Laos. Rik Gadella zet de bloemen buiten

De Pha Tad Ke botanische tuin, een paradijs

Redactie, Laos, Rick Gadella, Botanische tuin
Schoonheid bij Luang Prabang
Foto FB-pagina Rik Gadella

Hij studeerde filosofie. Begon een uitgeverij, stortte zich op de kunstsector. Werd een naam. Een kwart eeuw druk, druk, stress als kunsthandelaar. En toen was het boem, uit voor Rik Gadella. De ommekeer kwam door een reis naar Laos in 2007, een vakantie van een week. Gadella realiseerde zich daar dat hij het had gehad met de kunstwereld. Hij wilde iets anders. En dat kwam er. In Laos deed hij de inspiratie op voor een geheel nieuw project: de Pha Tad Ke botanische tuin, twee kilometer buiten Luang Prabang aan de majestueuze Mekong-rivier.

Redactie, Laos, Rick Gadella, Botanische tuin
Vanuit de tuin, de Mekong
Foto 2013 FB-pagina Rik Gadella

Het bovenstaande is ontleend aan de South China Morning Post. De op Aruba geboren Gadella vertelde daarin over zijn ‘grote avontuur, in een van de meest fascinerende plaatsen op aarde’. Gadella vond de juiste en inspirerende mensen om mee te werken en samen zetten zij de eerste botanische tuin in Laos op. En dat terwijl Gadella slechts oppervlakkige kennis had van het moois dat kan groeien en bloeien in de natuur.

Gadella was, zo blijkt uit het verhaal, een drop out van de consumptiemaatschappij die op slag en smoorverliefd werd op die andere cultuur in Laos. Hij verlengde zijn vakantie met drie maanden en kocht een stuk grond om er een bungalow op te bouwen. Het idee was daar te relaxen, boeken te verslinden,  te mediteren.

Hij keek ook om zich heen en zag een 15 ha groot perceel te huur was: ooit het eigendom van een Laotiaanse onderkoning. Gadella huurde. Hij financierde dat door zijn uitgeverij te verkopen en geld te lenen van een suikeroom. Het terrein, totaal verwaarloosd, was, zo bedacht hij, prima om een botanisch paradijs te starten dat goed paste bij de status van Luang Prabang als werelderfgoed van Unesco.

In Laos, een van de armste landen in Zuidoost-Azië stond plantjes en bloemen kweken allerminst hoog op de prioriteitenlijst van de autoriteiten. Subsidie was er dus niet bij. Misschien was dat wel een meevaller voor Gadella. Hij kon zijn gang gaan, koos behalve medewerkers ook zaaigoed en planten van Laotiaanse bodem. En zo groeide en bloeide in de loop van de jaren een paradijs met 1200 verschillende plantensoorten, opgedeeld in verschillende sectoren, zoals de gember-tuin, de etno-botanische tuin, de bamboe-tuin en niet te vergeten de tuin met giftige planten die de geesten gunstig moeten stemmen.

Hans Geleijnse, Laos, Rik Gadella, Botanische tuin
De staf van de botanische tuin

Botanische tuin als toeristentrekker?

Het verhaal over Rik Gadella en zijn botanische tuin is niet bedoeld als toeristentrekker. Ik vestig er de aandacht op uit bewondering voor ondernemingslust en wil van een mens om het leven op een totaal ander spoor te zetten. Bij het toeristische aspect kun je ook vraagtekens plaatsen. Want overal waar drommen toeristen komen,  raakt het oorspronkelijke verloren. Het is het eeuwige dilemma tussen ‘splendid isolation’ en ‘tourist development’.

Redactie, Laos, Rick Gadella, Botanische tuin
Rik Gadella
Foto FB-pagina

Wie, zoals ik, een paar keer in Luang Prabang en prachtige omgeving is geweest, weet wat dit kan betekenen. Ik raakte er tien jaar geleden net als Gadella verliefd op de sfeer, weg van het gejacht, de innerlijke rust, de vriendelijke bevolking, hetzelfde gevoel dat ik kreeg net over de grens in Noord-Thailand. Een andere, inspirerende wereld. Ik vermoed dat er in tien jaar tijd veel is veranderd, waarschijnlijk ook het nodige verloren gegaan.

Niet bij mij trouwens. Het idee ergens een botanische tuin op te zetten was en is heel erg ver van m’n bed. Maar een mooie wandeling in Gadella’s Pha Tad Ke botanische tuin, wie weet komt het er ooit nog van.

 

 

Bronnen:

Website Pha Tad Ke. South China Morning Post

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 345 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.