Laos. De bodem zit nog steeds vol explosief wapentuig

Laos, clusterbommen, Erik Kuijpers

Laos is zowel toeschouwer als partij in de oorlogen in Indochina. De Vietnam War van 1955 tot 1975, de Cambodian Civil War (Khmer Rouge) van 1968 tot 1975, en de Laotian Civil War (Pathet Lao) van 1958 tot 1975. Maar het is vooral in de Vietnam War in de periode 1964 tot 1973 dat er boven Laos 270 miljoen clusterbommen zijn afgeworpen.

Wapentuig bedoeld om routes van de Vietcong te bestoken en bommen die niet konden worden afgeworpen boven Vietnam en maar boven Laos werden gedropt omdat een gevechtsvliegtuig niet mocht landen met de bommen aan boord.

Laos, clusterbommen, Erik Kuijpers
Mines Advisory Group

Wapentuig zoals clusterbommen

270 miljoen clusterbommen zijn boven Laos afgeworpen, waarvan naar schatting 80 miljoen bommen niet zijn ontploft. De Mines Advisory Group is een internationaal werkende organisatie die onder meer in Laos bommen en mijnen ruimt die anders de burgerbevolking doden of ernstig verwonden. De organisatie werkt al vanaf 1994 in Laos en heeft 257.000 stukken springtuig onschadelijk gemaakt.

Er is een filmpje beschikbaar van hun werk waarbij ook mensen uit de regio worden ingezet. Zie hier….

In Laos ligt het niet ontploft wapentuig, in het Engels genaamd UXO, ‘unexploded ordnances‘, vooral in de noordoostelijke provincie Xieng Khuang die aan Vietnam grenst en in de zuidelijke provincie Khammouan die grenst aan Vietnam en aan de Thaise provincie Nakhon Phanom.

Laos, clusterbommen, Erik Kuijpers
Clustermunitie in Laos

Wapentuig kan heel lang actief blijven; clusterbommen kunnen openspringen waardoor de ‘submunitie’, kleine bommetjes, blijven liggen tot iemand ze opraapt….. Het zijn vaak kinderen die niet weten waar ze mee gaan spelen en dan gedood of zwaar verminkt worden.

Maar ook dieren vinden de dood of worden zwaar verminkt; dit filmpje gaat over een olifant die op een bom stapte.

In Laos ligt dit wapentuig in bossen, rijstvelden, langs wegen; grote bommen kunnen onder de oppervlakte zijn geraakt en bij graafwerkzaamheden ontploffen.

De Mines Advisory Group geeft ook voorlichting aan de bewoners hoe clusterbommen te herkennen en hoe de vindplaats te markeren voor de autoriteiten.

 Laos, clusterbommen, Erik Kuijpers

Laos is nog lang niet klaar……..

Er is in 25 jaar ‘pas’ 73 vierkante kilometer schoongemaakt van clusterbommen en ander wapentuig. Met name in de ‘Plain of Jars’, de bij toeristen geliefde Vlakte der Kruiken, is voortgang geboekt om de veiligheid van mens en dier te waarborgen.

Laos heeft opnieuw zijn dank uitgesproken voor de internationale hulp die het krijgt om met dit immense probleem af te rekenen. Deze vervuiling van de bodem is naast de gevaarzetting ook een rem op de ontwikkeling van het land, de aanleg van wegen, steden, scholen, ziekenhuizen en meer.

Nog 2.000 vierkante kilometer te gaan dus een project van vele tientallen jaren. De 54 teams die in Laos werken zijn nog lang niet klaar…..

Bron:

New Straits Times; 29 oktober 2019

Foto’s en prenten

Gevaar! Explosieven! Wikimedia, 4984038.

Logo Mines Advisory Group; wikipedia, 39472435.

Niet ontplofte clustermunitie, Plain of Jars, Laos; wikimedia, 21888344.

Metaaldetector; foto in dank aan Marktplaats.nl.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 815 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

 1. Als rechtgeaarde Tilburger móést ik naar de Vlakte der Kruiken. 2006. Op onze wandeling met Henk Baltus, onze tourleider, opperde ik het voorstel om ‘n kortere weg terug naar ons busje te nemen.
  Fout fout, want na plm 150 mtr zagen we ‘n clusterbommetje langs het paadje. Omgekeerd en achter elkaar én als ‘n polonaise terug en op dát kleine stukje zagen we er nóg eentje.
  We stonden weer ineens met 2 benen op de grond, wat was dat schrikken. Dus ik vind het knap dat mensen dit werk doen, want 270 milj bommen “lozen” is des duivels werk, maar USA vond het de beste oplossing!
  Daarom heb ik zo’n “sympathie” voor amerikanen!!!
  Mc Donaldsen, Starbucksen en Kentuckyfriedchicken vind ik mééér dan erg genoeg!!.

 2. Boeiend relaas.
  Het blijft inderdaad een blinde vlek bij westerse historici en onderzoekers
  dat Laos veel meer gebombardeerd is dan Vietnam zelf. Massaal veel meer (zie Wiki).
  De flower-powergeneratie en de westerse kranten pinkten wel een traantje weg voor het leed,
  de Vietnamezen aangedaan.
  Maar niemand liet een traan voor de vele slachtoffers in Laos
  en niemand betrekt ze tot op vandaag in de rouw voor de Vietnamese slachtoffers.
  Trouwens met die bommen ziet het er niet zo hoopgevend uit in Laos,
  als je bedenkt dat meer dan honderd jaar na WO1 er in Vlaanderen nog ieder jaar wijken afgesloten moeten worden
  wegens het stoten op bommen bij graafwerken.
  https://www.hln.be/nieuws/binnenland/elk-jaar-nog-300-ton-bommen-gevonden-in-westhoek~a0d776eb/
  https://isgeschiedenis.nl/nieuws/belgie-ruimt-al-een-eeuw-lang-de-puinhopen-van-wo-i-op

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*