Klimt’s ‘Lady with a Fan’ haalt 108,4 miljoen dollar op, vestigt veilingrecord voor artiest

Klimts kunsthistorisch belang als leider van de Weense Secession-beweging rond de eeuwwisseling en de decoratieve grootsheid van zijn schilderijen maken hem tot de meest gewaardeerde kunstenaar aller tijden. Maar die waarden stegen naar een andere dimensie in 2006, toen de in New York gevestigde cosmeticamagnaat Ronald S. Lauder betaalde 135 miljoen dollar voor een in goud gedoopt portret uit 1907 van ‘Adele Bloch-Bauer I’, een vooraanstaande Weense socialite.

De prijs die bij een onderhandse verkoop werd onderhandeld, was in die tijd de hoogste prijs die voor een kunstwerk werd betaald. dat meesterwerk, Van Klimt’s zogenaamde Gouden Gezicht, Het was het onderwerp van een langdurige schadevergoedingszaak die werd gedramatiseerd in een film uit 2015 met Helen Mirren in de hoofdrol. “Woman in Gold” is nu het middelpunt van Lauders Nieuwe galerij Museum in New York.

Meest recent, in 2017, verkocht Oprah Winfrey in een andere privétransactie Klimt’s “Adele Bloch-Bauer II” uit 1912 aan een Chinese verzamelaar voor $ 150 miljoen. Volgens Bloomberg. Een iets later portret van de verleidelijke Bloch-Bauer, ‘Dame met een waaier’, had een kleurrijke, losjes geschilderde achtergrond van exotisch textiel. Geleerden associëren deze decoratie met de trend van het “japonisme” die destijds Europese kunstenaars beïnvloedde.

De recordprijs van dinsdag was hoger dan die van vorige maand op de low-power series-veiling in New York, tegen de recente markttrends in. Sinds Groot-Brittannië in 2016 heeft gestemd om de Europese Unie te verlaten, hebben de grote veilinghuizen Sotheby’s, Christie’s en Phillips moeite om hoogwaardige werken aan te trekken voor hun veilingen in de Britse hoofdstad.

READ  Glenda Jackson: tweevoudig Oscar-winnende actrice en voormalig politicus sterft op 87-jarige leeftijd

Klimt’s aanwezigheid – en door Lucian Freud “Nachtinterieur” uit 1968-69, die werd verkocht voor $ 12,2 miljoen – Sotheby’s tweedelige, 73-partijen moderne en hedendaagse kunstavondverkoop bracht $ 252,9 miljoen op. Sotheby’s avonduitverkoop in de zomer van 2015, een jaar voor de Brexit-stemming, bracht destijds ongeveer $ 486 miljoen op.

Op woensdagavond biedt Christie’s 67 kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw aan, getiteld Paul Signac’s 1896 landscape, die naar schatting minstens 72 miljoen dollar zullen opbrengen.Calanque des Canopieres (Point de Palmer), Saint-Tropez, ter waarde van $ 7 miljoen. De equivalente omzet van Christie’s in Londen in 2015 bedroeg ongeveer $ 263 miljoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *