Laos: eerste hogesnelheidslijn in 2022 gereed

Het is nog maar 25 jaar geleden dat Laos nauwelijks verharde wegen had. Veel van het personenvervoer ging in die dagen over de rivieren. De boottocht tussen Vientiane en Luang Prabang, de twee belangrijkste steden, nam twee dagen. Over land was de tocht veiligheidshalve alleen onder begeleiding van het Laotiaanse leger te maken en duurde vaak vier dagen.

Redactie, Antonin Cee, Laos, Hogesnelheidslijn

Maar zoals op zoveel andere plekken in de wereld is grote bovenbuur China ook hier een infrastructureel wonder aan het voltrekken. In 2022 gaat de eerste hogesnelheidslijn open die Kunming in de Chinese provincie Yunan zal verbinden met Vientiane over een afstand van meer dan 700 kilometer.

Op deze route komen acht stations waaronder ook de populaire toeristenbestemming Luang Prabang. In 1995 werd deze stad bijgeschreven op de lijst van werelderfgoed. Uiteindelijk zal de lijn worden doorgetrokken naar de diepzeehaven Laem Chabang ten oosten van Bangkok.

Redactie, Antonin Cee, Laos, Hogesnelheidslijn
Modellen van de hogesnelheids-treinen die worden ingezet op de nieuwe China-Loas spoorlijn. Ze werden tentoongesteld bij de ceremonie ter gelegenheid van de officiële opening van het project in Vientiane, december 2015. 
Radio Free Asia

In het bergachtige noorden van Laos is het werk aan de 76 tunnels en 154 bruggen die voor deze lijn nodig zijn, in volle gang. Het project, waaraan een prijskaartje hangt van USD 6.8 miljard, wordt uitgevoerd door de China Railway Group aangezien Laos zelf op dit gebied geen enkele technische expertise bezit.

Van officiële zijde wordt gezegd dat 70 procent van de aanleg door China gefinancierd wordt. Wat Laos er precies mee opschiet om de andere dertig procent op te hoesten uit de magere staatskas, is niet precies duidelijk. Het land heeft praktisch geen industrie en haar export bestaat uitsluitend uit hydro-elektrische energie, bauxiet en koper, waarvan de ontginning al voor een groot deel in de handen van Chinese bedrijven is. Voor de aanleg van de nieuwe spoorlijn stuurde China Railway Group naar schatting een leger van 100.000 ingenieurs en arbeiders naar Laos. Aan de lokale werkgelegenheid draagt het project hoegenaamd niets bij.

Redactie, Antonin Cee, Laos, Hogesnelheidslijn

De reis over land van Kunming naar Vientiane duurt nu nog een volle dag. Per trein, die 160 kilometer per uur kan, wordt deze reistijd met vele uren bekort. Verwacht mag worden dat met deze nieuwe verbinding de toestroom van Chinese toeristen verder zal toenemen.

Het is echter de vraag of iedereen daar gelukkig mee is. Het Laotiaanse douanekantoor aan de grens met China kan de grote stroom Chinese toeristen die het dagelijks te verwerken krijgt, nauwelijks aan. En net als in de Thaise pers en op andere plaatsen in Zuidoost-Azië, zijn er ook in Laos geluiden te beluisteren van zich misdragende Chinese toeristen zonder enig respect voor de lokale cultuur. Bovendien is gebleken dat van de Chinese toeristendollar maar weinig in het land van aankomst blijft hangen, terwijl ze ook niet bepaald bekend staan om hun gulle fooien.

Vaststaat in ieder geval wel dat de Laotiaanse autoriteiten niet van plan zijn aan Chinese toeristen een visum bij aankomst te verstrekken. ‘Als we dat deden, zouden we hier overspoeld worden’, zo zei een woordvoerder van immigratie. ‘En we kunnen het onder de huidige omstandigheden al amper aan’

 

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

 1. Het verhaal over de kilometers vind ik niet zo belangrijk. Wel dat men de afstand doet in x uren.

  Ni Haw en familie komen met de trein, ‘we gaan naar Laos’ maar ze gaan niet naar Laos, ze gaan DOOR Laos heen en dan hebben we Laos gezien, mooi land zeg….. Net als die pakken westerse toeristen die per nachttrein, altijd de nachttrein, van Bangkok naar C-Mai gaan en het mooiste stuk Thailand in snelheid passeren en in het donker.

  Wat heb je dan gezien, mens? Je hebt je in grote haast met een lauw biertje laten vervoeren van A naar B maar wel alle andere letters van het alfabet gemist. En daar zit de makke voor met name de lokale bevolking die het lapje rijstgrond heeft moeten inleveren voor dat monster dat met 120 tot 200 kmh komt langsrazen en omaatje, die daar al 120 jaar die weg oversteekt met haar geit, op weg helpt naar haar volgend leven.

 2. Redactie, mag ik even?
  ‘Kunming in de Chinese provincie Yunan zal verbinden met Vientiane over een afstand van meer dan 400 kilometer. ‘

  Dat is geheel correct, inderdaad meer dan 400 km. Het is in vogelvlucht 769 km, over de huidige wegen 1.400 km, en via het spoor straks ongeveer 1000 km.

  Maximaal 160 km per uur is geen ‘ hogesnelheidstrein’ , de definitie daarvan is meer dan 200 km per uur, het is gewoon een snelle trein.

  ‘De reis over land van Kunming naar Vientiane duurt nu nog een volle dag. Per trein, die 160 kilometer per uur kan, wordt deze reistijd bekort tot enkele uren. ‘ Enkele uren?

  De snelle trein zal hoogstens gemiddeld 120 km per uur rijden, waarschijnlijk minder, met de acht stations onderweg zal de reis minstens 10 uur in beslag nemen. Ik denk wat meer.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.