Laos: sleutelrol in wereldwijde illegale dierenhandel

Laos: sleutelrol wilde dierenhandel
Foto: Alex Hofford

Laos speelt een sleutelrol in wereldwijde dierenhandel. Dat schrijft Post Magazine. Corruptie en een stroom van gemakkelijk geld over de poreuze grenzen hebben ervoor gezorgd dat de illegale handel in pangolins, gehelmde neushoornvogels en andere producten van in het wild levende dieren, evenals de beruchte tijgerkwekerijen, kunnen gedijen.

Twee jaar geleden beloofde de Laotiaanse overheid tijdens de Conventie over de internationale handel in bedreigde soorten van wilde dieren en planten (Cites) dat zij van plan was de tijgerkwekerijen te sluiten. Onderzoek van Post Magazine leert echter dat de boerderijen nog steeds floreren. Een expert beschrijft in de online krant de handel in tijgeronderdelen die worden gebruikt voor medicijnen en potentiebehandelingen als een ‘uit de hand gelopen business’.

Smokkel

Volgens buitenlandse natuurbeschermingsorganisaties, die in het land werkzaam zijn, is er de afgelopen jaren geen enkele arrestatie geweest voor de smokkel van dieren in Laos, ondanks buitenlandse hulp voor de opleiding van parkwachters en ondersteuning van onderzoek naar smokkel van syndicaatschoppels. “De parkwachters nemen smeergeld aan van smokkelaars, terwijl ambtenaren grotere steekpenningen nemen om de boerderijen in bedrijf te houden”, zegt een expert op het gebied van wildlife-criminaliteit in Laos.

Laos sleutelrok wereldwijde deirenhandel
Foto: Environmental Investugation Agency

Laos heeft naar schatting 700 tijgers op boerderijen en nog eens honderden meer gesmokkeld naar Thailand, voor de beruchte Tigerzoo’s. en andere landen zoals China. Op minder dan twee uur rijden van de hoofdstad Vientiane gaan twee van de grootste tijgerboerderijen in Laos gewoon hun gang zonder ingrijpen van hogerhand. Op de Soukvannaseng tijgerboerderij is volgens Cites-inspecteurs het aantal tijgers sinds 2016 meer dan verdubbeld, van 102 naar 235.

Dierensmokkelaar

In Houysiet woont de bekende dierensmokkelaar Vixay Keosavang, waarvan het syndicaat verdacht wordt duizenden tijgers uit Laos naar China en Vietnam te exporteren, samen met illegale neushoornhoorn en ivoor. De Amerikaanse regering loofde in 2013 een beloning van een miljoen dollar uit voor informatie die tot het vernietigen van zijn syndicaat zou leiden. Maar Keosavang – bekend als de Pablo Escobar van de handel in wilde dieren – blijft gewoon vrij. Hij rijdt een dure 4×4 en verdeelt zijn tijd tussen weelderige huizen in Houysiet en Vientiane. “Hij is erg rijk en krachtig en iedereen hier respecteert hem”, vertelt een dorpeling tegen verslaggevers van Post Magazine.

Laos: sleutelrol wereldwijde dierenhandel
Vixay Keosavang (l). Foto: Julian Rademijer

Onderzoeksjournalist en auteur Julian Rademeyer, die het criminele netwerk van Keosavang in zijn boek Killing for Profit 2012 beschrijft zegt dat de illegale handel in wilde dieren in Laos floreert vanwege de enorme winsten en ongebreidelde corruptie. “Het is een bedrijf met een laag risico en extreem hoog rendement. Als je in de dierenhandel in Laos grossiert kun je letterlijk een moord plegen “, zegt hij. Laos heeft zegt hij het ideale klimaat voor dit soort syndicaten om te groeien en zich te verschansen, geholpen door corrupte overheidsdienaren. “Keosavang heeft contacten met hoge overheidsrelaties en cultiveerde die relaties gedurende vele jaren. En ze hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.”

Tijgervetwijn

In Vientiane zijn intussen illegale producten uit het stroperijwild vrij verkrijgbaar, waaronder in een winkel in Don Chan Palace, een vijfsterrenhotel op slechts een paar honderd meter van het presidentiële paleis en overheidsgebouwen. Met flessen tijgervetwijn voor 1.650 yuan, pakketten beerpoeder voor 340 yuan en ivoren armbanden voor 400 yuan. Internationale donoren hebben een fonds opgezet voor controle van tijgerboerderijen in Laos als een eerste stap om ze te sluiten, maar de regering heeft het initiatief geblokkeerd.

Dierenhandel

Debbie Banks, de campagneleider van het Environmental Investigation Agency voor Tigers & Wildlife Crime, heeft drone-opnamen van een nieuwe tijgerkwekerij die nabij de grens met Vietnam is geopend. “De regering onderneemt geen actie tegen ilegale dierenhandel. Er is geen enkele vooruitgang geboekt. De situatie is volledig uit de hand gelopen. Er is geen politieke wil op het hoogste niveau om te zeggen ‘genoeg is genoeg’. ”

Heather Sohl, WWF UK’s belangrijkste adviseur voor dieren in het wild, zegt dat tijgerkwekerijen in Laos moeten worden gesloten. “Stroperij is een van de grootste bedreigingen voor tijgers”, zegt ze. “Laos heeft een kans om een ​​sterke boodschap aan de wereld te sturen dat de handel in tijgers gewoon niet acceptabel is.”

Bron: Post Magazine.

Bert Vos
Over Bert Vos 173 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.