Filipijnse volksverhaaltjes (55). Zon, maan, sterren en een krab

Filipijnse Volksverhaaltjes, Krab

 

Over de zon en de maan (Mandaya versie)

De zon en de maan zijn met elkaar getrouwd maar de zon is oerlelijk en een herriezoeker bovendien. En als de zon weer eens herrie heeft met de maan zit hij haar achterna maar de maan kan heel hard rennen…… De zon komt naderbij en pakt haar bijna en dan krijgt de maan weer wat lucht en zo gaat dat maar door. Zo gaat het al eeuwen; de zon krijgt de maan niet te pakken.

Ze hebben samen kinderen. Hun eerste kind is een grote ster. De zon wordt weer eens boos, nu op zijn eigen zoon, de ster, en snijdt hem aan flarden! De stukjes strooit hij in het rond zoals een boer die aan het zaaien is. Sinds die tijd bestaan er zoveel sterren als op vandaag.

Maar ze hebben nóg een kind! Een krab. Een gigantische krab. Die leeft nog steeds en als die met zijn ogen knippert flitst de bliksem. Hij leeft in een diepe kuil in de oceaan en als hij thuis is hebben wij hoog water. Maar als hij gaat zwemmen verdwijnt het water in dat diepe gat en wordt het eb. Daarom hebben wij ook van die hoge golven.

De krab is net zo’n herriezoeker als zijn pa, de zon. Hij zoekt ook al ruzie met zijn moeder, de maan, en probeert haar op te vreten. Maar wij, mensen op aarde, houden van de maan en als we dat zien lopen we allemaal te hoop; wij gaan schreeuwen, slaan op gongs en op trommels net zo lang tot de krab bang wordt en de maan met rust laat.

Toelichtingen

Mandaya is een taal op het eiland Mindanao.

Foto’s en prenten

Jonge krab; wikipedia, curid, 518367.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 776 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland