Thailand. Ondanks nieuwe uitbraak kortere quarantaine voor buitenlandse toeristen

Hoewel de nieuwe uitbraak van Covid-19 de Thaise overheid grote zorgen baart, blijven de versoepelde quarantaine regels voor internationale reizigers onverminderd van kracht. Buitenlandse toeristen die zijn ingeënt met een van de acht door de overheid goedgekeurde vaccins hoeven nog maar zeven dagen in quarantaine.

Ze moeten dan wel kunnen aantonen dat vaccinatie minstens 14 dagen voor aankomst plaatsvond en bewijs daarvan voor vertrek uploaden naar de website van het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken. Niet gevaccineerde personen zullen een tiendaagse quarantaine moeten ondergaan. Met als uitzondering enkele ‘high risk’ landen zoals Zuid-Afrika waarvoor nog steeds een periode van 14 dagen afzondering geldt.

Kennelijk houdt de Thaise overheid vast aan het plan de zwaargehavende internationale toeristensector nieuw leven in te blazen. Ze hopen dat de ingekorte quarantaine de buitenlandse toerist weer naar Thailand zal lokken. In 2019 brachten rond de 40 miljoen buitenlandse toeristen het land nog een 60 miljard dollar aan inkomsten. Men ging er toen nog blindelings van uit dat dit aantal jaarlijks zou blijven stijgen, waarbij voornamelijk gedacht werd aan de Chinese en Indiase markt.

Vakantieoord Phuket, met in haar kielzog Koh Samui, hoopte in juli de quarantaine voor gevaccineerde buitenlandse reizigers geheel te kunnen afschaffen. Met de nieuwe uitbraak, die in Bangkok begon en zich zowat over het hele land verspreidt, wordt het echter onzeker of dit optimistische plan zal doorgaan. Als Phuket opnieuw de inkomsten van een hoogseizoen moet ontberen, zal het voor de grotendeels van toerisme afhankelijke bevolking een zowat onoverkomelijke aderlating worden.

In de vakantieperiode rond het Thaise nieuwjaar gingen alleen al uit Bangkok meer dan een miljoen mensen van huis om  elders in het land familieleden te bezoeken of vakantie te houden. De lokale hotellerie en horeca zag daarin een sprankje hoop om weer eens wat te kunnen verdienen. Met angst in het hart is het voor het Department of Disease Control (DDC) nu afwachten welke gevolgen dit zal hebben voor verdere verspreiding van het virus over de provincies. Volgens een rekenmodel van Sopon Iamsirithaworn, de deputy director-general van de DDC zou  het aantal dagelijkse besmettingen kunnen oplopen  tot meer dan 28.000 per dag. Het gaat hierbij om het slechtste mogelijke scenario als er geen stringente maatregelen in acht worden genomen. 

Van overheidswege werd tot nu toe van verschillende zijden gezegd niet aan lockdowns te denken. Onder de huidige omstandigheden zou dat ook trouwens ondoenlijk zijn gezien het feit dat al die vakantiegangers eerst naar huis moeten kunnen terugkeren. Maar inmiddels is bekend geworden dat premier Prayuth het Ministerie van Gezondheid opdracht heeft gegeven een lockdown voor te bereiden voor de zwaarst getroffen gebieden: Bangkok en omgeving, Chiang Mai, waar tegen de 1500 mensen positief werden bevonden, Prachuap Kiri Khan en niet nader genoemde gebieden in de Isaan.   

Lees ook: Situatie Phuket onhoudbaar. Toeristensector wil open, regering ligt dwars

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*