Kerrie met rijst; pittig India & Birma (44). Bergnimfen

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, bergnimfen

 

.

‘Sketches in Indian Ink’

De bergnimfen

In een fantastisch park van het heuvelstation Nianurila ligt een mooi wit bungalowtje genaamd ‘Spinnenweb’.

Het is tegen de heuvel gebouwd op korte afstand van de weg en de kleine tuin afgeschermd door dikke rozenstruiken en hybiscus indicus garandeert privacy.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, bergnimfen
Passieflora Soi Fah

Je gaat de tuin binnen en staat voor een lage veranda waar de passiebloem slingert.

Er zijn deuren voorzien van roze neteldoek. De centrale deur staat open en een bode komt naar ons toe. Wij geven ons kaartje af op een koperen schaal.

Ik vind het maar een koddig Indiaas gebruik.

Het huisje

De salon is wat donker; er zijn geen ramen en beide openingen binnen leiden naar slaapkamers. De deur achteraan is van de eetkamer. Als ik wat gewend ben aan het donker zie ik dat de ruimte klein is maar leuk ingericht al staat er weinig aan stoel, tafel en sofa.

Ik zie een kleine stookplaats, schoorsteenmantels bezaaid met uit de toon vallende versieringen, een Parijse spiegel op miniformaat en een toneelkijker van paarlemoer.

Aan de andere kant van de kamer een piano en voorts een boekenkast met een microscoop er op.

De bergnimfen

Net als ik me afvraag wie hier woont komt uit iedere slaapkamer een lachende vrouw; de een blond en erg lang, de ander mollig en kort, een blozende brunette met ronde, zwarte ogen. Zij spreekt eerst.

‘Laat ik jullie voorstellen: mevrouw Frayle, meneer Wrighter. Meneer Wrighter, mevrouw Fryske en dat ben ik. We weten niet voor wie je komt dus hier zijn we allebei.’

Zij maakt een beleefde buiging, wijst een stoel aan en wij gaan zitten. De andere dame leunt tegen de boekenkast en kijkt in de spiegel.

Mevrouw Fryske: ‘Maakt niet uit voor wie je komt, je zult van ons beiden houden. Mevrouw Frayle is vakbekwaam, helpt je planten te verzamelen en nachtvlinders. Ik kan je van mijn rol vertellen op het toneel en de quadrille met je dansen. Mijn man zit in de Civil Service en komt pas in oktober en tot dan toe maken we pret.’

Ik richt me tot mevrouw Frayle die met haar microscoop bezig is en nog niets heeft gezegd.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, bergnimfen
“De vrolijke vrouwtjes van Windsor”, Shakespeare.

‘Waar is jouw instituut, mag ik dat vragen?’. ‘Hier’ antwoordt de geleerde vrouw.

‘Woont jouw man ook hier’ vraag ik wat minder discreet.‘Nee’, zegt mevrouw Frayle.

Mevrouw Fryske schiet opgewekt in de lach. ‘Mevrouw Frayle is weduwe, sorry, ha ha ha!’

Ze lacht als een wilde meid. Wat moet je dan als bescheiden man van middelbare leeftijd?

Dit zijn de Vrolijke vrouwtjes van Windsor al is er een bepaald niet vrolijk.

Maar die andere maakt dat ruimschoots goed.

Ze ratelt maar door over toneel en politiek, over concerten en bals, en van roddels over de buren tot gokken op de renbaan.

En die andere doet de mond nog niet open tenzij je wat vraagt en dan mompelt ze niet meer dan wat korte zinnen.

Meer mansvolk

Dan komen twee jonge huzaren binnen en laat mevrouw Fryske me even met rust. Tot mijn ontsteltenis kijkt mevrouw Frayle me dan aan met een doordringende en lonkende oeillade, een aanlokkelijke blik van achter haar dikke gele wimpers, en slaat ze direct weer neer.

Moet ik nog vertellen dat ik het huisje verlaat in een uiterst sentimentele staat, verbijsterd over de een, verbaasd over de ander?

Ik heb ze door. Hun plannetje is me helder geworden. De dames zijn ware vriendinnen en hemelbewoners die onderling dan wel hun knorrigheden hebben als poppen opgesloten in een poppenhuis maar het is een jachtkoppel: de matrone zoekt een vrijer voor de weduwe.

Daar komt Samuel!

Tenslotte wordt mevrouw Fryske gezocht door een aanbidder. Hij heet Samuel Spooner die wij op de club kennen als Ome Sam; een warme wat ijdele man die in bankzaken zit maar wiens geheime wens is het spelen van de charmeur waar hij trouwens geenszins voor in de wieg gelegd is.

De huzaren zijn al afgeserveerd en Samuel zit achter mevrouw Fryske aan. In de coulissen staat hij klaar met haar waaier en reukwatertje; als ze tennist raapt hij de ballen op, hij luncht met haar in het huisje, gaat met haar naar de kerk en brengt haar na het bal naar huis.

Op een dag is Samuel alleen met mevrouw Fryske in de salon van ‘Spinnenweb’. Zijn bonte knol staat als altijd in de tuin onder een boom. Ze hebben een genoeglijk tête-à-tête , zij aan de piano zogenaamd om een liedje te zoeken en hij leunt uiterst intiem over haar heen.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, bergnimfen
Leprachaun

En daar komt…!

Dan horen ze een ander paard de tuin in lopen en een luide stem met zwaar Iers accent roept ‘Hoe is het, lieverd?’

Direct stormt een beer van een vent met een rooie baard naar binnen. Mevrouw Fryske stort zich in zijn armen. Met een schuldig gezicht leunt Sam tegen de schoorsteen en probeert zich onzichtbaar te maken…..

Achter hem een boze en ruwe mannenstem die woorden roept als ‘schoft’ en ‘bedrieger’ en ‘de zweep er over’.

Maar dan antwoordt een lieve vrouwenstem met gekir en lachjes en Sam probeert te ontsnappen door de enige openstaande deur, rechts, en een moment later zit de weduwe bovenop hem……

Moet ik je nog uitleggen dat de heer en mevrouw Fryske dit moment uiterst gelegen komt?

Wie zou het spel niet spelen als je weet dat er iemand is met een gebroken hart?

Wat zou jij doen in die omstandigheden? Nou, Samuel doet het……

 

Toelichtingen

Oreade, bergnimf, Griekse mythologie, behorend tot de dryaden, beschermsters van de bergen.

Foto’s

De bergnimfen, Les Oréades (1902), William-Adolphe Bouguereau, Musée d’Orsay; wikimedia, curid, 16013656

Passiflora Soi Fah, in India ook Krishnakamala; wikimedia, curid, 39281758

De vrolijke vrouwtjes van Windsor, Shakespeare; wikimedia, curid, 3296606

Leprachaun, Ierse mythische figuur met rode baard; wikimedia, curid, 385145

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland