Kinderwerk: kleine bouwvakster met een droom

 

In cement begraven droom

Jong bouwvakstertje

Lerares worden, dat was haar droom. Al zolang ze zich kan herinneren was dat haar droom. Zelf heeft ze niet veel van de school gezien, en voor haar kinderen, en die van haar vriendinnen wilde ze bouwen
aan een beter leven als lerares.

Helaas is ze geboren als Thai Yai in Birma, een bevolkingsgroep die onder het vorige militaire bewind helemaal niet bestond, want ze kregen zelfs geen identiteitskaarten, Op haar veertiende gaat ze mee met een groep bouwvakkers die in Thailand gaat werken en zo de misere en ellende die ze in hun thuisland ondergaan proberen te ontvluchten.

In Thailand krijgen deze Birmezen vrij makkelijk een werkvergunning. Ze kunnen dan aan de slag als werkvrouw bij de Thaise upper class. Maar dat soort banen zijn er niet veel en ons meisje met haar droom gaat dan maar gewoon, samen met de andere mensen van haar dorp, mee aan de slag als bouwvakker. Het betekent  s’morgens om 6 uur opstaan in het werkkamp waar ze verblijven en om zeven uur vertrekken naar de werf waar ze op dat moment aan het werken zijn.

Drie, vier maanden aan één stuk houden ze dit vol. Zeven dagen per week werken tot vijf uur op de werf en dan weer terug naar het werkkamp, eten en slapen. Per dag verdient ze een kleine 8 €. Na drie, vier maanden gaan ze voor twee à drie weken naar hun familie in Birma. Een reis van tweedagen voor ze haar mama en papa weer terug ziet, en hun haar karige verdiende loontje kan geven.

Op de werf mag ze beton aanmaken en de hele werkdag de gevulde emmers rondslepen. Aan het einde van de dag moet zij alle materiaal weer schoonmaken. Ik vermoed dat ze nog steeds droomt van een job als lerares, maar de wereld waarin zij leeft geeft haar geen enkele kans. Voor de Birmezen bestaat ze niet, en door de Thai wordt ze bekeken als iemand die enkel goed is voor baantjes die ze zelf niet meer willen opknappen.

Weer een droom die nooit werkelijkheid zal worden.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 196 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be