Laos. Xayaboury en zijn olifantenfestival


In Xayaboury, in het noordwestelijke deel van Laos, vindt ieder jaar het olifantenfestival plaats. Dit jaar was het tussen 20 en 27 februari.

Het doel van het festival is om de lokale bevolking bewust te maken van milieuproblemen. Houtkap en jacht brengen het bestaan ​​van wilde olifanten in Laos in gevaar. Deze bescheiden reuzen speelden eeuwenlang een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Laotianen. Zij hebben al eeuwenlang een hechte relatie met de dieren. Tegelijkertijd is het ook een viering van de traditie van het domesticeren van olifanten.

Lode Engelen, Xayabouri olifant school.

Tijdens het festival trokken een zeventigtal mahouts met hun olifant in een grote parade door het stadje. Daarna werd er een traditionele Baci-ceremonie gehouden voor de olifanten. Het Baci-ritueel wordt gebruikt om belangrijke gebeurtenissen en gelegenheden te vieren, zoals geboorten en huwelijken. Ook aan het begin van een nieuw jaar wordt er een Baci ritueel uitgevoerd. Tijdens het ritueel wordt er een touwtje rond de pols gebonden en een gebedje uitgesproken om geluk en voorspoed te brengen. Het ritueel wordt ook heel vaak in Thailand gebruikt.

Lode Engelen, Xayabouri olifant school.

Het werk van een olifant

Traditioneel gebruikten de mahouts hun olifanten om in het bos te werken. Maar door de massale houtkap is er steeds minder hout en werk te vinden voor de olifanten. Veel mahouts proberen dan ook een ander inkomen te vinden om voor hun olifant en zichzelf te kunnen zorgen. Veel van deze dieren komen dan in het toerisme terecht. Wanneer een olifant in het bos werkt vindt hij ter plaatse voldoende voedsel. Maar buiten het bos moet de mahout zorgen voor voedsel, en dit kost een kleine 25 € per dag. Om aan dit geld te komen is de mahout verplicht om toeristen op de olifant te laten rijden en deel te nemen aan shows.

Lode Engelen, Xayabouri olifant school.

Om een goede voetballer te worden, moet er getraind worden. Dat is voor olifanten niet anders. In de aanloop naar het olifantenfestival krijgen de dieren iedere morgen een half uurtje voetbaltraining. Er hangt een heel ontspannen sfeer, geen competitiedrang, en de olifanten lijken wel echt plezier te hebben als ze tegen de bal trappen. Tijdens de pauze krijgen ze van het publiek bananen en suikerriet te eten. Na de pauze gaan ze hard werken aan hun techniek om de bal in de korf gegooid te krijgen.

Lode Engelen, Xayabouri, Olifantenfestival, Dieren,

Lode Engelen, Xayabouri olifantschool, Dieren, Olifantenfestival,

Lode Engelen, Xayabouri, Olifantenfestival, Dieren

Lode Engelen, Xayabouri olifant school.

Lode Engelen, Xayabouri olifant school.

 

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Xayaboury Laos op 18.02.2020.

 


Lode Engelen
Over Lode Engelen 266 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*