Koning Bhumibol Adulyadej 88

Vandaag 5 december is koning Bhumibol 88 geworden. Die verjaardag is tevens uitgeroepen tot vaderdag. Voor veel Thais is deze koning de vader van de natie. Ter ere van hem wordt op veel plaatsen, tot in de kleinste gemeenschappen, feest gevierd. Deze fotoreportage geeft een beeld van de festiviteiten in San Saikom, een dorpje in de provincie Chiangmai, met 664 inwoners. Ook ik woon daar.

Het feest begon vrijdagavond al met een toespraak en een dankwoord door de leider van ons dorp. Hij sprak als het ware de koning toe.

IMG_1196

Na de toespraak werd er samen gezongen terwijl iedereen een brandend kaarsje vasthield. Helaas zat het weer niet mee en door de sterke wind lukte het niet om de kaarsjes brandend te houden.

IMG_1189

Na een korte pauze, die ingelast werd om alles klaar te maken, werd er door een aantal jonge dames, prachtig uitgedost in traditionele kleding, een traditionele dans uitgevoerd.

IMG_1224

IMG_1223

Als afsluiting van de avond werden er nog een paar nummers gezongen door een jonge dame met een prachtige stem.

IMG_1259

Deze morgen om 6 uur was er een speciale ceremonie met de monniken van de lokale tempels om tambun (verdienste) te verzamelen voor de koning. Hoe meer tambun iemand verwerft hoe beter hij het zal hebben in zijn volgende levens. De monniken startten met een aantal gebeden, en daarna schaarden de mensen zich in een rij staan met hun mandje of kom met geschenken voor de monniken. Traditioneel was dit alleen maar eten, maar tegenwoordig zit er ook snoep bij en gebruiksartikelen die ook een monnik nodig heeft zoals zeep en shampoo enz.

IMG_1302IMG_1315Al dat bidden is toch maar saai, maar als ik mij omdraai dan zien ze me toch niet..

Al dat bidden is toch maar saai, maar als ik mij omdraai dan zien ze me toch niet..

De traditie wil dat de monniken blootsvoets op hun bedelronde gaan, maar uit solidariteit staan ok een aantel mensen in de rij op blote voeten te wachten tot de monniken hun giften in ontvangst nemen.

IMG_1320

Na de bedelronde van de monniken gaat de leider van het dorp, gevolgd door de voorzitters van de verschillende verenigingen die ons dorpje heeft, bloemen aanbieden bij het portret van de koning.

IMG_1341 IMG_1350

 

 

 

 

 

Er volgde weer een toespraak met dankwoorden voor de vorst door de leider van ons dorp. Daarna zong iedereen uit volle borst het koningslied.

IMG_1360

IMG_1365

 

Mijn mening over koning Bhumibol: Hij is de meest geliefde koning ooit. Hij wordt op handen gedragen door de bevolking en vereerd als een god. Ik ben er zeker van dat door zijn langjarige bewind de gewone Thai er een stuk beter op is geworden. Helaas sukkelt hij al een aantal jaar met zijn gezondheid, en zijn publieke optredens zijn dan ook zeer beperkt geworden.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Beste Lode,
    Ik ben geboren als wijsneus en zal sterven als wijsneus.
    Bun is ‘verdienste’. Tham is ‘doen, handelen’. Thambun is ‘verdienste verwerven (door goede daden)’. Thambun verzamelen of verwerven is dus dubbelop. Het is bun (boen in Nederlandse uitspraak) verzamelen of verwerven. Dat doe je trouwens bij elke goede daad. Als je je gehandicapte buurman helpt verwerf je ook verdienste, en meer nog dan een gang naar de tempel, ook al zijn de meeste Thais het daar misschien niet mee eens.
    De gewone Thai is er op vooruit gegaan, zeker, maar de rijke Thai is er heel veel op vooruit gegaan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.