Laos. Doorvoerland van methamfetamine voor Thailand.

Laos, methamfetamine, Erik Kuijpers

Over methamfetamine, drones, het grote geld….

Speciale legereenheden houden zich in Thailand aan de noordoost- en oostgrens bezig met het opvangen van drugstransporten vanuit Laos. Deze transporten met vooral methamfetamine komen Thailand in via de Mekong en die grens mag dan ‘waterdicht’ zijn, het is lastig te controleren.

Vroeger was de ‘Gouden Driehoek’, waar Laos, Myanmar en Thailand elkaar raken, het knooppunt maar een massale actie van Thailand en buurlanden heeft dat gebied te link gemaakt voor de transporten. Nu gaat het over bergweggetjes door het dunbevolkte Laos naar de Thaise regio’s Nakhon Phanom en Mukdahan.

Laos, methamfetamine, Erik Kuijpers
Crystal Meth

De superhighway Thailand

Deze lucratieve handel trekt medewerkers aan in beide landen. Laotiaanse vissers komen tot dicht aan de Thaise oever, in het holst van de nacht, en gooien goed gesealde pakken met pillen naar de oever waar Thaise medewerkers ze pakken en voor doorvoer naar geheime pakhuizen brengen.

Laos, methamfetamine, Erik Kuijpers

Thaise ‘scouts’ controleren of de kust veilig is, lees: of er geen leger in de buurt is aan de oever of met snelle motorboten op de rivier. Men zet zelfs drones in om het leger op te sporen.

De pakkans is klein en zo komen tonnen pillen ‘ice’ en miljoenen pillen ‘yaba’ Thailand in. De interne Thaise markt kent veel gebruikers, van hoog tot laag, en de rest gaat naar andere landen in de regio en naar ‘down under’.

Vangst in Melbourne

Keurig verpakt in Chinese thee uit Thailand! Men haalt 1,6 ton ice uit de roulatie met een straatwaarde van 840 miljoen US dollar. Maar wat haalt het uit? Men vermoedt dat de producenten al aardig uit de kosten komen als negen van de tien zendingen worden onderschept en dus slechts tien procent het doel bereikt.

Er is zat spul in omloop, ook in Thailand. De prijs voor een yaba pilletje is in Bangkok nog maar 30 baht, zo veel als een dollar of een blikje bier…….

Laos gaat nu ook een beetje meewerken onder internationale druk. Een bekende drugbaron uit Laos heeft in Thailand levenslang gekregen maar of Laos zijn handlangers heeft veroordeeld blijft in het ongewisse.

En als je de Mekongroute afsluit?

Als dat al kan…. Maar er is al een route geopend via de grens tussen Laos en Vietnam en in het laatstgenoemde land is dit jaar al 700 kg ice opgepakt, ook hier netjes verpakt in Chinese thee. En de grens tussen Laos en Cambodja is net zo lastig te controleren…….

Je kunt grenzen zoals Laos heeft niet zo maar afsluiten, daar heb je de mensen niet voor en vergeet de invloed niet van ambtenaren die tegen de juiste beloning wel eens een oogje dicht knijpen…….

Nee, zolang Myanmar een land is waar niet overal een centraal gezag heerst zal aan de productie van drugs geen einde komen. Overigens blaast wat synthetische drugs betreft ook Nederland best een aardig deuntje mee, centraal gezag of niet……

Laos, methamfetamine, Erik Kuijpers
Pervitin

In WOII: ‘Stuka tabletten’

Andere naam hiervoor: ‘Hermann-Göring-Pillen’. In het begin van WOII gaf nazi-Duitsland methamfetamine aan de soldaten en met name aan piloten. Het zou meer uithoudingsvermogen geven. Maar het had vervelende bijwerkingen zoals het in een woedeaanval afknallen van burgers, soldaten en officieren…….. Het Duitse leger heeft het spul, Pervitin, toen maar in de ban gedaan…..

Bron:

Channelnewsasia; https://tinyurl.com/y3zdmu3g

Foto’s en prenten

Naald en spuit; wikimedia, 642939.

Crystal meth; wikimedia, 3475149.

Drone; dank aan Marktplaats.nl.

Pervitin, methamfetamine, ‘Stuka tabletten’ en ‘Hermann-Göring-Pillen’, stimulerend middel voor Duitse soldaten in WOII; wikimedia, 20294993.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 815 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland