Kerrie met rijst; pittig India & Birma (39). Trouwerij

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, trouwerij

 

‘Curry and rice’

 

Onze trouwerij

Wij zagen deze trouwerij allemaal aankomen.

Ook mevrouw Aunks beweert dat ze duidelijk zag dat het raak was, de eerste avond al dat kapitein Cheeny praatte met Carry Cinnamon bij de band. Kapitein Cheeny zat al lang als geplakt aan het rijtuig van de Chutneys en sloop op de meest vreemde uren naar de burgerwijk van Kabob.

Dit is onbetwistbaar waar want van deze trouwerij had mevrouw McGhee een visioen. Mevrouw Chutney vertelde van de plannen aan Pysa Doss die het zei tegen mevrouw Gander die Bullet, de dikke vrouw van korporaal Bullet, inseinde en die vertelde het aan haar dienstmeid die mevrouw Gudder op de hoogte bracht en de laatste ging in haar rijtuig dat overal in Kabob rondbazuinen…..

Wij hebben weinig bruiloften in Kabob en Ginger, de legerpredikant, heeft het niet druk met trouwerijen. Hij zal er blij mee zijn dat de trouwtoestemming nu van zijn bureau af kan die daar maar in de weg ligt tussen andere papieren en de recepten voor stoofschotels.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, trouwerij
Hindoe trouwerij

De trouwdag

De blije dag is aangebroken voor de geliefden; een ‘mooie’ dag waarop een boze storm over Kabob raast.

De Chutneys geven het diner want ze trouwen in de namiddag, dan is de zon al weg. Ginger is er al, en Cheeney met zijn getuige Dhalbhat staan opgesteld in de zuilengang in staat van opwinding en in trouwkostuum.

Dan komen de gasten binnen. De heren hebben een strakke stijve boord om de nek en willen dat het snel voorbij is. De dames daarentegen willen absoluut de jurk van de bruid zien….

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, trouwerij
Bruidsmeisjes in India

Ginger vraagt zich af of hij in het donker de juiste woorden wel kan lezen maar hij denkt ze wel uit het hoofd te kunnen.

Cheeney wacht buiten en probeert de koets met zijn ogen te laten komen terwijl Dhalbhat er serieus aan denkt te gaan kijken waar ze blijft….

Maar dan horen ze een kar komen en loopt tenslotte Carry blozend in het gangpad met de heren Chutney en Cheeny aan haar zijde.

Daar zijn ook de bruidsmeisjes met Letitia, Bella en Barbara en de pas vijfjarige Helena Byle.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, trouwerij

De bruid is gekleed in de mooiste van de mooiste zijde en met een voile die losjes van haar boeket hangt.

Iedereen is er en ook mevrouw McGhee met het nieuwe ‘eetinstrument’, haar kunstgebit.

Nu begint Ginger met de formaliteiten en het is dan snel gedaan.

 

Het stel wordt gefeliciteerd, het boek is getekend, en het koppel rijdt weg in de koets van de Chutneys.

Het diner

Wij doen een rondje over de Mall voor een hap frisse lucht en begeven ons na een uur naar de Chutneys. Daar is groots uitgepakt met het mooiste serviesgoed op de volle tafel. De nacht is zwoeler dan ooit, de ventilator beweegt en ijs wordt snel lauw water.

Dan is het diner voorbij, op de gezondheid van het jonge paar is ruim gedronken, er zijn lieve en guitige woorden gesproken en iedereen is blij. Dan neemt het paar afscheid en gaat op huwelijksreis, naar een plaats een veertig mijl verderop, dus ze stappen in twee draagstoelen.

De toortsen branden, de bruid verlost van al die opsmuk stapt in haar draagstoel, de vrijer in de zijne en ze vertrekken.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, trouwerij
De galoppade

Wij gaan terug naar de salon en hoewel de nacht warm is dansen wij vrolijk. Er kruipt iemand aan de piano en wij walsen en doen de galoppade en de polka. Wij flirten buitensporig met de bruidsmeisjes, en helemaal met de jonge en onbedorven Moselle, en wel zo dat we bijna ook op de knietjes gaan…

Maar dan gaat iedereen weg en moeten we ons haasten naar de koets. Wij hopen allemaal dat het net getrouwde stel alle geluk van de wereld zal hebben, samen, en dat wij ze spoedig terug zullen zien in ‘ons station’.

 

Foto’s

Hindoe bruiloft; wikipedia, curid, 2180270

Bruidsmeisjes in India; wikimedia, curid, 2178815

De ringen! Wikimedia, curid, 1193923

Het dansen van de ‘galoppade’ of ‘galop’; kopergravure, 1839; wikimedia, curid, 18935347

Gerelateerde berichten

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 592 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*