‘Legaliseren Thaise prostitutie praktisch onuitvoerbaar’

Redactie TT. Pravit Rojanaphruk, Legalisering prostitutie
Illegaal dus object voor politie

Moedig, maar moeilijk te verwezenlijken. Zo reageert de bekende Thaise columnist Pravit Rojanaphruk op de aanbevelingen van het VN-Committee on Elimination of Discrimination Against Women (CEDAW) in Genève om prostitutie in Thailand te legaliseren. Die stap zou een einde moeten maken aan de vervolging van prostituees.

Pravit laat er in zijn column voor persbureau Khaosod English geen twijfel aan bestaan dat hij voorstander is van legalisering van betaalde seks. Mits een sekswerker daar niet toe wordt gedwongen, voegt hij er onmiddellijk aan toe, ‘want dit gebeurt in Thailand nog maar al te vaak.’ Hij betoogt dat met legale prostitutie vrouwen die in deze sector actief zijn zich niet langer ‘verborgen’ hoeven te houden met alle risico’s van uitbuiting en afpersing. Bovendien, zo stelt hij, kunnen bij legale prostitutie de inkomsten door de overheid worden belast.

Redactie TT. Pravit Rojanaphruk, Legalisering prostitutiePravit zegt zelf niet aan betaalde seks te doen, maar niet blind te willen varen op zijn eigen morele kompas. ‘Wie ben ik om neer te kijken op sekswerkers en mezelf een hogere moraal toe te kennen terwijl er heel wat mensen in legale beroepen zijn die hun ziel verkopen aan de hoogste bieder?, vraagt hij zijn lezers. ‘Denk maar eens aan al die lieden die dik betaald worden om ons te overtuigen dat hun product of dienstverlening de beste is, zelfs tegen beter weten in’.

Redactie TT. Pravit Rojanaphruk, Legalisering prostitutie, Sexindustrie
Gedoogbeleid toeristentrekker seksindustrie

Het grootste obstakel om tot legalisering van prostitutie te komen is volgens hem het ophouden van de schone schijn, het in Thailand zo belangrijke ‘to make face’. Dit laagje is zo dun dat ‘veel mensen associaties van hun land met sekstoerisme en tippelzones niet kunnen accepteren, hoe de werkelijkheid ook is’.

Om dit punt kracht bij te zetten haalt hij er het zgn. Longman Dictionary incident uit 1993 bij. Dit woordenboek modern Engels omschreef Bangkok onder meer als een stad vergeven van prostitutie. Niet alleen de Thaise regering maar ook veel Thai waren hier zo verontwaardigd over dat de uitgever de tekst moest aanpassen.

‘Degelijke en rechtschapen Thais zullen zich nooit in een dergelijke omschrijving vinden, ook niet als ze op waarheid berust. Dat maakt dat het legaliseren van prostitutie of zelfs maar het beëindigen van vervolg en uitbuiting tot het rijk der dromerijen blijft behoren.’

Redactie TT. Pravit Rojanaphruk, Legalisering prostitutie
‘Paradijs’ Wallen

Pravit kan zich dan ook moeilijk voorstellen dat ‘in Thailand sekswerkers ooit behandeld zullen worden als mensen in andere beroepen. Hij noemt in dat verband de Amsterdamse Wallen,  ‘waar schaars geklede dames vanachter generieke maar legale ramen voorbijgangers proberen te verleiden. In gelijksoortige buurten in Bangkok, Phuket of Pattaya kan men dit ook waarnemen, maar daar zijn die activiteiten illegaal.’

Pravit geeft overigens eerlijk toe ergens in zijn onderbewustzijn een zekere verwarring te voelen over betaalde seks. ‘Het is niet zo gemakkelijk hier volledig mee in het reine te komen’. We moeten blijven proberen de transacties voor seksuele dienstverlening  net zo te zien als die in andere financiële sectoren,  schrijft hij.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 20 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.