Laos. Waar zwijgen goud is…..


Laos, Sekong, grond, Erik Kuijpers

 

Mondje open? Repercussies op de loer

De Laotiaanse provincie Sekong ligt in het diepe zuiden van Laos. Het ligt ten oosten van Ubon Ratchathani in Thailand, en tegen de grens met Vietnam aan. Dit is een van de provincies waarin de gewijzigde wet op de eigendomsrechten van grond ernstige gevolgen heeft voor de inheemse bevolking.

Maar de regering van deze eenpartijstaat zegt nu juist het beste voor te hebben met de bevolking en met het zakenleven…..

Het gebruik van grond in Laos

De regering wil de wetswijziging snel door het marionettenparlement jagen want de wet ‘maakt grond collectief bezit, beheer overzichtelijk en registratie op het kadaster gemakkelijker‘. De doelstelling is voorts ‘beter voor de middelen van bestaan, voor de sociaal-economische ontwikkeling, en dat zonder negatieve effecten op het milieu en de gemeenschap’.

‘Collectief bezit’ is een heilige kreet in communistische landen en Laos is er daar nog een van. In Laos betekent collectief bezit dat de regering grond kan pakken naar behoefte. Ook als die grond al generaties lang in gebruik/bezit is van inheemse mensen.

De protesten in juli 2017

In 2017, vooruitlopend op de wetswijziging, zijn concessies verleend aan bedrijven uit China en uit buurlanden. Vooral China wordt in Laos gezien als de nieuwe kolonisator.

Laos, Sekong, grond, Erik Kuijpers
De provincie Sekong in Laos.

In de provincie Sekong is een langlopende concessie verleend voor rubberplantages aan een bedrijf uit de dikbevriende communistische buur Vietnam. Dat bedrijf heeft een concessie gekregen op grond die al tientallen jaren, of langer, in bezit en gebruik is bij inheemse mensen. Die mensen hebben zich verzet door de bosbouw tegen te houden en jonge aanplant te kappen.

Laos, Sekong, grond, Erik Kuijpers
Logo Radio Free Asia.

Het navolgende wordt in de media gebracht door Radio Free Asia, een Amerikaans initiatief uit 1994 en georganiseerd en gefinancierd door het Congres. Van oudsher is dit een radiozender.

In het dorp Yeub in de provincie Sekong zijn in juli 2017 14, andere bronnen spreken van 15, mannen opgepakt waarvan enkelen zouden zijn geslagen en met stroomstoten bewerkt.

Van deze groep, afkomstig uit de Bru minderheid (Laos, Thailand, Vietnam, hun aantal wordt geschat op 130.000), zijn slechts vier mannen vrijgelaten.

Een van hen is in de cel overleden. Overleden door zelfdoding, luidt het verhaal van de overheid, maar de familie mocht niet aanwezig zijn bij de teraardebestelling en mocht geen afscheidsplechtigheid houden.

Ook vandaag zitten tien mannen nog vast in smerige cellen en ze raken ondervoed omdat ze niet goed te eten krijgen. Familiebezoek mag slechts een keer per maand; dan moet aan de politie 20.000 kip (2 euro) worden betaald. Dat is bijna een minimumdagloon, nauwelijks op te brengen door arme mensen.

Ernstig ziek

Twee mannen, onder wie de persoon die als ‘aanstichter’ wordt gezien, zijn zo ernstig ziek dat voor hun leven wordt gevreesd. Souvanh, die leider wordt genoemd, heeft opgezwollen buik en ledematen, terwijl Nay een maagprobleem en bloederige ontlasting heeft. Medische hulp is kortdurend en niet afdoende.

De overheid in Laos is bepaald ongevoelig voor kritiek van Radio Free Asia en mensenrechtenorganisaties en doet klachten af met ‘onwaar en onaanvaardbaar’. Het in Frankrijk gevestigde ‘Lao Movement for Human Rights’ heeft herhaaldelijk een beroep op de overheid gedaan de mannen fatsoenlijk te behandelen en binnen een aanvaardbare termijn te berechten of vrij te laten maar vindt geen gehoor.

Laos leeft in een klimaat van angst. De communistische eenpartijstaat duldt geen kritiek en neemt het niet zo nauw met mensenrechten zoals eerder al bleek toen christenen werden opgepakt.

 

Bron:

Radio Free Asia; https://www.rfa.org/english/news/laos/villagers-02012019162329.html
Idem, de bijdragen 07-11-2018 en 17-01-2019.

Meer lezen?

Sekong provincie; https://en.wikipedia.org/wiki/Sekong_Province
Over de gewijzigde ‘land law’ en gevolgen; https://tinyurl.com/y6zdyw4n
De uitverkoop van Laos aan Chinezen; https://tinyurl.com/y8ajzyds

Foto’s en prenten

Latex aftappen; wikimedia, 3165685.
Sekong provincie, Laos; wikimedia, 14976890
Logo Radio Free Asia; wikipedia, 28861952.
Rubberplantage homepage: Voice of Vietnam

Meer Laos op Trefpunt: stille repressie in communistische staat

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

 1. Lezer J. van Daalen, ik kan niet meer doen dan de organisaties die staan voor mensenrechten. Die middelen heb ik niet en trefpuntazie.com is een site met beperkt bereik.

  Radio Free Asia heeft die mogelijkheden wel als onderdeel van de Amerikaanse politiek en, voor Laos, zit er een actieve groepering in Frankrijk die aan de bel blijft trekken. Maar ik ben het met je eens, dit soort ‘knechten’ dient aan de kaak te worden gesteld.

  Radio Free Asia heeft een website met nieuws per land; daar kun je dagelijks de berichten lezen. Mijn informatie haal ik uit het abonnement (gratis) van ‘Google Alerts’ die artikelen uit de internationale pers en uit andere media doorgeeft.

 2. Ja, deze onderdrukking en repressie is geen nieuws. Is al jaren zo. Er verdwijnen mensen, de corruptie wiert telig, gezondheidszorg is onder de maat, het is een van de armste landen van ZO-Azie, kritiek is een doodzonde en persvrijheid bestaat niet. Ben er drie keer geweest maar vind er nog steeds weinig aan. Kan ik ook weer afvinken.

 3. Beste Erik, ik ben van mening, dat dit soort – in de reguliere westerse media niet of nauwelijks te vinden – nieuws, een beter lot verdient dan alleen doorplaatsing naar websites.
  Inspanningen om genoemde westerse media hiervoor te interesseren zijn volgens mij een betere tijdsbesteding.
  Dit gezegd hebbend, ik was niet bekend met het kennelijke feit, dat de Laotiaanse machthebbers nog steeds min of meer (kunnen) opereren, zoals onder meer beschreven wordt in de fiction boeken van bijvoorbeeld Colin Cotterill.
  Ik hoop meer van dit tot nu toe voor mij onbekende nieuws (en de bronnen waaruit dit vergaard is) te vernemen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.