Kinderwerk: Akha in Mae Salong leren jong

Jong geleerd, pietsje ouder gedaan

 


Akha mama met babyVroeg in de morgen, op de hoek van de markt in Mae Salong, staat een jonge Akha vrouw met haar baby armbandjes en ringetjes te verkopen aan de toeristen. Ze heeft haar matje met spulletjes al meer dan een uur geleden uitgelegd, maar ’s morgens zo vroeg komen er nog geen toeristen langs. Wel mensen uit de buurt die naar de markt gaan  om groenten rechtstreeks van de boeren te kopen. Maar ja, die hebben geen belangstelling voor souveniers…

Een paar kinderen zijn al op weg naar school, en kijken vlug even wat er op het matje ligt. De vrouw heeft haar dochtertje met een doek rond haar schouder  vastgemaakt. De kleine deugniet, met haar blinkende oogjes, probeert telkens als ze de kans heeft een paar van de kleurrijke spulletjes mee te grissen.

Een kleine twee jaar later komen we opnieuw langs de markt in Mae Salong, en ondertussen is onze baby flink gegroeid. Nu staat ze zelf al armbandjes te tonen aan de mensen die langskomen. Zeer jong geleerd, een pietsje ouder gedaan. Zo is het leven.
Akha meisje verkoopt armbanden

Lode Engelen
Over Lode Engelen 151 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België). In zijn actieve carrière hield lode zich bezig met röntgenapparatuur vroeger de analoge toestellen, en later de Digitale, waarbij hij zowel de hardware als de software beheerste. Zijn huidige partner Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. is antropologe, en kwam in 2002 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is het tweetal naar Thailand afgereisd, en hebben daar in Sansaikom ( Chiang Mai) een huisje gebouwd. Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van 'gewone mensen' en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.