Khaosod-columnist Pravit krijgt Press Freedom Award 2017

Redactie, Pravit Rojanaphruk, Press Freedom Award 2017

 

Tijdens een galadiner donderdag in New York heeft het  Committee to Protect Journalists (CPJ) de International Press Freedom Award 2017 uitgereikt aan de Thaise journalist Pravit Rojanaphruk. De CPJ is een Amerikaanse organisatie, die zich wereldwijd inzet voor de vrijheid van journalisten.

Pravit kreeg de prestigieuze prijs als erkenning voor voor zijn niet aflatende strijd tegen vervolging van journalisten en voor persvrijheid in Thailand. Hij is verschillende malen voor zgn. ‘heropvoeding’ opgepakt. ‘Ik ben de CPJ dankbaar dat ze er dictators er op wijst dat het onderdrukken van de persvrijheid nooit uitsluitend een binnenlandse aangelegenheid is’, zei Pravit in zijn dankwoord.

Pravit is dit jaar beschuldigd van opruiing en overtreding van de wet op computermisdrijven. Dat kan 14 tot maximaal 34 jaar gevangenisstraf opleveren. In Amerika blijven om vervolging te ontlopen doet hij niet. ‘De gedachte is zelfs niet bij me opgekomen. Je loopt niet weg voor je plicht en verantwoordelijkheid. Het is nodig je in te zetten voor vrijheid van pers en meningsuiting,’ zei hij.

Pravit werd na de staatsgreep van 2014 al tweemaal opgepakt voor ‘heropvoeding’ wegens bekritiseren van de militaire junta en politieke toepassing van de wet die zware straffen stelt op majesteitsschennis. Uiteindelijk moest hij zijn baan bij de Engelstalige krant de Nation opgeven. Hij schrijft nu voor Khaosod English. Trefpunt Azië vertaalde en publiceerde in de loop der tijd een aantal van zijn columns.

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.