Leger Myanmar verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen deelstaat Rakhine


Myanmar, Amnesty International, Leger MyanmarNa onderzoek in de deelstaat Rakhine in Myanmar, heeft Amnesty International nieuwe bewijzen in handen van oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen begaan door het leger. De militaire operatie loopt nog, wat nieuwe schendingen mogelijk maakt. Dat schrijft Amnesty International in haar rapport “No one can protect us”: “War crimes and abuses in Myanmar’s Rakhine State”.

Hierin beschrijft de organisatie hoe het leger van Myanmar (Tatmadaw) sinds januari van dit jaar burgers doodt en verwondt bij willekeurige aanvallen. Ze voert ook buitengerechtelijke executies en willekeurige arrestaties uit, martelt mensen en laat hen verdwijnen.

Militaire operaties

Leger Myanmar verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen deelstaat Rakhine
Afgebrand dorp. Foto BBC

Het rapport beslaat de periode van intensieve militaire operaties die volgden op aanvallen op politie-checkpoints door de gewapende etnische groep Arakan Army (AA) op 4 januari. De overheid gaf daarna het bevel om de AA te ‘vernietigen’. ‘Nog geen twee jaar na de wereldwijde verontwaardiging over de massaschendingen die begaan zijn tegen de Rohingya-bevolking, begaat het leger van Myanmar weer gruwelijke schendingen tegen etnische groepen in de staat Rakhine,’ zegt Nicholas Bequelin van Amnesty.

Onderzoek mensenrechtenschendingen

Amnesty’s onderzoekers hielden 81 interviews, waaronder 54 in Rakhine zelf, in maart 2019. Ze spraken met etnische Rakhine-, Mro-, Rohingya- en Khami-dorpelingen. Onder hen waren boeddhisten, christenen en moslims. Daarnaast werden voor het onderzoek foto’s, video’s en satellietbeelden gebruikt. Ook werden medewerkers van hulporganisaties, mensenrechtenactivisten en andere experts geïnterviewd. Etnische Rakhine-gemeenschappen zijn al lange tijd in conflict met de centrale overheid van Myanmar, vooral op politiek gebied. De AA wordt geleid door een jongere generatie Rakhine-nationalisten. Het AA-leger zou uit zo’n 7 duizend man bestaan, en vocht eerder mee met andere etnische groepen in het noorden van het land.

Myanmar, Amnesty International, Leger Myanmar
Vluchten voor geweld in Myanmar
Foto Amnesty International

Nieuwe eenheden, dezelfde gruwelijkheden

Uit Amnesty’s onderzoek blijkt dat bepaalde divisies en bataljons van het leger die betrokken waren bij eerdere schendingen, zich ook nu weer schuldig hebben gemaakt aan misdaden. Dit zijn met name eenheden van het Western Command van het leger van Myanmar. Daarnaast zijn nieuwe eenheden van de Light Infantry Divisions (LID) betrokken bij de schendingen. Er is sprake van zeven onwettige aanvallen, waarbij 14 burgers omkwamen en ten minste 29 gewond vielen. Het merendeel van deze aanvallen was willekeurig en sommige mogelijk directe aanvallen op burgers. Bij een aanval op het dorp Tha Mee Hla kwam een zevenjarige jongen om het leven. Hij raakte zwaar gewond, maar het duurde uren voordat het leger toestemming gaf om hem naar het ziekenhuis te brengen. Hij overleed de volgende dag.

Aanvallen op Rakhine en andere etnische groepen

De etnische Rakhine zijn in deze campagne van het leger het zwaarst slachtoffer geworden van de aanvallen van het leger. Maar ook andere gemeenschappen werden aangevallen. Op 3 april 2019 opende het leger vanuit een helikopter het vuur op Rohingya-arbeiders die bamboe aan het snijden waren. Ten minste zes mannen en jongens kwamen om en minimaal dertien mensen raakten gewond. De helikopter verscheen van achter de berg en binnen een paar minuten begonnen ze raketten af te vuren’, vertelt een overlevende in het rapport. Directe aanvallen op burgers die doden of verwonden vallen onder oorlogsmisdaden.

Leger zoekt dekking in oude tempels Mrauk-U

Amnesty-onderzoekers legden vast hoe militairen zich schuilhouden in de oude tempelcomplexen van Mrauk-U. Vanaf daar beschieten ze het omliggende gebied. Satellietbeelden bevestigen dit, op foto’s is te zien dat de tempels beschadigd zijn. Het leger vernietigd historische en culturele plekken, wat indruist tegen internationaal oorlogsrecht. Uit het rapport blijkt ook dat het leger zich schuldig maakt aan willekeurige arrestaties en gedwongen verdwijningen. Bij het recente geweld in Rakhine zijn meer dan 30 duizend mensen uit hun huizen verdreven. Ondanks dat hebben de autoriteiten hulporganisaties de toegang tot het gebied verboden. Medicijnen, voedsel en andere hulpgoederen komen het gebied niet in.

Arakan-vrouwen op de vlucht voor het leger. Foto: Amnesty International

Arakan Army ook schuldig aan mensenrechtenschendingen

Uit het rapport blijkt dat de Arakan Army ook mensrechtenschendingen heeft begaan. Zo werden in mei vier etnische Rohingya-mannen ontvoerd uit het dorp Sin Khone Taing. Ze zouden naar een verafgelegen plek in het bos zijn gebracht. Twee mannen ontsnapten, van de twee anderen is niet bekend hoe het met ze gaat.

Oproep Amnesty

De noodzaak voor de VN om in actie te komen tegen de misdrijven begaan door het leger van Myanmar in de deelstaten Rakhine, Kachin en Shan, is alleen maar groter geworden. Ze heeft opgeroepen een onderzoek in te stellen naar de militaire top en hen te berechten voor misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide. Amnesty International roept de VN Veiligheidsraad op om casus in Myanmar door te verwijzen naar het Internationale Strafhof (ICC) en een wapenembargo in te stellen. De EU, ASEAN en andere internationale partners van Myanmar zouden sancties moeten instellen die gericht zijn tegen de militaire top.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 231 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Vandaag een artikel in de media dat aangeeft dat het geweld gewoon doorgaat en dat de soldaten die in 2017 veroordeeld zijn inmiddels weer vrij rondlopen; ze hebben een jaar uitgezeten van hun tien jaar straf.

    Overigens maakt, zoals vermeld, ook het AA-Kachin-leger (niet te verwarren met AA-Kajin en de ARSA, Arakan Rohingya Salvation Army) zich schuldig aan misdaden. De drie legers sluiten zich niet aan bij het bestand en AA-Kachin blijkt ook een regiment vrouwen te hebben.

    Vandaag in de media: https://www.aljazeera.com/news/2019/05/myanmar-military-committing-war-crimes-rakhine-amnesty-190528090400122.html

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.