Filipijnse volksverhaaltjes (9). De veldslag van de kreeften

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, kreeften

 

Kreeften op oorlogspad

De landkreeften hebben last van de zee en beleggen een vergadering.

‘Wat doen we met die golven? Die maken zoveel herrie, we kunnen er niet van slapen.’

‘Wel’, zeggen de oudste kreeften, ‘we zullen oorlog met ze moeten voeren.’

Men is het met hen eens en ze besluiten morgen tot de aanval over te gaan met alle mannelijke kreeften die er wonen. Ze maken zich gereed de zee te bestormen als ze een garnaal ontmoeten.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, kreeften

‘Vrienden, wat gaan jullie doen?’

‘We gaan oorlog voeren tegen de golven. Ze maken zoveel herrie dat we niet kunnen slapen.’

De garnaal: ‘Ik denk dat je niet kunt winnen. Golven zijn erg sterk en jullie poten zijn zo slap en traag dat jullie buiken over het zand schuren.’ En hij lacht ze eens hartelijk uit.

De kreeften zijn nu boos en steken de garnaal net zo lang tot hij belooft met ze mee te vechten. En dan vragen ze de garnaal met welk wapen hij denkt te strijden?

‘Met het wapen op mijn neus’ zegt de garnaal en hij ziet een hoge golf komen dus loopt snel terug. Maar de kreeften staan met hun rug naar de zee, worden overspoeld en verdrinken allemaal.

Dan komen de weduwes van die kreeften verhaal halen; zij gaan ook vechten maar ook zij verdrinken in de golven.

En nu zie je wel eens duizenden kreeftjes aan de kust, en je ziet garnalen hen vertellen van het sombere lot van hun ouders.

Je ziet de kreeftjes langs de waterlijn waar ze heen en weer rennen. Ze lijken de golven te bevechten maar bedenken zich dan en hollen terug.

Zij leven niet op het land; en ook niet in de zee zoals de zeekreeften maar blijven op het strand en zoeken overdag een plekje onder het zand.

 

Foto’s en prenten

Ranina ranina, ook spanner crab of (red) frog crab, by Kawahara Keiga, 1823-1829, Siebold Collection; wikimedia, curid, 41714975. Dit is een op de Filipijnen veel voorkomende kruising tussen een kreeft en een krab.

Garnaal, groep Dendrobranchiata; wikimedia, curid, 5180965.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 832 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland