars, corrupte politieagenten en leden van de Turkse maffia. Maar nu even niet. Van Delft zit al drie maanden ziek thuis. Overspannen. Geknapt door de stress. En: geschorst.

De magistraat is nu zelf verdachte in een strafrechtelijk onderzoek omdat de politie er achter kwam dat Van Delft zelf de politie onder valse naam heeft gemeld dat mensen van plan zouden zijn hem te liquideren. „Het voelt als een enorme vernedering om nu opeens zelf als verdachte in de beklaagdenbank te zitten”, zegt Van Delft op het kantoor van zijn advocaat Taco van der Dussen in Breda. Hij zegt door stress te zijn bezweken.

Hans Geleijnse, Lucas van Delft, Van Laarhoven
Lucas van Delft (foto omroep Brabant)

Aldus de aanhef van een opmerkelijk verhaal in de NRC over officier van justitie Lucas van Delft, de man die ondermeer belast was met het onderzoek naar de handel en wandel van Johan van Laarhoven.  Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot nu 68 jaar gevangenisstraf wegens witwassen (van in Nederland met zijn coffeeshops verdiend geld). Zijn advocaat Gerard Spong heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Van Delft omdat hij de geheimhoudingsplicht met zijn optreden in de NRC en andere media zou hebben geschonden.

Van Laarhoven en zijn Thaise echtgenote Tukta verbleven sinds 2008 in Thailand en investeerden in de onroerend goedsector. Daaraan kwam in 2014 een abrupt einde nadat op aangeven van Van Delft en zijn team de Thaise justitiële autoriteiten om inlichtingen over de Tilburger werd gevraagd en informatie verstrekt over het justitiële onderzoek dat in Nederland al vier jaar en vruchteloos tegen hem liep.

Korte tijd later werden beiden gearresteerd. Na vijftien maanden voorlopige hechtenis werd het echtpaar vorig jaar november door de Thaise rechter voor (effectief) twintig jaar naar de cel verwezen. De Van Laarhovens hebben twee jonge kinderen.

Van Delft over Van Laarhoven

De passages die in het NRC-verhaal aan de zaak werden gewijd:

Van Delft leidde onder andere het onderzoek naar The Grass Company, die vier coffeeshops in Brabant exploiteert. Na een rechtshulpverzoek aan Thailand naar de in dat land wonende oprichter van de coffeeshops – Johan van Laarhoven – is de Brabander vervolgd wegens witwassen. Hij is in het land tot 103 jaar cel veroordeeld waarvan hij 20 jaar moet zitten. „In deze zaak gaat het om op het oog keurige zakenmensen. Maar als je gaat spitten blijken ze zich aan allerlei strafbare feiten schuldig te maken om de legale handel te faciliteren. Ze bedonderen de belasting.”

De officier van justitie zegt te merken dat verdachten en advocaten wel steeds vaker op de man spelen. „Toen ik vorig jaar met de politie in Thailand was voor de zaak rond The Grass Company werden we door handlangers van de verdachten tot in ons hotel gevolgd, geobserveerd en gefotografeerd. Dat ging echt over de schreef. Kijk, ik ben ook niet blind voor het leed van Van Laarhoven. Natuurlijk is zijn straf naar Nederlandse maatstaven enorm. Maar het is een Thaise kwestie.”

”Thaise zaak” ongeloofwaardig Nederlands excuus

Van Delft herhaalt met dat ‘maar het is een Thaise kwestie’ de opvatting van zijn superieur, de Bredase hoofdofficier van justitie Charles van der Voort. Ook het ministerie van buitenlandse zaken hanteerde op vragen van Trefpunt Thailand dit argument. Op grond van de ons beschikbare feiten klinkt het ongeloofwaardig (zie daarvoor ook onze eerdere publicaties).

Hans Geleijnse, Lucas van Delft, Van Laarhoven
.…. Thaise zaak, zeggen Nederlandse autoriteiten ….

Het uitblijven van antwoorden op medio november vorig jaar gestelde kritische schriftelijke vragen van twee D’66-Kamerleden aan de ministers van buitenlandse zaken en justitie duidt erop dat de Nederlandse autoriteiten met de zaak-Van Laarhoven in de maag zitten. Justitieminister Ard van der Steur kwam na enkele weken doodse stilte met de informatie dat hij meer tijd nodig had voor beantwoording omdat ‘nog niet alle gegevens beschikbaar waren’.

