Laos. Maatregelen tegen smokkel van ‘schijnbruiden’


Laos, mensenhandel, Erik Kuijpers

 

Mensenhandel naar China, Maleisië en Thailand

Laos is een arm land. Het is niet vreemd dat Laotianen graag over de grens kijken naar welvaart elders en dan vooral in de buurlanden: met de klok mee zijn dat China, Vietnam, Cambodja, Thailand en Myanmar.

Laag opgeleide mensen komen dan vaak terecht in bedrijfstakken waar men het niet zo nauw neemt met betaling van salaris en met werktijden en zorg. Laotiaanse mannen gaan werken in de Thaise visserij die in een slecht daglicht heeft gestaan en heeft geleid tot een gele kaart van de EU. Slecht betaalde arbeid in conserven- en constructiefabrieken komt ook regelmatig voor.

Vrouwen zijn vaak tewerkgesteld in de seksindustrie of in de huishouding in omstandigheden die niet te benijden zijn.

Dat jonge vrouwen uit Vietnam in trek zijn in China om de uitwerking van de eenkindpolitiek te compenseren is al langer bekend; organisaties in mensenhandel ontvoeren deze vrouwen met geweld om onder dwang te worden uitgehuwelijkt aan Chinese mannen. China lijdt onder een tekort aan jonge vrouwen (30 miljoen) door genoemde politiek die inmiddels herroepen is.

Maar Laos is net zo zeer in trek al poogt men het daar iets ‘netter’ op te lossen: door huwelijk. Daarna verdwijnt de vrouw uit het land en komt terecht in huishoudelijke slavernij of prostitutie. Lange werktijden, geen geld, geen zorg en slaag toe.

In 2007 al neemt de overheid maatregelen met voorlichting en met invallen in hotels en disco’s om (te) jonge vrouwen los te weken uit de seksindustrie.

Laos, mensenhandel, Erik Kuijpers

Wetgeving in Laos

In 2012 introduceert Laos nieuwe wetgeving tegen mensenhandel om de achterpoortjes te dichten die seksnetwerken gebruiken om vrouwen in de prostitutie te lokken. Deze bendes concentreren zich op vrouwen uit minderheidsgroepen in Laos zoals de Khmu waarvan honderden jonge vrouwen gelokt zijn naar China, Maleisië en Thailand. Honderden families hebben de overheid herhaaldelijk om hulp gevraagd om hun vermiste dochters op te sporen.

De wetgeving wordt dan aangescherpt. Je mag als buitenlander alleen met een Laotiaanse trouwen als je tenminste drie maanden in Laos woont en wacht op toestemming die je pas krijgt na het inleveren van een serie documenten. Dan volgt een intensief onderzoek dat tenminste drie maanden duurt en daarna mag je trouwen, of niet…..

Laos wil hiermee georganiseerde bendes aanpakken die vrouwen op deze manier ‘kopen’ en daarna als seksslavin smokkelen naar andere landen. De VN hebben bekend gemaakt dat van alle vrouwen die op deze manier uit Laos naar Thailand zijn gesmokkeld 35 procent terechtkomt in de prostitutie. Aan de Thaise zuidgrens gaan meer Laotianen naar het buurland dan er uit terug komen….

De Verenigde Staten plaatsten om die reden Laos in ‘Tier 2‘ van de landen die te weinig doen aan mensenhandel maar inmiddels staat Laos in de lijst ‘Tier 3‘.

Nieuwe aanpak in 2019

Op 20 februari 2019 worden nieuwe richtlijnen gepubliceerd door de overheid in Vientiane. Buitenlanders die willen trouwen met een Laotiaanse moeten aan nieuwe, strengere regels voldoen voordat toestemming kan worden verleend.

Laos vraagt de buitenlander en aanstaande bruidegom een verklaring over zijn financiële situatie en een brief waarin hij belooft (?) dat hij de Laotiaanse vrouw zal terugsturen naar Laos bij echtscheiding (en uiteraard als ze terug wil naar huis….). Deze verklaring moet worden gelegaliseerd door de mans ambassade of consulaat…… Daarna beslist de Laotiaanse landelijke of lokale overheid over het verzoek.

Laos, mensenhandel, Erik Kuijpers
Kisaeng, courtisanes in Korea.

Gaat dit helpen? Echt?

In de jaren 2012-2015 zijn 1.600 Laotianen naar Thailand vertrokken waarvan 1.525 vrouwen. In 2018 betrof het aantal huwelijken met toestemming 270. Over het aantal vrouwen dat zonder huwelijk naar China is gegaan ontbreken cijfers; ten aanzien van Thailand gaan geruchten over honderden jonge meisjes uit Laos in bordelen en massage-industrie in het oosten van het land.

Prostitutie en mensenhandel zijn activiteiten waar veel geld mee te verdienen valt maar prostitutie is in Thailand verboden. Voor de bühne vinden van tijd invallen plaats in als massagetent aangeklede bordelen en meldt men trots, met de media en een stoet uniformen er uiteraard bij, dat weer zoveel meiden uit Laos, Cambodja en Myanmar zijn opgepakt. Nee, geen Thais, die doen dat immers niet?

Het is te hopen dat wetgeving, voorlichting en aanpak in Laos vruchten gaan afwerpen om aan deze mensenhandel eens en voor altijd een eind te maken. Maar handel aanpakken waarin veel geld te verdienen valt is lastig, zoals blijkt uit de falende aanpak van productie van en handel in harddrugs.

 

Bronnen:
Xinhuanet; http://www.xinhuanet.com/english/2019-02/20/c_137836432.htm
Radio Free Asia; https://www.rfa.org/english/news/laos/human-trafficking-08212012183227.html

Meer lezen?

Wikipedia; http://tinyurl.com/yyumzauz
NRC, ‘Maar de rest blijft nog slaaf…’; http://tinyurl.com/y2mr2fja

Foto’s en prenten

De ringen; wikimedia, 342226.
Het huwelijkscontract; wikimedia, 705539.
Kisaeng dames, Korea vanaf 10e eeuw, courtisanes opgeleid voor ‘vermaak’ van de betere kringen; no known copyright restrictions: wikipedia.

Meer over Laos op Trefpunt: Grote sprong voorwaarts en stille repressie

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. De zorg is jegens minderheden in Laos die mogelijk snel in een aardig verhaal trappen en in een pot met geld; ik proef dat uit het krantenartikel. Mensen die een opleiding hebben gevolgd en naar elders gaan zullen mogelijk wat harder staan tegen lieden met minder goede bedoelingen. Maar je hebt gelijk, eenmaal buiten Laos kan een volwassene doen wat hij/zij wil. De wetgeving is slechts een lapmiddel.

  2. En wat als je gewoon vertrekt naar het buitenland? En aldaar sanen gaat einen of huwt met een buitenlander? De wet zal goed bedoeld zijn maar of het zoden aan de dijk zet…

    In de Filippijnen moet (mannen en vrouwen?) verplicht een cursus volgen voordat men naar het buitenland gaat voor werk, partnerschap met een buitenlander, emigratie etc:
    https://www.cfo.gov.ph

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.