Vietnamese volksverhaaltjes (16)


Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, kruisboog

 

De betoverde kruisboog.

Wij schrijven tweeduizend jaar geleden. Vietnam is verdeeld in veel staten. Het is tenslotte koning An Duong Vuong die twee rivaliserende volkeren, de Thuc en de Van Lang, samenbrengt in zijn koninkrijk met de naam Au Lac.

Om zijn land beter te kunnen beschermen laat hij een enorm vestingwerk bouwen met wachttorens, met diepe grachten en hoge versterkte muren naast elkaar zoals in een slakkenhuis. Hij noemt de stad Co Lua, ofwel Stad van het schelpdier.

Maar er rust een vloek op die zware muren; ze vallen om. Er worden tot drie keer toe nieuwe muren gebouwd maar ook die vallen om.

De koning besluit de goden om raad te vragen, bouwt een altaar en gaat mediteren. Dan verschijnt aan hem een oude man met wit haar die hem uitnodigt naar het strand te komen waar een gezant op hem wacht van het land ‘Rustige wateren’.

Daar ziet hij een enorme gouden schildpad op hem afkomen; zij zwemt snel met haar grote zwempoten. ‘Ik ben Kim Qui, de gezant van het land ‘Rustige wateren’. Ik kom je helpen.

De reden van het omvallen van jouw muren is gelegen in kwade geesten die de overleden vijanden van jou aanzetten tot geweld.

Dit moet je doen: hun baas is vermomd als een witte haan in de herberg bij de bergen. Je moet hem vermoorden. Ga dan met je troepen naar de hut die daar staat en roei die bende uit.’

En jawel, de bende wordt uitgeroeid en de nieuwe muren blijven staan. Kim Qui kondigt haar vertrek aan maar de koning heeft een laatste wens. ‘Hoe moeten wij ons tegen de andere vijanden verdedigen als jij weg bent?’.

Kim Qui trekt een van haar klauwen van het lijf af en geeft dat aan de koning. ‘Maak hier de trekker van voor jouw nieuwste kruisboog. Schiet je er mee dan raak je niet een enkele soldaat maar zullen duizenden sterven.’

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, kruisboog
Kruisboog, Leonardo da Vinci, 1500.

Oorlog

De keizer van China, Tan Thuy Hoang, besluit het koninkrijk in te lijven en stuurt een leger van 500.000 man over de bergen onder leiding van generaal Trieu Da. Doel is de hoge muur van Au Lac.

De koning neemt de kruisboog die in de hoogste toren is verstopt en schiet drie pijlen af. Dertigduizend Chinese soldaten komen om het leven en de anderen vluchten.

De generaal kan hier niet tegenop en verzint een list: hij stuurt zijn zoon Trong Thuy met een vredesvoorstel naar de vesting maar met de bedoeling, het machtige wapen te vinden.

En dan doet de natuur zijn werk….

Trong Thuy is ineens de ideale kandidaat voor de dochter van de koning. Zij heet My Chau, parelzacht. En ze trouwen. Maar hij vergeet niet de opdracht van zijn vader en gaat op zoek naar het wapen. Tenslotte krijgt hij dat te zien en maakt een kopie van de klauw.

Als hij tenslotte de klauw heeft kunnen omruilen verzint hij een verhaal om naar zijn vader, de generaal, terug te kunnen keren. ‘Maar ik kom zo snel mogelijk weer terug naar hier’ is zijn belofte.

My Chau doet hem een belofte terug. ‘Als ik ooit hier weg moet zonder jou dan neem ik mijn cape gemaakt van ganzenveren. Op iedere kruising van wegen laat ik een veer vallen zodat jij me kunt vinden’. Toen gingen de twee uit elkaar.

De aanval

De generaal wacht niet; zodra zijn zoon terug is valt hij aan en dan merkt de koning dat zijn machtigste wapen faalt! De vijand dringt zijn vesting binnen! Hij neemt zijn dochter bij de hand en ze vertrekken te paard. Maar hoe snel ze ook rijden, de vijand blijft vlak achter ze want de prinses laat op iedere kruising een veer vallen……

Aan zee tenslotte realiseert de koning zich dat hij in de val zit. ‘Gezant van Rustige wateren, waar ben je?’

Hij ziet de gouden schildpad komen. ‘Koning, hoe denk je te kunnen ontsnappen als de vijand naast je staat?’. Verschrikt kijkt de koning om. Hij ziet alleen zijn dochter!

De prinses buigt voor hem. ‘Vader, men heeft mijn vertrouwen misbruikt. Ik had nimmer de bedoeling het land te verraden’.

De koning maakt korte metten en hakt het hoofd van zijn dochter af. Dan rijdt hij met zijn paard het pad in zee in dat de schildpad voor hem open houdt. Niemand heeft hem ooit nog gezien.

Trong Thuy en zijn leger komen tenslotte ook bij zee aan en hij vindt het levenloze lichaam van zijn geliefde prinses. Van verdriet verdrinkt hij zich in de slotgracht.

En sinds die dag maken de oesters op de plaats waar de prinses haar hoofd verloor alleen rozerode parels. Vind jij er een en was je de parel in zeewater dan verspreidt hij een weergaloze geur….

 

Toelichtingen

De groeperingen Thuc en Van Lang hebben bestaan, evenals koning An Duong Vuong van het Au Lac koninkrijk, 257 tot 207 vC. De naam Co Lua, ‘city of the conch’ (schelpdier) komt op internet terug als Co Loa. Kim Qui wordt gevonden als ‘sacred turtle’.

Foto’s en prenten

De gastrapheles, ‘buikwerper’, kruisboogontwerp Heron van Alexandrië (10-70); wikimedia, curid, 8324948.

Kruisboog, ontwerp Leonardo da Vinci, 1500; wikimedia, curid, 3177161.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland