Kerrie met rijst; pittig India & Birma (4)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, opperrechter

 

‘Curry and rice’

 

‘De vrouw van onze rechter‘

Je moet echt rekening met haar houden, met mevrouw Turmeric! Zij is de Burra Beebee, de grande dame van Kabob. Ik ben overtuigd dat ze zich welbewust is van haar status. Want toen Lord Tamarinde Kabob aandeed en mevrouw Chutney als tafeldame vroeg was er enorme verontwaardiging in het gemoed van de Turmerics.

Ik beveel je aan je niet te mengen in de aristocratie want je wordt feilloos voorzien van een gedetailleerd verhaal over de gang van zaken.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, opperrechter
Het logo van het Supreme Court of India

Promotie tot opperrechter?

Mevrouw Turmeric is boos!

In haar visie is de wereld constant met haar in oorlog en vooral de overheidsdiensten.

Zij betreurt openlijk het onmenselijke feit dat haar echtgenoot nog steeds geen diensthoofd is en ze beweert met klem dat het een niet te verantwoorden daad van agressie is dat hij opzij werd gezet.

Want hij zou nu opperrechter moeten zijn, of tenminste Resident van Horsepore, of vertegenwoordiger van de gouverneur-generaal in Salaamabad.

Maar, onder ons gezegd en gezwegen, ik denk dat ze hem ziet als de volgende viceroy, onderkoning, de gouverneur-generaal van India.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, opperrechter
De klaagmuur.

Mevrouw’s klaagmuur…

Ze is een wandelend overheidshandboek, mevrouw Turmeric. Hoor eens hoe ze jammert over de vertragingen bij zijn promotie.

“Kijk nu eens”, zegt ze, “Hulwer Sone werd opperrechter, hij is gepromoveerd over de hoofden van 11 hogere rechters heen.

Johnny Kullum is naar Engeland, Mr Kydy werd rechter in Seeipore, en Charley Dufter werd belastingontvanger in Croquetabad.

Kijk nu eens, Pitty Patty, nog een kind, geen 13 jaar in dienst, is nu commissaris in Hulwer Sone’s plaats. Mr Lafarfer is benoemd tot accountant, en wat zeggen de Shelgums daarvan? Mr Shelgum wilde ook opperrechter worden” … en bla bla en bla bla.

 

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, opperrechter
Blauwschaap

De schapenclub

Dat is alleen nog maar haar officieel klachtenboek. Ze heeft ook klachten van huiselijke aard.

“Dit is echt te gek”, zegt ze, “weet je, mevrouw McGhee, de Chutneys, Dr Goley en wij hebben een schapenclub. Af en toe doden we een schaap. En moet je nu eens zien wat voor scharminkel ze ons sturen; een half-dood lammetje.

Kijk nu eens naar mijn mooie schapen; die staan drie jaar op graanvoer. En ik moet eens met mevrouw Chutney spreken, ik geloof er niks van dat die graan aan haar schapen voert. En ook met mevrouw McGhee, die wil ons haar gore schapen gevoed met gras aansmeren als het beste van de kudde.”

Maar ondanks al haar kwelgeesten lijkt het de vrouw van onze rechter goed te gaan. Al is laatstelijk gehoord dat de gastvrijheid van de oude Turmeric haar danig tegen de borst stuit.

Op de zuinige toer?

Haar capaciteiten als financieel deskundige zijn zeer uniek en bestaan uit het persoonlijk besturen van alles wat in de keuken gebeurt.

Ze heeft verstand van ham, kaas en vooral kalkoen; en vanwege haar veelvuldige toespelingen op een wijnhandelaar mag ik de conclusie trekken dat haar champagne geen afkooksel is van kruisbessen.

Mirrich, die alles weet, verzekert mij dat alle dranken worden gekocht bij die boef van een Stickerdoss, dat ze uit de Ganges gevist zijn en geveild. Maar ik denk dat dit een verkeerde aanname is; mocht je clandestien proeven uit de fles van de rechter dan zul je de kwaliteit direct herkennen.

Garlic, die vanmorgen in de koffieshop was, een weerzinwekkende kwaadspreker (niemand kan op hem bouwen) wil er een eed op doen dat hij regelmatig mevrouw Turmeric de kalkoenen ziet afranselen en het gevogelte ziet opjagen om ze aan de leg te krijgen.

Hij beweert dat ze op haar veranda met haar slippers een lel heeft verkocht aan de geitenhoeder omdat er te weinig melk in de emmer zat. Hij zegt ook dat Chabook, haar menner, jammerend rondliep want ze had hem een draai om de oren gegeven omdat ie wat meer graan vroeg voor de paarden. Even onder ons, mevrouw Capsicum zegt dat mevrouw Turmeric’s schapen net zo graatmager zijn als haar man en nog taai ook……

Maar mevrouw Turmeric is best een goeie ziel. Ze voelt zich ziek als ze niet kan klagen en er niks mis gaat. Maar zou ze ooit stoom aflaten zonder stoomfluit dan zou een explosie ontstaan en kunnen we niet van haar doen en laten genieten in ‘ons station’.

 

Toelichtingen

Burra Beebee, Bari Bibi, ‘Grande Dame’; wordt in Anglo-Indian informeel gebruikt voor de vrouw die de hoofdrol opeist.

Seeipore, Croquetabad en andere plaatsnamen zijn verzonnen.

Foto’s

Logo Supreme Court of India; wikimedia, curid, 19339611

Klaagmuur; wikimedia, curid, 7489205

Blauwschaap; wikimedia, curid, 275680

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 540 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*