Laos. Het land onder de Witte Parasol: geen doorsnee reisboek

Het land onder de Witte Parasol

Samen met zijn vriendin fietst Roel Thijssen door Laos, een land waar hij al vaker zijn voetstappen heeft achtergelaten en dat voor hem het decor is voor een reeks Indochinese spionageromans. Het Land onder de Witte Parasol is wat mij betreft geen doorsnee reisboek maar een prettige mix van een reportage, geschiedenis en reisindrukken.

Ooit stond Laos bekend als ‘het koninkrijk van een miljoen olifanten.’ Zoveel zijn er allang niet meer en ook de monarchie, waar hij ruimschoots aandacht aan besteedt, is een schim uit het verleden. De fietstocht voert onder meer naar Luang Prabang dat bekendstaat om zijn vele boeddhistische tempels en boeddha-beelden, Vang Vieng, Vientiane, Pakse en helemaal in het Zuiden, waar de Mekong-rivier de grens met Cambodja overschrijdt met de zogeheten 4000 eilanden en de zeldzame dolfijnen die er rondzwemmen.

Vietnamoorlog

Toen Laos in 1954 onafhankelijk werd en de Fransen hun kolonie kwijtraakten was het land goeddeels ontoegankelijk voor buitenlanders. Dat kwam in eerste instantie door de Vietnamoorlog en daarna doordat de communistische machthebbers de grenzen sloten. Ze wilden geen pottenkijkers.

Sinds het begin van deze eeuw heeft Laos zich opengesteld voor reizigers, maar kent (nog) geen massatoerisme zoals Thailand en is een, wat Thijssen betreft, een paradijs voor fijnproevers.

Hij raakte tijdens zijn reizen in de ban van de schoonheid en de relatieve ongereptheid van het land, maar ook van de complexe geschiedenis die in het boek op een toegankelijke manier aan de orde komt. Hij deelt met je zijn indrukken als reiziger en als een belezen verteller.

LiteratuurHet land onder de Witte Parasol

Het Land onder de Witte Parasol biedt niet alleen tips voor de geïnteresseerde toerist maar schetst ook een beeld van Laos in de westerse literatuur. Voor iedereen die naar Laos wil reizen is dit vlot geschreven boek dan ook een aanbeveling en een waardevolle bijdrage aan je voorbereidingen voor een reis naar dit Zuidoost-Aziatisch land, waar nog heel wat te ontdekken valt.

Het land onder de Witte Parasol
Roel Thijssen
Uitgeverij Kleine Uil
160 pagina’s
€ 16,50
ISBN: 9789492190505

 

Bert Vos
Over Bert Vos 106 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.