De Hmong, ook wel Mong, spelen een belangrijke rol in de Laotiaanse Burgeroorlog, die woekert in de jaren 1953 tot 1975 en leidt tot de val van het regime in Vientiane, de hoofdstad van Laos. Communisten van het toenmalige Noord-Vietnam en van de Pathet Lao nemen de macht in het land over.
De leidende Laotianen zijn het land tijdig ontvlucht. De Laotiaanse koninklijke familie is opgepakt en onder erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld in een strafkamp en daar overleden.

De Hmong en de ‘Geheime Oorlog’
In de jaren 1962 tot en met 1973 bestoken de Amerikanen in het geheim Laos met tienduizenden (cluster)bommen, napalm en het ontbladeringsmiddel Agent Orange. Deze acties worden voor het Westen geheim gehouden. Laos wordt in die tijd om de acht minuten gebombardeerd op last van de CIA. Het is het meest gebombardeerde land ooit.
Naast het reguliere Laotiaanse leger vechten de Hmong mee tegen de communisten. Van hun burgerwacht, die financieel en logistiek door de CIA wordt gesteund, komen in de oorlogsjaren naar schatting 35.000 mannen en kindsoldaten om het leven.
Als in 1975 Vientiane valt, verklaart de Pathet Lao ‘dat ze alle Hmong met wortel en tak zullen uitroeien‘ en in dat jaar vluchten 300.000 mensen naar Thailand waaronder naar schatting 40.000 Hmong. Hen is beloofd dat ze naar de USA kunnen komen.
Veel Hmong vluchten de jungle in
Maar velen van hen kunnen niet direct vluchten. Ze moeten zich schuil houden in de jungle en de bergen van Laos waar een derde van hen omkomt door oorlog, ziekte en ontbering. Ze bereiken pas na vier jaar vluchten de Mekong, zodat ze Thailand in kunnen. Een soldaat verklaart: ‘Je verstopt je in de jungle want ze doden je. Je kunt niet naar huis want ze doden je. Ze doden Hmong soldaten.’
In de jaren 1975 tot 1982 wordt door de VN gepoogd de Laotianen naar hun land te laten terugkeren en naar andere landen die hen op willen nemen. Naar schatting 53.700 Laotianen en Hmong mogen naar de USA, soms na jaren sappelen in Thaise kampen waar velen uit nood aan de drugshandel gaan deelnemen…
Onder de regering Clinton (1993-2001) worden pogingen gedaan hen te repatriëren naar Laos, maar uit vrees voor vervolging wordt daarvan afgezien. Sinds 1975 worden in Laos de Hmong actief vervolgd en worden hun mensenrechten ernstig geschonden. De groepering wordt in Laos met de nek aangekeken. In de USA wordt repatriëring als verraad en woordbreuk gezien jegens de mensen die actief samen met de Amerikanen tegen het communisme hebben gevochten.
Trump wil de Hmong kwijt
Lang niet alle Hmong zijn Amerikaan geworden. De Amerikaanse nationaliteit is niet verleend aan mensen die enig strafrechtelijk verleden hebben zoals het gebruik van drugs, ook al is dat tientallen jaren geleden. Minister Pompeo heeft dit jaar onderhandeld met Laos om Laotianen en Hmong terug te kunnen sturen naar Laos en dat 45 jaar na hun aankomst in de USA als vluchteling.
Het gaat alleen al in de staat Wisconsin om 49.000 mensen, vluchtelingen en hun nazaten. Kinderen die geen woord Laotiaans spreken worden naar een land gestuurd waar ze niet naar school kunnen en mogelijk niet eens werk kunnen vinden. Organisaties zeggen de ‘eviction order’, het uitzettingsbevel, tot aan de hoogste Amerikaanse rechter te zullen aanvechten om Amerika te herinneren aan zijn heilige plicht bondgenoten te beschermen en beloftes na te komen.
‘Treat our Hmong and Lao neighbors with the respect they deserve. They saved American lives.’ en dergelijke persberichten verschijnen in de USA als protest tegen de voorgenomen uitzetting naar een land waar mensenrechten, vrijheid van godsdienst en persvrijheid op een laag pitje staan.
Bondgenoten behandel je niet op die manier. Maar zoals wel vaker hebben ook deze beloftes een uiterste houdbaarheidsdatum…
Twee bijzondere boeken over de Hmong
Het boek over de Hmong in de oorlog in Laos: Harvesting Pa Chay’s Wheat; The Hmong and America’s Secret War in Laos. Auteur Keith Quincy. Foto Amazon.com. ISBN 978-0962864841
Het boek ‘Laos, de vergeten oorlog’ (Laos, la guerre oubliée) verhaalt van de guerilla-oorlog die doorging in afgelegen gebieden van het land. Laos is bergachtig en rijk aan bossen.
De Hmong zijn in een geheime oorlog buiten het zicht van de internationale gemeenschap zwaar bevochten en naar verluidt verbannen naar gebieden waar nauwelijks iets te verbouwen valt en waar geen pottenkijkers welkom zijn. Dit boek is alleen te koop in de Franse taal,
Bron:
WKOW, Wisconsin USA, Esquire en Wikipedia.
Meer lezen?
De achterstelling van Hmong in Laos.
De geheime oorlog.
‘Treat the Hmong and the Lao with respect, they saved American lives’; Weblink.
Foto’s en prenten
Hmong en de traditionele kledij, Laos, 1973; wikimedia, 17406705.
Hmong anti-communisten guerilla, 1961; wikimedia, 5156468.
Je kunt de hand en spandiensten van de Hmong vergelijken met die van de Ambonezen, welke tijdens de politionele acties in Indonesie, voor Nederland de hete kolen uit het vuur haalde.