Kerrie met rijst; pittig India & Birma (37)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, groentetuin 

‘Curry and rice’

 

Onze groentetuin

Kabob kan door geen enkel station in de provincie Bobarchy overtroffen worden wat betreft schoonheid en overvloed van zijn tuinen. Tuinbouw gedijt hier.

Ja, het is waar dat in enkele seizoenen van het jaar, als de zon op zijn krachtigst is, er in onze tuinen net zo veel groeit als op de rug van een kabeljauw maar als de hemelsluizen weer open staan en er water heeft gelopen op het aangezicht van Kabob dan zie je overvloedige vegetatie opkomen om aan te geven hoe zand de verpersoonlijking kan zijn van ‘groen’ en wel zo dat het jouw ogen en geest verblijdt.

.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, groentetuin

.

Binnen Kabob hebben we ook oases zoals in de woestijn waar het overal groen is, waar de vermoeide reiziger kan rusten bij kristalhelder water dat altijd maar stroomt om te voeden en te verfrissen.

En net zo is onze groentetuin die een genot is voor het oog en die heerlijke versnaperingen geeft voor de tafel. Dat alles wordt beheerd door de meest ervaren tuinman, een eerbiedwaardige heer, grijs geworden door het veredelen van planten.

Kom eens in onze groentetuin lopen waar de beuk fluistert en de beek ruist en kijk naar de mannen met de spade.

Kijk naar de oosterse man in het witte shirt en in wat lendelappen; hij is het genie van de tuin. Deze eerbiedwaardige man maakt zijn ochtendronde en kiest het rijpste en het beste. Dan stuurt hij zijn knecht aan met kritische blik en zoekt hij ernstig in alle hoeken van de tuin om onze ontbijttafel van een ‘offerande’ te voorzien.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, groentetuin
Knolgewas

Nu werkt hij aan de voorraad voor deze morgen. Zijn waardevolle assistent, de persoon die eruitziet alsof hij zich nog moet kleden, helpt hem bij de arbeid en graaft wat sappige knollen op in een houding die hem snel kan laten werken.

Alleen, in die houding zit alles wat men hier van tuinwerkers verwacht.

‘Die roetmop moet er als een aap uitzien’. ’Ach, dat is zijn natuur’. En of hij nu graaft, harkt of plant, hij moet op zijn gat zitten.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, groentetuin
Ossenkop uit 1819

Mocht je de irrigatie willen bestuderen dan zal de tuinman je dat uitleggen.

Aan de andere kant van de tuin ligt het bed lager.

Daar ligt een plas water die langzaam in de bodem zakt. En roetmop, weer op zijn gat, maakt kleine openingen in dammetjes van klei om het water aan te sturen.

Nu zie je ook de ossen die heen en weer lopen en water opscheppen in een leren zak die daarna door een tuinhulp wordt geleegd.

Een andere tuinhulp stimuleert de ossen door een mep op hun rug en een vloek in hun oren.

Nu gaan we naar links. Je ziet een lange gang tussen pilaren van metselwerk afgesloten met latwerk van gespleten bamboe.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, groentetuin

Dat is de wijngaard en er komen heerlijke druiven vandaan. Het is hier heet genoeg voor druiven.

Er zijn meloenen en komkommers, aardbeienbedden en selderie.

Wij hebben spinazie, kool, sla en aardappelen.

Voorts vijftig soorten lokale groenten zoals bietjes achter een heg van geraniums.

Er staat granaatappel, banaan, dadel, citroen en sinaasappel. Aal- en kruisbessen.

En heel mooie bloemen.

De tuinman heeft zijn ruiker bij elkaar en de vazen worden gevuld.

Nu gaan we de schaduw weer in en vertel me nu eens eerlijk of wij in deze sombere woestijn door volharding en vastberadenheid, kloeke ossen en een massa water geen redelijke groentetuin hebben gekregen in ‘ons station’.

 

Foto’s

Tuin; wikimedia, curid, 6868098

Knolgewas; wikimedia, curid, 19666

Ossenkop, Edme Gaulle, 1762-1841, gemaakt in 1819; wikimedia, curid, 1791242

Granaatappel; wikimedia, curid, 30617551

Gerelateerde berichten

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 592 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*