Kinderwerk: de afvalrace van een recycle boy


Afvalrace

Recycle boy

Vandaag is hij alleen op pad. Meestal echter is hij met zijn jonger broertje onderweg om alle soorten bruikbaar afval te verzamelen. In Thailand kan je alles wat in de recycle verwerkbaar is verkopen aan ‘groothandelaars’: papier, plastic, metaal. Je verdient er een paar baht per kilo mee als je het verzamelde afval naar deze opkopers brengt.

De jongen en zijn familie wonen in een dorpje in het Noorden van het land, bewonen een klein huisje op een stuk eigen grond, familiebezit waar ook de ooms en tantes een huisje hebben.

Het gezin heeft het, zoals de meeste mensen in het dorp, niet breed. Bijverdienen is harde noodzaak.

Op de foto is de jongen bezig met het rommelen in afval bij een werf. Alles wat herbruikbaar is gooit hij in zijn kar. Af en toe komt hij eveneens bij ons langs om te kijken of we iets voor hem hebben verzameld.

Ook deze jongen en zijn broertje hebben van kleuterleeftijd af geleerd bij te dragen aan het gezinsinkomen. Zonder hun afvalraces redt de familie het niet!


Lode Engelen
Over Lode Engelen 266 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Prima, ik verzamel al jaren van alles en nog wat dat hergebruik rechtvaardigt en kan worden verkocht. Ook ben ik al jaren op zoek naar een familie als deze die een keer in de zoveelste tijd langskomt om alles mee te nemen, ik heb ze nog niet gevonden, wel allerhande anderen die het m.i. niet direct nodig hebben, maar zich verder niet schamen om zich te verlagen tot het meer dan minderwaardige vuil in de ogen van de zogenaamde gemaakte Thai. Echt veel brengt het niet op, je moet kilo’s plastic en glas aanslepen om er een maaltijd aan over te houden. Daarbij komt dat er buurten zijn waar de burgervader, of ander bestuurlijk hoofd, het niet toestaat dat er langs de vuilnisbak en zakken wordt gereden op zoek naar te recyclen afvalproducten. Ik heb het donker bruine vermoeden dat ik in een dergelijke buurt woon. Jammer voor de potjes, doosjes, flesjes, papier en oud metaal, dat een bijdrage kan leveren aan het samenleven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.