Noord-Korea. Moge het de kindertjes behagen, Eeuwige President

Noord-Korea, Kim Il-sung, Erik Kuijpers

‘Wij doen het wel zonder bloem en suiker, hoor.’

De voedselsituatie in Noord-Korea is al tientallen jaren om te huilen maar nu, met dat coronavirus bij de buren, wordt het leven er niet leuker op. De grens met China is nu potdicht zodat de levendige smokkel tussen beide landen onmogelijk is geworden. De handel ligt stil en om het virus buiten te houden is de reismogelijkheid binnen het land nog meer beperkt dan anders.

Noord-Korea is een van de weinige landen waar het virus nog niet heeft toegeslagen. Dat zegt de overheid die in de hoofdstad Pyongyang in een hotel 1.300 mensen heeft ondergebracht wegens mogelijke besmetting. En nu nadert er ook nog een bijzondere dag: de verjaardag van Kim Il-sung.

Noord-Korea, Kim Il-sung, Erik Kuijpers
Eeuwig President Kim Il-sung (L) en zijn opvolger Kim Jong-il

De Dag van de Zon: de verjaardag van Kim Il-sung

De ‘Eeuwige President’ van Noord-Korea die al 26 jaar in zijn kist ligt wordt vereerd en Kim Il-sung kun je natuurlijk niet vergeten op zijn verjaardag 15 april. De ‘Dag van de Zon‘ wordt vanwege het virus tegelijk gevierd met de ‘Dag van de Fonkelende Ster‘, de verjaardag van zijn zoon, Kim Jong-Il, die 9 jaar geleden zijn plaats aan het firmament heeft ingenomen.

En op die heugelijke dag krijgen Noord-Koreaanse kinderen een versnapering. Een snoepje! Ze hebben het snoepje helaas al moeten missen op 16 februari toen de viering voor Kim Jong-Il verviel vanwege het virus maar op de ‘Dag van de Zon‘ moet dat ruimschoots worden gecompenseerd. De Eeuwige President mag niet worden teleurgesteld en ook niet de vele artiesten en atleten die langs de beelden gaan paraderen, virus of niet.

En nu rommelt het onder het morrende volk.

Crystal meth

Het is armoe. Ook zonder virus. Nu de grenzen dicht zijn is de productie van en de handel in ‘ice’ een lucratieve hobby geworden.

De kennis is ruim aanwezig, Noord-Korea heeft tot het jaar 2000 ‘ice’ geproduceerd om de vreemde valuta aan te vullen en de thans illegale productie is in volle gang. Daar komt nog bij dat methamfetamine volgens geruchten een puik middel is tegen het coronavirus, want koorts, hoest en andere pijntjes verdwijnen zolang je ‘ice’ inhaleert.

Er zijn meer bronnen om wat bij te verdienen. Zo hebben huisvrouwen een markthandeltje. Leraren en professoren hadden bijlesklasjes in privé maar die zijn nu verboden vanwege het virus. Gemeld wordt dat deze dames en heren nu in het geniep hun klantjes thuis bezoeken, de capuchon ver over het hoofd getrokken om herkenning te voorkomen…

Maar op de markt…

De verjaardag van Kim Il-sung heeft voorrang op de dagelijkse hap van de bevolking. Alle bloem en suiker gaat nu met voorrang naar de suikerwerkfabrieken waardoor het aanbod op lokale markten uiterst mager is geworden. ‘Wij zien op de markt geen verkopers van bloem en suiker meer’ is de veelgehoorde klacht. Een ander, uiteraard anoniem, ‘De mensen begrijpen de overheid niet nu de prijs van voedsel stijgt door schaarste van bloem en suiker. Wij leven onder de noodtoestand door het coronavirus maar de ‘Dag van de Zon‘ krijgt voorrang en werknemers in de snoepfabrieken worden opgejaagd om de productie te halen.’

Mensen uiten in stilte hun ongenoegen over de maatregelen vanwege het virus maar de viering van de ‘Dag van de Zon‘ moet doorgang vinden ondanks de oproep tot quarantaine en voorzichtigheid.

En de kindertjes? Die mogen op de ‘Dag van de Zon‘ en de ‘Dag van de Fonkelende Ster‘ naar een parade kijken en krijgen een vers snoepje. Namens de Eeuwige President Kim Il-sung.

En de productie van 16 februari dan? Toen was er toch ook snoep gemaakt? Ja, maar die snoep wordt nu als bulkgoed op de markt verkocht. Het is van slechte kwaliteit en niet te vreten. Zelfs een Eeuwige President durft dat niet aan zijn kindertjes te voeren.

Bron:

Radio Free Asia

Meer lezen?

‘Ice’ als nieuwjaarscadeau.

Foto’s en prenten

Snoepje-van-het-jaar voor Noord-Koreaanse kinderen; photo courtesy of IP Factly Funs Factorium via Google.com. Foto bewerkt.
Mansudae monument met Kim Il-sung in Pyong Yang. Wikimedia, 32400550.
Crystal meth in vaste vorm; wikimedia, 3475149.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 834 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Hoop dat dit een aanzet wordt tot een grote volksopstand net als toentertijd in Roemenië. En de executie van die misdadiger en consorten. Tenminste, als er nog mensen over zijn nadat Corona er op bezoek is geweest.

    • De schaarse en niet volledig te verifiëren berichtgeving geeft al aan hoe het volk mort. De ongehoorzaamheid neemt toe door nood gedwongen; drugs, smokkel, corruptie en zwartwerken, geen mondkapjes willen dragen is daarmee vergeleken een detail. Geruchten dat er 7.000 mensen geïsoleerd zijn op een eiland vanwege het virus steken de kop op. Maar het is een Orwelliaanse politiestaat gebaseerd op angst en leugens en zolang het volk weet dat het zelfs de eigen familie niet kan vertrouwen zal er niets gebeuren. Komt nog bij dat grote broer Xi Jinping van het zelfde kaliber is en een bufferstaat wil handhaven tegen de invloed van de USA. Ik vrees dat wij niet zullen meemaken dat daar de bom barst; de kaviaar etende leider heeft te machtige vriendjes in het noorden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*