Kerrie met rijst; pittig India & Birma (22)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, moonshee

 

‘Curry and rice’

 

Onze ‘moonshee’, de leraar

Wie woont in die bungalow daar, met die Indo-Griekse zuilengang? Wel, Dhalbhat, van bij ons. Een gewone man die ooit een varken spietste en een liefje had.

Mooi huis hoor! Ja, en Dhalbhat weet hoe het koel te houden want kreeg wat tips van de kolonel. Ik weet zeker dat Dhalbhat aan de vrouw zal komen als Kabob er een kan leveren naar zijn voorkeur. Hij had een oogje op Carry Cinnamon maar Cheeney is hem voor en dat is een winnaar.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, moonshee
Chaise longue

Zijn huis is helemaal klaar om mevrouw Dhalbhat te ontvangen. De ronde tafel, de divan die uitnodigt rust te nemen, de met marmer ingelegde bijzettafeltjes en de luie stoelen. Ze zijn allemaal een voorspelling dat een echtelijke woning er aan komt of wordt verwacht.

Wij kunnen niet zonder Dhalbhat. Hij doet de mess, is onze beste werper bij cricket, secretaris van de boekenclub, een eerste klas tennisser en een prima danser en acteur; voorts goed sporter en musicus, altijd in voor sport en lol.

Maar zijn verworvenheden in het spreken van een oosterse taal zijn zeer beperkt en zijn kennis van India’s literatuur is net zo groot als zijn bewondering voor het oosterse ras microscopisch klein is.

Doch moonshee Dhalbhat leert in de boeken want de leiding heeft hem een aanstelling beloofd als hij het examen haalt; dus spant hij zich in wat Hindoestaans in zijn brein te krijgen en dat is niet gemakkelijk, verzeker ik je, voor iemand ‘die zwartjoekels haat’.

De leraar

Kom in het huis! Ik weet zeker dat je hem daar vindt met die dikke ouwe Baghobahar, de moonshee. Hij is heel bekend, Baghobahar! Een knappe hand om je te begeleiden door de lessen en door het examen al spreekt die schurk geen woord Engels.

Wil jij je onderscheiden dan huur je hem in en maak je een contract waarin staat dat jij heel ijverig zult leren zonder onderbreking gedurende enkele uren per dag, en dat hij je door het examen zal leiden. Voor het onderdompelen in de oosterse taal kom je voorts overeen dat hij maandelijks een bedrag zal ontvangen en ben je eenmaal geslaagd dat je hem betaalt wat de overheid jou biedt.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, moonshee
Een drinkgelag

Maar ik heb het sterke vermoeden dat Baghobahar vindt dat zijn pupil de afspraak lichtelijk schendt en dat die onverdeelde aandacht meer dan een enkele keer wordt onderbroken door het binnendringen van flessen bier, sodawater en brandy….

Hier zie je onze vriend aan de studie terwijl zijn slaaf bezig is een fles brandy te openen om de keel te smeren nu de keelklanken van de nieuwe taal als stokjes in zijn keel prikken.

Maar Baghobahar berekent dat hij Dhalbhat toch wel langs alle belemmeringen zal krijgen. En anders maar een valstrik voor zijn wanhopie pupil.

Fudge deed dat ook. Fudge is een van die vuurvreters hier en huurde Baghobahar in en ging op examen toen hij nog geen letter kon lezen. Maar Fudge is een slimme duivel. Tijdens het examen kwam de slaaf water brengen en stopte een briefje met de vertaling in zijn handen. Fudge slaagde!

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, moonshee

Spieken

Chutney was de laatste keer hoofdexaminator en houdt in de gaten of je hem beduvelt. Turmeric daarentegen zit als een zoutzak in zijn stoel en komt er niet uit; bovendien heeft hij slecht zicht. Fudge overwon echter ook Chutney!

Baghobahar denkt dat hij met de zelfde procedure Dhalbhat wel door het examen kan trekken en hij daarna de blije ontvanger wordt van zijn lang verwachte beloning.

We hebben meer moonshees in Kabob en enkelen spreken Engels. Maar wat kennis van oosterse talen betreft en de kunde dat aan anderen over te brengen is Baghobahar buiten twijfel de beste moonshee in ‘ons station’.

 

Toelichtingen

Moonshee (moonshees), leraar in India voor talen zoals Hindoestaans en Perzisch.

Foto’s

Chaise longue; Édouard Manet, 1862/1863; wikimedia, curid, 154417

Kroeg met dronken lui; Adriaen Brouwer, 1620; wikimedia, curid, 10682665

Spieken; wikimedia, curid, 2206309

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 805 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland