Kerrie met rijst; pittig India & Birma (19)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, coffeeshop

 

‘Curry and rice’

 

Onze coffeeshop

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, coffeeshop
Hicky’s Bengal Gazette

Ja natuurlijk hebben wij een coffeeshop!

We komen er iedere morgen samen na een ochtendrit om ons vermoeide frame te laven met vele kopjes mocha of bohea.

Daar zitten wij, in de schaduw van de mess, tot…

‘de hete zon zijn stralen plengt

en alles op aard in hitte verzengt’

…en wij ons naar onze woningen begeven.

Hier lezen wij de kranten, bespreken uitvoerig algemene zaken, hebben het over diners en musicals, doen ideetjes op en verdrijven het duffe alledaagse monotone door het uitwisselen van gevoelens en sentimenten.

Schandalen vertellen is zeer te veroordelen in onze coffeeshop maar toch leeft het idee dat dit de overhand heeft in ‘ons station’ en vooral bij de vrouwen: dat wij in die vermaledijde cofffeeshop het zwakke en broze van de sterfelijke man, en van de sterfelijke vrouw in het bijzonder, aan het licht brengen; wel, in een bijzonder sterk licht!

Tel daarbij de kleine bijzonderheden en afwijkingen in de gemeenschap die worden onthuld met een opzienbare hoeveelheid overdrijving en met een verbijsterende verdraaiing van naakte feiten.

En onder ons gezegd, men zegt dat wat ter ore komt in de coffeeshop grondig wordt uitgezaaid op iedere hoek van ‘ons station’ en wel met onvoorstelbare snelheid.

Laster!

De coffeeshop is gruwelijk lasterlijk.Wij herkennen hierin een galspuwende humeurigheid, de explosie van een overgevoelige zo niet kwaadaardige instelling.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de wijsgerige en wetenschappelijke objecten van discussie zonder uitzondering gelardeerd zijn met gebeurtenissen in de huiselijke sfeer;

dat tussen verhandelingen over het oorlog voeren de gebruiken van ‘mama’ van tijd tot tijd voorbij komen;

dat strategische legerbewegingen ons onbewust trekken naar de werkwijze van onze moeders,

dat een loopgravenoorlog onvermijdelijk leidt tot een oorlog om harten,

dat voorwaarden tot overgave van een legioen vergeleken worden met een huwelijksaanzoek;

dat gevechtshandelingen te velde ineens plaatsvinden in de huiskamer,

en dat kennis van wat plaats vindt in de wereld zoals wij lezen in de kranten feitelijk inlichtingen zijn over wat er gebeurt in onze huishoudens.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, coffeeshop
De kiezentrekker, Jan Steen, 1651.

Een tandheelkundige ingreep

En zo pakt onze inlichtingendienst het verhaal op van de tandheelkundige ingreep door Nicaldo, de reizende tandarts die nu in Kabob is en dat hij mevrouw McGhee behandelde.

Haar gebit was gereduceerd tot een fietsenstalling en zij heeft het restje maar laten trekken.

Ricardo heeft beloofd voor haar een bitje te maken en dat heeft bij ons nu al de naam van ‘Moeder McGhee’s diner-set’.

Naast deze begrotelijke buitensporigheid hebben wij vernomen dat de ouwe McGhee himself deze morgen op de veiling van de spullen van de overleden sergeant Trail heeft aangeschaft, voor de somma van twee rupies en elf anna’s, drie flanellen lendedoeken, vijf paar sokken en een ouwe tandenborstel. Andere bieders heeft hij zo nors aangekeken dat die afhaakten…..

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, coffeeshop
Ham, Édouard Manet, 1875.

Dan komt aan de orde wat we hoorden over het diner van gisteravond bij de Ganders.

Men heeft een ‘eerste klas Yorkham’ kunnen terugbrengen tot haar oorsprong, een gedood wild zwijn in de ravijnen nabij en dat de lokale slager dat op haar veranda aan mevrouw Gander heeft afgegeven.

Dan hebben wij ontdekt dat haar kalkoen het meest armzalige dier was sinds de schepping en dat de borst was opgevuld met taai, oud gevogelte, en dat heeft Pullow ontdekt.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, coffeeshop
Heiblok.

Nog meer roddels

Guddur, een van de burgers, vertelt dan van zijn avonturen op de dansvond met Barbara. Zij danst als een heiblok wat heeft geleid tot averij aan zijn voeten en knieën.

Wij horen ook dat mevrouw Goley het gezelschap heeft verrast met een lied vol met ‘roekoe’, gekoer, waarvan de een zegt dat het een lofzang is maar de ander het herkent als een oud Schots boerenlied.

Het is je nu wel duidelijk dat de coffeeshop niets van schandalen heeft maar gewoon de waarheid vertelt. En dus verdrijven wij daar de snel voorbijgaande uren met koffie, sigaartjes, kranten en een potje biljart tot de zon te heet is.

Wij maken plannen voor de volgende dag en verhuizen naar ons badhuis, dat naast de cofffeeshop ligt en een van de populaire toevluchtsoorden is van ‘ons station’.

 

Toelichtingen

Mocha en bohea; mokkakoffie en zwarte Chinese thee van matige kwaliteit. Bohea is wuyi thee uit Noord-China.

Foto’s

Hicky’s Bengal Gazette, sinds 29-1-1780; wikimedia, curid, 57280145

De kiezentrekker, Jan Steen, 1651; wikimdia, curid, 12480985

Ham, Édouard Manet, 1875; wikimedia, curid, 30483849

Heiblok; wikimedia, curid, 6483187

Gerelateerde berichten

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 592 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland