Laos. Godsdienstvrijheid en toch vervolging van christenen?


Laos, godsdienstvrijheid, Erik Kuijpers

 

Communisten en boeddhisten tegen christenen?

De in Laos leidende partij, Laotiaanse Revolutionaire Volkspartij, de LRVP, komt voort uit de militaire groepering Pathet Lao, ‘Laotiaans Vaderland’, opgericht in 1950 en na een staatsgreep aan de macht sinds 1975. Deze pro-communistische verzetsbeweging had, en heeft, nauwe banden met Vietnam en destijds met Ho Chi Minh.

Officieel heeft de partij het communistische gedachtegoed achter zich gelaten en komen voorzichtig stappen naar een opener samenleving; ondernemen wordt langzaamaan mogelijk, toegang voor buitenlandse investeringen, lidmaatschap van ASEAN en de WTO.

Maar christenen? Nee.

Hoewel godsdienstvrijheid in de grondwet staat blijkt daar in de praktijk jegens christenen weinig van terecht te komen. En jegens boeddhisten? Er zijn gevallen bekend van keiharde actie jegens alle religies in het land dat overwegend boeddhistisch is net als Thailand.

De woede blijkt zich vooral te keren jegens christenen. Tegen nieuwjaar, een week geleden op 29-12-2018, zijn in de provincie Savannakhet tenminste zeven christelijke mannen, het bericht vermeldt niet of het katholieken zijn of protestanten, opgepakt omdat ze een kerstdienst hielden. En op 28-11-2018 werd een 78-jarige oma opgepakt, ook in die provincie, omdat ze haar god vereerde.

De politiemacht verstoorde niet alleen de kerstdienst, hij vernielde ook de geluidsinstallatie en de stroomvoorziening. En wat was de misdaad? ‘Illegale bijeenkomst voor een christelijke dienst zonder toestemming van de overheid’.

Angst waarvoor?

De auteur van het artikel bevestigt dat communisten het christendom zien als een bedreiging van hun macht en als een bedreigende manier van denken. Zien we dat niet ook in China waar de autochtone bevolking van Tibet, in meerderheid aanhangers van het Tibetaans boeddhisme, en de Oeigoeren, van oudsher moslims, gehinderd worden in het belijden van hun religie? En hoe was het in de USSR, de Sovjet Unie?

Laos, godsdienstvrijheid, Erik Kuijpers
Grenskerk, Weerterbos.

In Laos heeft de overheid besloten, godsdienstvrijheid of niet, kerken en ‘thuiskerken’ te controleren en christenen te arresteren. Christenen worden in hun activiteiten beperkt en de overheid wordt daarin bijgestaan, volgens het artikel, door boeddhistische monniken die tot het christendom bekeerde mensen proberen ‘terug te winnen’.

Is dit een houding die een boeddhist kan aannemen? Past dit dan in het beeld van boeddhistische monniken in Myanmar die achter de verjaging van Rohingya’s staan en de eerbiedwaardige monnik in Thailand die opriep in het zuiden moskeeën af te branden?

En het vervolg?

Op de facebookpagina van de Human Rights Watch for Lao Religious Freedom (HRWLRF) staat nog niets over de vrijlating van de opgepakte christenen. De HRWLRF heeft aangedrongen op vrijlating, vergoeding van schade en vooral op naleving van de godsdienstvrijheid in Laos en het respecteren van ieders recht voor zijn geloof uit te komen.

Het laatste nieuws is dat de zeven mannen zijn vrijgelaten.

Bron: sightmagazine.com.au nr 11168. Auteur Stefan J. Bos / BosNewLife. Bewerkt door Erik Kuijpers.

Toelichtingen

Stefan J. Bos is Nederlander en woont in Boedapest. Hij kreeg voor zijn werk de Annual Press Award of Merit van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Hongarije. Hij schrijft voor Deutsche Welle, Vatican News, BNR, VRT, ABC News en meer.

Meer weten?

Pathet Lao; https://nl.wikipedia.org/wiki/Pathet_Lao

Godsdienstvrijheid in Laos; https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_religion_in_Laos

Laatste nieuws, 4 januari;

http://www.bosnewslife.com/38988-breaking-seven-lao-christians-released-after-international-concern

Ho Chi Minh; https://www.trefpuntazie.com/spoor-ho-chi-minh-thailand-geschiedenis/

Idem, https://www.trefpuntazie.com/op-het-spoor-van-ho-chi-minh-een-geboetseerde-geschiedenis-2-dwaalsporen/

Foto’s en prenten

Logo HRWLRF; bron: facebook.

Grenskerkmonument Weerter Bos. Daar werd voor katholieken de mis  gedaan in de decennia na de 80-jarige oorlog toen zij in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werden vervolgd. Wikimedia, 4766913.


Redactie
Over Redactie 637 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

4 Comments

    • Klopt, en ook dat omaatje van 78 dat in de cel ziek werd is weer vrij.

  1. Waarom worden christenen vervolgt in Laos? Een kort antwoord.
    Net als in Thailand is het boeddhistische establishment innig verbonden met de staat, zij steunen elkaar. Dat neemt niet weg dat, net als in Thailand, er monniken waren die daartegen in opstand kwamen. Zij zijn verwijderd, opgesloten of gevlucht.
    De christenen weigeren zich te onderwerpen aan de staat. Dat is hun misdaad, niet hun religieuze overtuiging op zich.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.