Vera Bergkamp (D’66) verbijsterd over zwijgende minister

Nu het ministerieel stilzweijgen in totaal de drie maanden nadert is de verbazing en irritatie bij de Tweede Kamerleden groot. Dit zette Vera Bergkamp afgelopen zaterdag op haar Twitter-pagina: ‘‘Verbijsterd na diverse rappels, nog geen antwoord @ArdvanderSteur oa op vragen 16 nov’15 @d66 #veroordeling ex-coffeeshopeigenaar #Thailand.”

Dat  ‘het is een Thaise kwestie’  lijkt vooral aan te geven dat er in de zaak Van Laarhoven door betrokken autoriteiten grenzen zijn overschreden en men politiek nog geen manier (of zondebok) weet om met zo min mogelijk schade uit deze affaire te komen.

Advocaat Spong: Van Laarhoven aan Thailand uitgeleverd

De advocaten van de Van Laarhovens stellen dat beiden in Thailand geen strafbare feiten hebben gepleegd. Ze zijn volgens de verdediging veroordeeld op basis van uit Nederland ingevlogen ‘bewijsmateriaal’ over hoe Van Laarhoven omsprong met  zijn inkomsten uit de in Nederland legale maar in Thailand volstrekt illegale handel in softdrugs. Van Laarhovens belangrijkste advocaat Gerard Spong zegt dat het tweetal feitelijk aan Thailand is uitgeleverd.

Zolang van Nederlandse autoriteiten geen aanvullende informatie publiek wordt gemaakt deelt Trefpunt Thailand op basis van de wel bekende feiten Spongs conclusie over uitlevering aan Thailand. Of Van Laarhoven zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan overtreding van Nederlandse wetten doet daaraan niets toe of af. Tot op heden heeft het onderzoek van het Bredase OM daarvan geen harde bewijzen opgeleverd.

Opvallend is overigens dat Van Delft tegenover de NRC geen bewijs levert voor zijn bewering dat tijdens zijn verblijf in Thailand  de entourage van Van Laarhoven ‘over de schreef’ ging door hem en zijn collega’s ‘tot in het hotel te achtervolgen, observeren en fotograferen’. Van Delft werd in Nederland met gezin uit voorzorg een op een geheim adres beveiligd. De 43-jarige Van Delft zei tegen de NRC-verslaggever dat hij beveiliging wilde uit bezorgdheid over het welzijn van zijn twee kinderen en echtgenote.

Aangifte Van Laarhoven tegen Van Delft

Over de aangifte tegen Van Delft zei Spong dat de officier van justitie in de media uit de school klapte over lopende onderzoeken en had dat volgens Spong niet mogen doen.

“Zonder enige dagvaarding op tafel maakt hij reeds bekend dat mijn cliënt zich aan allerlei misdrijven schuldig heeft gemaakt. Nou, dat is nog helemaal niet bewezen”, zo licht de strafpleiter in een gesprek met Omroep Brabant kort toe.

Komende week moet volgens Spong duidelijk worden wat de eventuele gevolgen van de aangifte zijn. Hierop wil de bekende advocaat in het kader van het onderzoek nog niet vooruitlopen.

Volgens Spong is er ‘helemaal niets waar’ van Van Delfts bewering dat hij in Thailand door handlangers van Van Laarhoven werd gevolgd engefotografeerd. De advocaat bekijkt nog of dit opgenomen wordt in de aangifte tegen de geschorste officier van justitie.

 

Enkele eerdere Trefpunt-publicaties over Johan en Tukta van Laarhoven:

https://www.trefpuntazie.com/van-laarhoven-brief-gevangenis/

https://www.trefpuntazie.com/van-laarhoven-brief-gevangenis-2/

https://www.trefpuntazie.com/van-laarhoven-brief-gevangenis-2a/

https://www.trefpuntazie.com/van-laarhovenlachwekkende-hypocrieten/

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

1 Comment

  1. Het komplot wordt alsmaar duidelijker… laat het niet rusten want dit krijgt nog ’n lang staartje!
    Nederland op z’n best, laat de Thaise justitie de hete kolen uit ’t vuur halen en zelf wassen ze hun handen in onschuld!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.