Kerrie met rijst; pittig India & Birma (47). Geestelijkheid

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, geestelijkheid

 

.

‘Sketches in Indian Ink’

De geestelijkheid

Onder de Anglicaanse geestelijkheid in India vind je opmerkelijke mannen en niet alleen vanwege hun geestdrift en vroomheid maar ook vanwege andere talenten. Maar zoals met alle beroepen kan gebeuren zendt de Kerk van Engeland niet haar beste vertegenwoordigers naar hier.

Men zegt wel dat de Indiase overheid christelijk is. Anderen zeggen weer dat men alleen uit is op vooruitgang en cijfertjes. Je kunt op beide argumenten afdingen.

Regeren is gewoon cijfertjes beoordelen; wat moet een regering met religie en theologie en meningen? Nee, spreken over een christelijke regering is net als over een homeopathisch huishouden.

Maar die zelfde regering maakt wel onderscheid tussen de bedienaren van de godsdienst: een groep uit de geestelijkheid krijgt betaald in roepies, een andere in penny’s en, vrezen wij, een kleine groep krijgt helemaal niks.

Tot de eerste groep behoort dominee Belial Boxer, legerpredikant van de Anglicaanse kerk.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, geestelijkheid
Badge legerdominee

Dit exemplaar van de strijdende kerk is, denk ik, niet afgestudeerd aan een universiteit of iemand met diep verborgen grote kennis. Noch staat hij bekend om een toekomstvisie.

Hij acht tot zijn idealen het bezoeken van ziekenhuizen, inzegenen van huwelijken, de doop, begraven en twee diensten op zondag en zo zien veel gelovigen hem het liefst.

Het wereldlijke verenigd met…

Maar Boxer heeft als geestelijke ook zijn eigenaardigheden. Van hem is weliswaar bekend dat hij het biljart even liet voor wat het was om de sacramenten te geven aan een stervende man en daarna terugkwam om de partij af te maken, maar hij is absoluut niet vies van wereldlijke bezigheden.

Doch doet hij de soutane aan en betreedt hij de preekstoel dan kan hij agressief te keer gaan tegen wereldse zaken.

Hij heeft een breed, kort gezicht dat hij inzet tegen de wereld met een vijandige brutaliteit al weten wij al heel lang dat hij verzot is op de dingen die hij op de kansel veroordeelt.

Dan is hij snedig, harteloos, zinnelijk en geeft jou een stevig lesje. Zijn veroordeling van het vleselijke heeft zoveel pit en kracht dat hij er zelf wel veel van moet weten…

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, geestelijkheid
Satan; Jacob de Backer, 16e eeuw

En uiteraard gaat hij tekeer tegen het grote kwaad van die vervloekte zondige gemeenschap, de duivel, satan, en hij gaf een kolonel een optater toen die onbezonnen de duivel een gevallen engel noemde.

Hij preekt voor de vuist weg en men vindt die preken prima zoals hij ze geeft: een vrijpostige blik, brede borst, diepe stem en dat geeft hem een aandachtig gehoor, helemaal onder de dames.

 

Geld voor de bouwpastor

Hij kan veel geld binnenhalen als bouwpastor.

Als er een kerk bij moet komen voor een jonge geestelijke of een kapel voor een internaat dan krijgt hij het voor elkaar dat jij denkt dat het op dit moment het belangrijkste is voor dit land zoals hij India zalvend noemt.

Maar o wee als je niets bijdraagt. Verwacht geen clementie. Je ontmoet gepeins als je een man bent, maar ben je vrouw dan word je hard aangepakt, eerst met verwijten, dan met de suggestie dat je het geld voor het huishouden in eigen zak stopt en tenslotte worden de volhouders bespot en belasterd net zo lang tot ze hem respecteren. En betalen.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, geestelijkheid
Middeleeuws offerblok

Ik heb gezegd dat Boxer wordt betaald in roepies.

Maar de andere groep wordt betaald in penny’s en daartoe behoort de Hoogeerwaarde Heer Monseigneur Risotto, bisschop van Hippopotamus, in partibus infedilium, te midden van ongelovigen, en tevens apostolisch vicaris.

Zijn Hoogwaardigheid en zijn secretaris hebben samen nog niet de helft van het inkomen van dominee Boxer maar schijnen meer respect te hebben bij hun kudde.

Ze weten meer van de wereld en van de mensen, hun ziektes en zorgen en denken voortdurend aan hun welzijn.

Zij steunen de uitgehongerde kinderen van de armen en hun internaten leiden de weeskinderen op van Britse soldaten voor wie de overheid geen pensioen ophoest na hun dood.

De wegkijkende regering van India

Nee, ik denk dat je de Indiase overheid niet christelijk moet noemen tenzij je onder christelijk wilt verstaan zelfzuchtig, kortzichtig, eng van geest en gemeen. Is het christelijk de Britse soldaten en hun wezen te negeren terwijl je de bisschop de titel geeft van ‘Lord’?

Boxer zal nooit bisschop Risotto ontmoeten. Onze ‘padre’ Boxer speelt tennis, wil promotie en bedelt voor kerk of kapel. Hij had het geluk te worden benoemd in Nainurila, een plaats vol ongehuwde moeders en jonge luitenantjes.

Maar hij komt er hier wel achter dat zijn afgezaagde werkzaamheden eigenlijk saai zijn en kiest daarom voor het priesterlijke en het onstoffelijke. Maar ook voor onze zondeval door het gebruik van brandy-met-water en het bijeengraaien van zijn salaris.

Er loopt een verhaal over hem maar dat komt van Ben Trovato, een man met een enorme fantasie, doch het geeft wel aan hoe de gemeenschap denkt over zijn leefwijze.

Boxer klampt een bruusk een winkelier aan met ‘Meneer Brown, heb jij de Heer al gevonden’?

‘Nee’, antwoordt Brown, ‘Ben je hem kwijt dan?’

 

Toelichtingen

In partibus infidelium; de geestelijkheid te midden van ongelovigen.

Een apostolisch vicaris is benoemd door het hoofd van de kerk en tref je aan in missielanden.

Foto’s

Christendom in India; wikimedia, curid, 51476489

Badge van een kapitein-aalmoezenier in het Britse leger; wikimedia, curid, 1608351

Satan in christelijke kunst, Jacob de Backer, 1555-1585; wikimedia, curid, 22376613

Offerblok, middeleeuwen; wikimedia, curid, 295527

 

Gerelateerde berichten

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 583 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*