Filipijnse volksverhaaltjes (62). De wraak van de klapperboom

Filipijnse Volksverhaaltjes, Klapperboom

 

De ernstige risico’s van palmwijn

De jager pakt vandaag zijn blaaspijp en neemt zijn hond mee naar het bos. Hij gaat jagen op wilde dieren.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Klapperboom

Diep in het bos hoort hij een vogel die stevig herrie maakt boven in een boom. Hij pakt zijn blaaspijp en schiet de vogel dood. Die gaat in zijn knapzak.

Daarna ziet hij een grote aap die naar hem jouwt en dat gaat hem irriteren; hij richt zijn blaaspijp en schiet de aap dood. En net als hij de aap over zijn schouder heeft gelegd reageert zijn hond en die zit achter een wild zwijn aan. De hond bijt het zwijn en hij schiet hem af; nu heeft hij drie dieren om mee naar huis te nemen.

Een jonge klapperboom

Op weg naar huis ziet hij een jonge klapperboom die ontspruit aan een gevallen kokosnoot. Hij vindt dat zo’n grappig plantje dat hij besluit hem mee naar huis te nemen. Wie weet kan hij er vruchten van krijgen?

Maar op weg naar huis, en dat is een heel eind, ziet hij dat het plantje te weinig water heeft. Het verwelkt. Maar hij heeft geen water! Geen nood: hij snijdt de strot van het vogeltje open en druppelt het bloed op het plantje en dat krijgt weer wat kleur.

Maar het herhaalt zich; dan neemt hij het bloed van de aap en tenslotte het bloed van het zwijntje en gelukkig is hij nu bijna thuis. Het jonge plantje gaat in de grond en hij giet er voldoende water op.

De boom wordt volwassen

De boom groeit en groeit en tenslotte besluit hij tuba te maken van het vocht van boom en bloemen. Dan nodigt hij drie vrienden uit om van de drank te genieten en ze drinken allemaal stevig door. Erg stevig…..  Goed in de lorum waarschuwt hij zijn vrienden die er maar wat mee lachen.

‘Kijk, ik heb deze boom gered met het bloed van drie dieren. Drink je drie bekers tuba dan word je het schreeuwende vogeltje dat ik heb gedood. Drink je meer dan drie bekers dan word je die dikke aap die ik heb geschoten. En word je dronken van mijn tuba dan word je een wild zwijn dat graag in de modder graaft.’

Zijn vrienden lachen hem stevig uit. Maar in de nacht daarna…..

Toelichtingen

Tuba, Filipijnse naam voor palmwijn. Het wordt getapt zowel uit de boom als uit de bloem en daarna bewerkt tot alcoholhoudende drank.

Foto’s en prenten

Kokospalm, klapperboom, cocos nucifera; wikimedia, 63998374.

Blaaspijp, blaasroer (1920, Indonesië); wikimedia, 8606187.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland