Laos. Zwoegen aan de Kunming-Singapore Railway

Laos, Ban Konlouang, Erik Kuijpers

Een lang gedroomde wens van de lezer? Je stapt in een luxe trein op Utrecht Centraal en je stapt uit in Singapore? Even uitstappen in Moskou voor wat cultuur? Heus, het komt er aan!

Kijk op het kaartje; alleen de gele lijntjes moeten nog ‘even’ worden aangelegd. Een klein stukje tussen Thailand en Cambodja is dit jaar geopend en aan de rest wordt gewerkt. Dus nog even geduld, dames en heren lezers, al zal ‘even’ wel een paar jaar duren. Dit soort projecten vergt tijd, overleg en vooral geld.

Er komen drie routes van China naar Singapore: de oostelijke via Hanoi en het Vietnamese netwerk naar Cambodja en Bangkok; de westelijke via Kunming en Mandalay naar Bangkok en de centrale route van Kunming via Vientiane naar Bangkok. En dan nog een eind richting zuiden…..

China heeft er belang bij

Groot belang. Een land met grote honger naar grondstoffen waarvan de container- en olieschepen een lange omweg moeten maken door de Straat van Malakka want het kanaal dwars door Thailand, ach, daar wordt al aan getekend en gerekend sinds Koning Narai de Grote (1629-1688) en of het er ooit zal komen?

Myanmar pakt dat voortvarender aan met een diepzeehaven voor de grootste schepen, en er loopt ook al een olie- en een aardgaspijpleiding van Kyaukpyu (Rakhine staat) naar Kunming. De zeecontainers gaan straks via Mandalay of via Bangkok per spoor naar Kunming. Kunming; dat wordt het knooppunt en daar wordt nu gewerkt aan de verbinding met Vientiane, Laos.

Laos, Ban Konlouang, Erik Kuijpers
Thanaleng station, Laos

Het traject door Laos; de Ban Konlouang tunnel

Vanaf de noordelijke grensplaatsen Mohan (China) en Boten (Laos) rijdt de trein naar Vientiane en dan naar Thanaleng aan de Mekong nabij het Thaise Nongkhai. Een afstand van 427 km en het traject moet in 2021 klaar zijn.

Een lastig project met 162 bruggen en 72 tunnels waaronder grote bruggen over de Mekong en de 9.020 m lange Ban Konlouang tunnel. De uitvoering is in handen van de Chinese bouwer China Railway No. 5 Engineering Group.

De verbinding naar Nongkhai gaat straks over een spoorbrug naast de bestaande Friendship Bridge waarover nu al een smalspoor loopt waar twee keer daags het boemeltje gaat van Nongkhai naar Thanaleng. Maar de nieuwe lijn wordt op dubbelspoor aangelegd, op normale spoorwijdte van 1.435 mm en uiteraard geëlektrificeerd. De snelheid van passagierstreinen wordt 160 kmh, van vracht 120 kmh.

Laos, Ban Konlouang, Erik Kuijpers

Zwoegen aan de Ban Konlouang tunnel

Het ‘Geological Museum‘ heet de bouwplaats van de 9.020 m lange tunnel, een naam die het heeft gekregen wegens de vele breuken, ondergrondse rivieren, water dat sijpelt, doorlekt, en modder.

De hitte in de tunnel is te snijden; temperaturen van 45 graden C zijn heel normaal en arbeiders krijgen iedere zes uur vijf ton ijsblokken om af en toe even op te gaan zitten om af te koelen…… ‘Dat is het fijnste in deze tunnel, zo af en toe 10 minuten rusten op een pak ijsblokken. Zonder dat ijs zou ik niet weten hoe ik het hier moet uithouden’ zegt een arbeider.

Ze moeten iedere maand 186 meter voortgang boeken om het einddoel tijdig te halen. Hun slaapplaatsen zijn in de nabijheid in een logement waar ze hun beddengoed moeten drogen tussen elektrische dekens vanwege het vochtige klimaat daar. De spullen even lekker uithangen heeft geen enkele zin in die vochtige omgeving.

Ze zijn trots op hun werk. ‘De omstandigheden zijn lastig maar werken aan dit deel van het Belt & Road Initiative maakt me trots. Ik leer er van en heb mijn technische vaardigheden vergroot.’

Sala Keew Ku, Nongkhai

Klaar in 2021

In Thailand moeten ook trajecten worden aangelegd. Van Nongkhai naar Bangkok wordt al gebouwd aan een hogesnelheidslijn en daarna volgt Bangkok-Maleise grens.

Als dat allemaal volgens planning gebeurt kun je eindelijk in Nederland een kaartje Singapore kopen; in Moskou bekijk je een Van Gogh in het Poesjkin museum, in Nongkhai bezoek je de Sala Keew Ku en dan zie ik je in Singapore aan de High Tea in het Raffles……

Bron:

Xinhuanet; https://tinyurl.com/y4m8r3dc

Meer lezen?

Over treinreizen van en naar Thailand:

Treinen en sporen tussen Bangkok en Amsterdam; https://www.trefpuntazie.com/treinen-sporen-bangkok-amsterdam/

Een boemel in de Oriënt, deel 1; https://www.trefpuntazie.com/een-boemel-in-de-orient-deel-1/

Een boemel in de Oriënt, deel 2; https://www.trefpuntazie.com/een-boemel-in-de-orient-deel-2/

Foto’s en prenten

De Kunming-Singapore Railway. Ontbrekende stukken spoor; wikimedia, 18409390.

Laos, Thanaleng station; wikimedia, 7509337.

Trein Nongkhai-Thanaleng (eigen foto)

Werk in de Ban Konlouang tunnel; photo from Facebook page and thanks to China Xinhua News Agency

Nongkhai, Sala Keew Ku; wikimedia, 20313331.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 832 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland